fbpx
17.000 ευρώ για τα γυαλιά του Τζέιμς Τζόις

17.000 ευρώ για τα γυαλιά του Τζέιμς Τζόις

Ένα ζευγάρι γυαλιά που φορούσε ο συγγραφέας Τζέιμς Τζόις την περίοδο που έγραφε το αριστούργημά του Οδυσσέας πωλήθηκε σε δημοπρασία στο Δουβλίνο έναντι 17.000 ευρώ.

Τα συγκεκριμένα γυαλιά προέρχονται από τη συλλογή του συγγραφέα και φίλου του Τζόις, Thomas Pugh, ο οποίος επίσης δεν έβλεπε καλά και ο Τζόις φαίνεται πως του τα χάρισε σε ένα ταξίδι του στο Παρίσι.

Ωστόσο, η έκπληξη της δημοπρασίας ήρθε από ένα βιβλίο που χάρισε το 1892 ο ποιητής Γουίλιαμ Μπάτλερ Γέιτς στη Μοντ Γκον, με την οποία ήταν ερωτευμένος, όμως τα αισθήματα δεν ήταν αμοιβαία. Όταν ο Γέιτς τής είπε πως χωρίς αυτήν δεν ήταν ευτυχισμένος, εκείνη του απάντησε: «Είσαι ευτυχισμένος, γιατί γράφεις όμορφη ποίηση από αυτό που λες δυστυχία, όμορφη ποίηση που σου δίνει χαρά. Ο γάμος θα ήταν φοβερά βαρετή διαδικασία για σένα. Οι ποιητές δεν θα έπρεπε να παντρεύονται ποτέ. Ο κόσμος θα έπρεπε να μ’ ευχαριστεί που δεν σε παντρεύτηκα».

Το βιβλίο υπολογιζόταν ότι θα αποσπούσε το πολύ 15.000 ευρώ στη δημοπρασία, όμως τελικά πωλήθηκε έναντι 48.000 δολαρίων.


 

Έκθεση Βιβλίου Πασαλιμάνι
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.