fbpx
Άγις-Γεώργιος Δήγκας

Άγις-Γεώργιος Δήγκας

Στο βιβλίο μου Ενεργειακές προκλήσεις και Πράσινη μετάβαση εστιάζω στις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος της ενέργειας, αλλά και στους διεθνείς ενεργειακούς ανταγωνισμούς που απορρέουν από τη μετάβαση του πλανήτη μας σε ένα πιο βιώσιμο μονοπάτι. Στόχος μου ήταν να εκλαϊκεύσω το αντικείμενο αλλά και τους σύνθετους τεχνικούς όρους του κλάδου, χωρίς όμως να κάνω εκπτώσεις στην επιστημονική προσέγγιση. Επί της ουσίας, αναλύω με απλό τρόπο τις θεμελιώδεις έννοιες της ενέργειας και την ιστορική εξέλιξη της ενεργειακής πολιτικής στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, ώστε να γίνει κατανοητή από όλους τους αναγνώστες ανεξάρτητα από το υπόβαθρό τους.

Η ενεργειακή φτώχεια, οι νέες τεχνολογίες –όπως το blockchain– και η χρηματοδότηση βιώσιμων έργων μέσω πράσινων ομολόγων είναι μόνο μερικά από τα ζητήματα που ο αναγνώστης θα μπορέσει να κατανοήσει διαβάζοντας το βιβλίο, ενώ η διεθνής διάσταση της ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της ενεργειακής διπλωματίας και των ενεργειακών κρίσεων, έχουν και αυτές την τιμητική τους.

Το βιβλίο διαρθρώνεται σε δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος εξετάζω την ενεργειακή κατάσταση στην Ευρώπη και στην Ελλάδα από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Ξεκινώ περιγράφοντας τις θεμελιώδεις έννοιες της ενέργειας, συμπεριλαμβάνοντας την παραγωγή, μεταφορά και πώλησή της, ενώ στη συνέχεια αναλύω την ενεργειακή κατάσταση στην Ευρώπη, εξετάζοντας το ιστορικό θεσμικό πλαίσιο, τις πρόσφατες νομοθετικές αλλαγές και τις ενεργειακές προκλήσεις. Εκτενής είναι και η ανάλυση της ενεργειακής κατάστασης στην Ελλάδα: συμπεριέλαβα ιστορικά στοιχεία, τους βασικούς παίκτες στους κλάδους της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου, αλλά και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική αγορά ενέργειας. Ολοκληρώνω το πρώτο μέρος εξηγώντας για ποιους λόγους είναι σημαντικά τα πράσινα ομόλογα στη χρηματοδότηση καθαρής ενέργειας, ενώ εξετάζω το κρίσιμο για την κοινωνία πρόβλημα της ενεργειακής φτώχειας, αναλύοντας το πώς οι νέες τεχνολογίες, με σημαντικότερη το blockchain , θα αλλάξουν ριζικά τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε, εμπορευόμαστε και χρησιμοποιούμε ενέργεια.

Αναλύω με απλό τρόπο τις θεμελιώδεις έννοιες της ενέργειας και την ιστορική εξέλιξη της ενεργειακής πολιτικής στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, ώστε να γίνει κατανοητή από όλους τους αναγνώστες ανεξάρτητα από το υπόβαθρό τους.

Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου δίνω μεγαλύτερη έμφαση στη γεωπολιτική διάσταση της ενέργειας και στην επίδρασή της στην παγκόσμια οικονομία και πολιτική. Στα πρώτα κεφάλαια αναλύω τη σημασία της ενεργειακής διπλωματίας, εξετάζοντας την ενεργειακή πολιτική εξαρτημένων χωρών, αλλά και τη χάραξη της ενεργειακής στρατηγικής τους στο διεθνές σύστημα. Στη συνέχεια, παρουσιάζω τους βασικούς παίκτες στην ενεργειακή σκακιέρα της Ευρώπης και αποκωδικοποιώ τη σημασία ν’ αποκτήσει η Γηραιά Ήπειρος ενεργειακή ασφάλεια και αυτονομία. Σε αυτό το πλαίσιο, εξετάζω τους σημαντικότερους παράγοντες που σχετίζονται με την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη Ρωσία, κάνοντας ειδική αναφορά στη διπλωματία των αγωγών, καταγράφοντας τους βασικότερους αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου που διατρέχουν την ανατολική Ευρώπη.

Στόχος μου είναι να βοηθήσω τον αναγνώστη να καταλάβει τα βαθύτερα αίτια που δημιουργούν τις ενεργειακές κρίσεις και γι’ αυτόν τον λόγο παραθέτω τα είδη τους και αναλύω τις συνέπειές τους στην οικονομία και στην κοινωνία.

 

Ενεργειακές προκλήσεις και Πράσινη μετάβαση
Άγις-Γεώργιος Δήγκας
Ελληνοεκδοτική
σ. 216
ISBN: 978-960-563-587-9
Τιμή: 20,00€
001 patakis eshop

 

Γιώργος Δουατζής
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΕ Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
Δέσποινα Δρακάκη

Η ενασχόλησή μου με τη μετάφραση του ανέκδοτου έως τώρα μυθιστορήματος του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες Τα λέμε τον Αύγουστο  ήρθε μάλλον φυσικά και υπήρξε θέμα συγκυρίας καθώς, όταν μου το πρότειναν από τις Εκδόσεις...

ΣΕ Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
Θεόδωρος Λιμήτσιος

Κ Αγάπη Ρ Τ Eρωτας Ρ Ερωτας Μ Αγάπη Καρτέρεμα είναι η προσμονή με συντροφιά τον πόνο. Έτσι τουλάχιστον κατάλαβα εγώ τη λέξη γράφοντας το τελευταίο μου μυθιστόρημα. Οι λέξεις «αγάπη-έρωτας», που κρύβονται μέσα της, είναι έτσι κι αλλιώς ποτισμένες με πόνο. Το να γράφεις για έναν τόπο που γνωρίζεις πολύ καλά, έστω κι αν μιλάς για...

ΣΕ Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
Άντζυ Αγγελοπούλου

Στο μυθιστόρημα του Γιώργου Αριστηνού Φλας στη νύχτα(Εστία, 2017, σ. 123-124), ο ετοιμοθάνατος Μπάμπης, τις ύστατες ώρες του, προσπαθεί να αποτυπώσει στη μνήμη του «κάθε λεπτομέρεια της ζωής από το δένδρο, ας...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.