fbpx
Ευαγγελία Μινάρδου-Αδάμου

Ευαγγελία Μινάρδου-Αδάμου

Γεννήθηκα μέσα στο πατρικό μου σπίτι, στην Τήνο. Εκεί μεγάλωσα, πήγα σχολείο, επέστρεψα μετά τις σπουδές μου, εργάστηκα ως εκπαιδευτικός, παντρεύτηκα –στεριανό– κι απέκτησα τα δυο παιδιά μου.

Η θάλασσα με περιέβαλλε. Ο πιο συχνός μου περίπατος ήταν –κι ακόμα είναι το Πάσχα και το καλοκαίρι– πλάι στο κύμα, στον Αϊ-Φωκά και στα Κιόνια. Ένας συγκεκριμένος βράχος, αγκαλιά πλατιά, άκουγε τους εφηβικούς καημούς μου. Ακόμα είναι φορές που με υποδέχεται, προσηνής και απόλυτα φιλόξενος.

Η πιο αγαπημένη μου ώρα, όταν ανατέλλει ο ήλιος, ρόδινος, μέσα απ’ το πέλαγο. Κι όταν, ολοπόρφυρος, βυθίζεται σε αυτό, στη δύση του. Όπου κι αν στραφείς στο νησί, η θάλασσα πανταχού παρούσα, ακόμα κι όταν δεν τη βλέπεις. Ξέρεις πως είναι κάπου εκεί, πως σε προσμένει στην επόμενη στροφή, καταγάλανη, απέραντη, ολόδική σου. Γιατί ρέει στη φλέβα σου. Με τον νοτιά ακούω τον θυμό της, η ανάσα της φτάνει στο προσκέφαλό μου. Με τον τρελό βοριά της Τήνου, λατρεύω τον στροβιλισμό της, καθώς ο άνεμος έρχεται να ξυρίσει τα βαθυγάλανο νερά, άσπρους αφρούς να ζωγραφίσει, να δώσει κίνηση στην αενάως μεταβαλλόμενη θαλασσινή υπόσταση.

Ποιος και τι μπορεί να μας αποκόψει απ’ ό,τι βαθιά αγαπήσαμε – ανθρώπους, τόπους, εικόνες, οσμές, ήχους, χρώματα;

Πώς να φανεί παράξενο που η θάλασσα έγινε η πρωταγωνίστρια στο νέο μου βιβλίο;  Εκδόσεις Βακχικόν, και Αίμα στη φλέβα η θάλασσα, ο τίτλος του. Τίτλος και της δικής μου της ταυτότητας. Τα τελευταία είκοσι τρία χρόνια κατοικώ με την οικογένειά μου και εργάζομαι ως φιλόλογος στα Τρίκαλα της Θεσσαλίας, μια πόλη αγαπημένη, φιλική, ανθρώπινη και πανέμορφη, που έγινε δεύτερη πατρίδα. Μα η θάλασσα κατοικεί εντός μου μαζί με τις μνήμες, τα βιώματα, τους ανθρώπους που με ανάστησαν, μάνα κι αυτή, αγαπημένη. Ποιος και τι μπορεί να μας αποκόψει απ’ ό,τι βαθιά αγαπήσαμε – ανθρώπους, τόπους, εικόνες, οσμές, ήχους, χρώματα;

Το δεύτερο βιβλίο μου είναι μια συλλογή με είκοσι πέντε ιστορίες που γίνονται ταξίδι. Ταξίδι στους ωκεανούς, στα βάθη της ανθρώπινης ψυχής, στις περιπέτειες ανθρώπων καθημερινών, που ζουν τα πάθη τους και τις χαρές τους. Ιστορίες ρεαλιστικές, υπερρεαλιστικές, ποιητικές, κάποιες απρόσμενες, σαν παραμύθι. Συνεκτικός ιστός η θάλασσα, που γίνεται αίμα που ρέει στις φλέβες των ηρώων μου, με τρόπους πολυποίκιλους.

Μοιάζει παράξενο αν πω ότι τούτες οι ιστορίες είναι στεριάς μαζί και θάλασσας; Μα η θάλασσα αρχίζει εκεί που η στεριά τελειώνει. Κι όλες οι θάλασσες σε μια στεριά ακουμπούν και αναπαύονται. Κι οι άνθρωποι, όπου κι αν βρίσκονται, πονούν, αγαπούν και ονειρεύονται, και γίνονται οι πόθοι κι οι αναστεναγμοί τους κύμα, ήσυχος παφλασμός ενίοτε, κι άλλοτε βρυχηθμός και περιδίνηση επικίνδυνη. Η ψυχή τους, πάντοτε στο επίκεντρο της βυθοσκόπησής μου.

Ο έρωτας, ο θάνατος, η προσφυγιά, οι οδυνηρές εξαρτήσεις, οι δεσμοί της οικογένειας κι η μάνα με τους πολλούς της ρόλους, η τέχνη και ο πόλεμος, όλα τα ανθρώπινα περνούν μέσα από τις ιστορίες μου. Μια θάλασσα τις συνοδεύει, μέσα σε μια ατμόσφαιρα ποιητική, φερμένη από διαβάσματα θαλασσινά κι ακούσματα που έρχονται να συνομιλήσουν δημιουργικά κι ελεύθερα με τη δική μου φαντασία. Στις ιστορίες μου οι ήρωες αναζητούν τη λύτρωση. Οι περισσότεροι τη βρίσκουν, μέσα απ’ τον δικό του δρόμο ο καθένας, που όμως ακουμπά στη θάλασσα. Κάθαρση, ελευθερία, απεραντοσύνη. Μαγεία!

 

Αίμα στη φλέβα η θάλασσα
Ευαγγελία Μινάρδου-Αδάμου
Εκδόσεις Βακχικόν
152 σελ.
ISBN 978-618-5733-13-1
Τιμή €13,78
001 patakis eshop

 

Γιώργος Δουατζής
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΕ Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
Γιάννης Σ. Παπαδάτος

Παρόλο που γράφω ποίηση για ενήλικες, μόλις τα τελευταία 3-4 χρόνια επιχείρησα να γράψω ποιήματα για παιδιά. Πάντα πίστευα πως το να γράψεις ιδιαίτερα ποίηση για παιδιά είναι εξαιρετικά δύσκολο....

ΣΕ Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
Αντώνης Ε. Χαριστός

Τρούμπα· ένα όνομα στο οποίο περικλείονται κοινωνιολογικοί όροι, εμπειρίες, ο ρόλος του νόμου, οι ταξικές διαφοροποιήσεις, η επιφάνεια των πραγμάτων, αλλά και η ουσία των ανθρωπίνων σχέσεων, από την...

ΣΕ Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
Νικόλαος Ζαχαριάς

Με την ευκαιρία της παρουσίασης των δυο νέων συλλογικών τόμων, Αρχαιομετρία. Απόλυτες χρονολογήσεις και αναλύσεις  και Πολιτιστική κληρονομιά και νέες τεχνολογίες  των Εκδόσεων Παπαζήση, επιτρέψτε μου να κάνω δύο παρατηρήσεις και...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.