fbpx
Αντώνης Ξυραφάς

Αντώνης Ξυραφάς

Η ίδια ανώτερη δύναμη που οπλίζει το χέρι ενός αρχαίου ήρωα έχει και την αντίθετή της δύναμη, αυτήν που καταστρέφει την οικογενειακή του ευτυχία, και τότε δεν του μένει άλλη επιλογή εκτός από το να αντισταθεί με όλη του τη γενναιότητα απέναντι στη σκοτεινή του αυτή μοίρα. Είδα στο πρόσωπο του αρχαίου Πέρση Αρσάμη τη διαχρονική περίπτωση του ανθρώπου που, όπως είχε επισημάνει ο Ιπποκράτης, ο αρχαίος Έλληνας πατέρας της ιατρικής, υποβάλλεται σε πόνο και σε κακουχίες που αυξάνουν την ανδρεία του.

Οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν την ηθική παιδεία που οι αρχαίοι Πέρσες έδιναν στα παιδιά τους πολύ ανώτερη από εκείνη που έδιναν οι ίδιοι στα δικά τους παιδιά, αλλά σχημάτισα στη φαντασία μου έναν Πέρση πρίγκιπα που δεν στηρίζει μόνο με τα λόγια του και τις πράξεις του την τάξη και την αλήθεια, αλλά ψάχνει τις απλές αλήθειες του εσωτερικού του κόσμου και της ζωής της ίδιας μέσα από τα καθημερινά του βιώματα, που χτίζει την αρμονική του σχέση με το σύμπαν όχι μόνο μέσα από τη συνέπεια ανάμεσα στην ηθική του και τα λόγια και τις πράξεις του, την τήρηση δηλαδή κάποιων απαράβατων κανόνων, αλλά και μέσα από τη δύναμη της ίδιας της ζωής, που τον οδηγεί ακατάπαυστα προς την τελείωσή του. Η ηθική προβάλλεται στο πρόσωπο του Αρσάμη ως αγώνισμα και το Καλό που περισσότερο υπηρετεί είναι αυτή η καλοσύνη που έχει ο καθένας από τη γέννησή του μέσα του, η συνειδητή πίστη στο να ζει ωφέλιμα απέναντι στον εαυτό του και τους άλλους, και όχι μια νεκρή πίστη που στηρίζεται στην απλή τήρηση νόμων και κανόνων που έχει ενσωματώσει κάποιος από την παιδική του ηλικία στον ψυχικό του κόσμο.

Είναι αυτός που γίνεται περισσότερο ήρωας λόγω των καθημερινών του επιλογών και όχι του πεπρωμένου του, το οποίο τον ανταμείβει με όπλα ικανά να αυξήσουν τη δύναμή του αλλά όχι και το θάρρος του.

Ο Αρσάμης κατακτά σταδιακά την ωριμότητα, γίνεται ένας πραγματικά ανώτερος άνθρωπος και φτάνει στην τελείωσή του, που τον οδηγεί σε μια ανώτερη, θεϊκή σφαίρα πραγμάτων. Είναι αυτός που γίνεται περισσότερο ήρωας λόγω των καθημερινών του επιλογών και όχι του πεπρωμένου του, το οποίο τον ανταμείβει με όπλα ικανά να αυξήσουν τη δύναμή του αλλά όχι και το θάρρος του, γιατί αυτό πρέπει να αναβλύζει μέσα από τον ίδιο τον άνθρωπο και τη συνειδητή τοποθέτησή του απέναντι στην ίδια τη ζωή του. Ο αρχαίος αυτός πολεμιστής δείχνει το τέλος του δρόμου για την ανθρώπινη ύπαρξη σε αυτή τη ζωή, αλλά με τη στάση ζωής του δείχνει ότι και αυτός ο δρόμος ανακαλύπτεται βήμα-βήμα και είναι διαφορετικός για τον καθένα. Ενστάλαξα μυθιστορηματικά μέσα στον ήρωά μου την ισχυρή βούληση και την ανώτερη ευγένεια που συνειδητά διαπλέκονται μέσα στην ψυχή του, τη διαρκή αναλαμπή του θαύματος της ζωής μέσα στο πνεύμα του, που τον κάνει να αψηφά ακόμα και τον θάνατο, όλα όσα κερδίζονται μέσα στην κόλαση για να κρατήσουν την πόρτα του παραδείσου ανοικτή.

Ο Αρσάμης πιστεύω ότι έχει διαχρονικά χαρακτηριστικά που αφορούν τον καθένα μας και βαδίζει ακατάπαυστα μέσα στις ερημιές του αλληγορικού παραμυθιού του για να αναδείξει αυτή την πολύ βαθιά ανθρώπινη ποιότητά του μέσα του, αλλά και για να την αφήσει να ακτινοβολήσει αθρόα και ελεύθερα στη ζωή και στον κόσμο που τον περιβάλλει.

 

Αρσάμης της Περσίας
Αντώνης Ξυραφάς
Εκδόσεις Βακχικόν
σ. 200
ISBN: 978-618-5662-02-8
Τιμή: 13,78€
001 patakis eshop

 

Γιώργος Δουατζής
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΕ Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
Γιάννης Σ. Παπαδάτος

Παρόλο που γράφω ποίηση για ενήλικες, μόλις τα τελευταία 3-4 χρόνια επιχείρησα να γράψω ποιήματα για παιδιά. Πάντα πίστευα πως το να γράψεις ιδιαίτερα ποίηση για παιδιά είναι εξαιρετικά δύσκολο....

ΣΕ Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
Αντώνης Ε. Χαριστός

Τρούμπα· ένα όνομα στο οποίο περικλείονται κοινωνιολογικοί όροι, εμπειρίες, ο ρόλος του νόμου, οι ταξικές διαφοροποιήσεις, η επιφάνεια των πραγμάτων, αλλά και η ουσία των ανθρωπίνων σχέσεων, από την...

ΣΕ Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
Νικόλαος Ζαχαριάς

Με την ευκαιρία της παρουσίασης των δυο νέων συλλογικών τόμων, Αρχαιομετρία. Απόλυτες χρονολογήσεις και αναλύσεις  και Πολιτιστική κληρονομιά και νέες τεχνολογίες  των Εκδόσεων Παπαζήση, επιτρέψτε μου να κάνω δύο παρατηρήσεις και...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.