fbpx
Δημήτρης Σίμος

Δημήτρης Σίμος

Δεν ονειρευόμουν ποτέ να γίνω συγγραφέας, συγγραφέας είναι άλλωστε μια βαριά λέξη, εγώ ήθελα απλά να λέω ιστορίες, ιστορίες που μιλάνε για δικαιοσύνη, για δύναμη του ανθρώπου, για τους ήρωες της διπλανής μας πόρτας. Το 2016 γεννήθηκε η ιδέα της αστυνομικής σειράς «Σκοτεινά Νερά», με το πρώτο έργο, Τα βατράχια. Εκεί, μαζί της, γεννήθηκε και ο αστυνόμος Καπετάνος, ο πρωταγωνιστής της σειράς. Ένας αστυνόμος της διπλανής πόρτας, που ζήλεψε τη Σικελία του επιθεωρητή Μονταλμπάνο και έπιασε δουλειά στην Εύβοια, που γοητεύτηκε από τις ιστορίες όπου έμπλεκε ο Χάρι Χόλε και έπεσε με τα μούτρα στη δουλειά, που αποφάσισε να δράσει με θάρρος σαν άλλος επιθεωρητής Βαλάντερ.

Οι Εκδόσεις Bell αποφάσισαν να εμπιστευτούν αυτό το εγχείρημα και για πρώτη φορά στην ιστορία τους (και αυτή αριθμεί πάνω από 50 χρόνια) να εκδώσουν ελληνική αστυνομική σειρά. Τα βατράχια αγκαλιάστηκαν από το ελληνικό κοινό και η συνέχεια έφερε το δεύτερο έργο της σειράς, με τίτλο Τυφλά ψάρια. Έπειτα από δύο χρόνια και πια στο τρίτο βιβλίο ήρθαν τα Τοξικά μάτια, με μια ιστορία που φέρνει τον Καπετάνο και την ομάδα του αντιμέτωπους με τη δολοφονία του άνδρα στον λόφο του Γηροκομείου. Ο θάνατος είναι στον αέρα, στο νερό και ο αστυνόμος πρέπει να δράσει, να ρισκάρει, μόνος!

Είναι ξεκάθαρο πως, παρότι είναι δυναμικός και συχνά εμπλέκεται σε σκηνές δράσεις, ο κεντρικός χαρακτήρας φέρει πάνω του μια ψυχογραφία που θα λέγαμε πως ομοιάζει με μεσογειακό ήρωα. Σε αυτή την απεικόνιση βοηθά και η δράση των ιστοριών, που εκτυλίσσονται στην ελληνική επαρχία και σε ένα από τα μεγαλύτερα νησιά της Ελλάδας, την Εύβοια. Ο «φίλος» μου ακούει ροκ μουσική των ’80s, αλλά και Μητροπάνο. Οδηγεί ένα παλιό Golf, είναι χωρισμένος, με μια κόρη που λατρεύει. Του αρέσουν οι γαρίδες και δεν σκαμπάζει και πολλά από τέχνη και λογοτεχνία. Είναι, με λίγα λόγια, αρσενικό παλιάς κοπής, ηθικός, ντόμπρος.

Για το τρίτο βιβλίο της σειράς «Σκοτεινά Νερά», με τίτλο Τοξικά μάτια, έμπνευση για μένα αποτέλεσαν ένας μύθος και ορισμένα γεγονότα που έλαβαν χώρα στη γειτονική μας Ιταλία. Οι μύθοι, βέβαια, κρύβουν τη μαγεία του λάθους, του ψεύδους, όμως δυστυχώς η κατάσταση στα δάση και τα βουνά της Ιταλίας διαψεύδει τον όρο του μύθου, αφού τα γεγονότα είναι αναμφισβήτητα και πέρα ως πέρα αληθινά και ξεγυμνώνουν τη σικελική μαφία και τη δραστηριότητά της σχετικά με τη διαχείριση αποβλήτων και σκουπιδιών.

Τα Τοξικά μάτια επιχειρούν μια μετάβαση ολόκληρου του ελληνικού αστυνομικού μυθιστορήματος σε μια νέα εποχή. Μια εποχή που χωρίς να ξεχνά την ελληνική γη που πατά (Μαρής, Μάρκαρης), έχει το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, σε μια σύγχρονη αφήγηση που έχει σκοπό να προβληματίσει τον αναγνώστη χρησιμοποιώντας την αστυνομική πλοκή ως όχημα για προβληματισμούς κοινωνικούς και, συχνά, επικίνδυνους.

Τα Τοξικά μάτια επιχειρούν μια μετάβαση ολόκληρου του ελληνικού αστυνομικού μυθιστορήματος σε μια νέα εποχή.

Η αστυνομική ιστορία μπροστά απ’ όλα, ατμοσφαιρική και πάντα με μια αίσθηση κινδύνου, προσπαθώντας και ελπίζοντας πως ο αστυνόμος και η ομάδα του (Μινιόν, Ορέστης, Βαμβακάς) θα καταφέρουν να φέρουν στιγμές στο βιβλίο που θα κάνουν τον αναγνώστη να σκεφτεί, να αναγνωρίσει και ίσως να αποφασίσει αν αυτά που γράφονται για τη μαφία των σκουπιδιών και τη δράση της στην ελληνική επικράτεια είναι κάτι που πρέπει να τον αφήσει αμέτοχο. Τι είναι το ηθικά σωστό; Και τι το νόμιμα σωστό;

Καλοκαίρι, καύσωνας, διακοπές ρεύματος, ένα εργοστάσιο λιπασμάτων στη βιομηχανική ζώνη της Τανάγρας και όλα αυτά μέσα σε έναν κόσμο που φλέγεται στα χωριά της Βόρειας Εύβοιας. Ο Καπετάνος και η ομάδα του καλούνται να φέρουν τη λύση, τη δικαιοσύνη σε έναν κόσμο, σε ένα νησί, σε μια κοινωνία που χάνεται με μια αποκρουστική μυρωδιά αμίαντου.

Εξάλλου, έμπνευση για όλο το βιβλίο αποτέλεσε ένας τόσος δα μικρός στίχος του Θανάση Παπακωνσταντίνου:

«Άνθρωπέ μου, τι ξεφτίλα, να σου χαλάνε το όνειρο και εσύ να τους αφήνεις…»

Τα βατράχια –η πρώτη ιστορία με πρωταγωνιστή τον αστυνόμο Καπετάνο– κέρδισαν το πρώτο βραβείο μυθιστορήματος στον πανελλήνιο διαγωνισμό Ασημένια Σελίδα, ενώ τα Τυφλά ψάρια –η δεύτερη ιστορία της σειράς– είναι υποψήφια για το βραβείο νέου λογοτέχνη από το λογοτεχνικό περιοδικό Κλεψύδρα και αναδείχθηκαν ως ένα από τα δέκα βιβλία της βραχείας λίστας των Βραβείων Public στην κατηγορία Αξέχαστος Ήρωας.

 

Τοξικά μάτια
Δημήτρης Σίμος
Bell / Χαρλένικ Ελλάς
357 σελ.
ISBN 978-960-507-126-4
Τιμή €9,90
001 patakis eshop

 

Έκθεση Βιβλίου Πασαλιμάνι

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.