fbpx
«Αγγέλα Παπάζογλου» και «Λωξάντρα» με την Άννα Βαγενά στο θέατρο Αλάμπρα

«Αγγέλα Παπάζογλου» και «Λωξάντρα» με την Άννα Βαγενά στο θέατρο Αλάμπρα

«Η Σμύρνη συναντιέται με την Κωνσταντινούπολη»: Αυτή τη σεζόν, η Άννα Βαγενά θα σταθεί μόνη στη σκηνή του θεάτρου Αλάμπρα, ενσαρκώνοντας δύο σπουδαίες Ελληνίδες που έζησαν στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα: την Αγγέλα Παπάζογλου, τη Σμυρνιά πρόσφυγα από το ομώνυμο έργο του Γιώργη Παπάζογλου, και τη Λωξάντρα, τη θρυλική κοκόνα της Πόλης, από το ομότιτλο μυθιστόρημα της Μαρίας Ιορδανίδου, από τις 28 Οκτωβρίου έως τις 10 Δεκεμβρίου, κάθε Σάββατο και Κυριακή.

Δύο διαφορετικοί μονόλογοι, ένα ρεσιτάλ ερμηνείας: Η Άννα Βαγενά ερμηνεύει εδώ και πολλά χρόνια, με ιδιαίτερη επιτυχία, θεατρικούς μονολόγους βασισμένους σε λογοτεχνικά κείμενα. Δύο από αυτούς, η Αγγέλα Παπάζογλου, η μακροβιότερη παράσταση με την ίδια πρωταγωνίστρια στη χώρα μας, και η Λωξάντρα, σε δική της διασκευή από το ομότιτλο βιβλίο των εκδόσεων Εστία, παρουσιάζονται κάθε Σαββατοκύριακο στο θέατρο Αλάμπρα.

Αγγέλα Παπάζογλου, μια παράσταση-σταθμός

Η παράσταση βασίζεται στις μνήμες της σπουδαίας Μικρασιάτισσας Αγγελικής Παπάζογλου, γυναίκας του ρεμπέτη Βαγγέλη Παπάζογλου, όπως τις διηγήθηκε στον γιο της, Γιώργη Παπάζογλου, ο οποίος και τις κατέγραψε. Μέσα από τις αφηγήσεις της περνά η ιστορία της Σμύρνης, τότε που οι Έλληνες κυριαρχούσαν στη ζωή της πόλης, με τις μαγευτικές ομορφιές της. Στη συνέχεια, η Αγγέλα αφηγείται την καταστροφή, τον ξεριζωμό, την εγκατάσταση των προσφύγων στην πατρίδα Ελλάδα, τον αγώνα που έδωσαν για να προκόψουν και να ριζώσουν εδώ, φέρνοντας μαζί τους το φως της Μικρασίας, τον πολιτισμό της και την ψυχή της.

Η Αγγέλα Παπάζογλου είναι η μακροβιότερη παράσταση με τον ίδιο πρωταγωνιστή, αφού μετράει 24 χρόνια πορείας από το 1999 που πρωτοανέβηκε. Επίσης, ήταν η πρώτη θεατρική αναφορά στη Μικρασιατική Καταστροφή, στην προσφυγιά και στον ξεριζωμό.

Συντελεστές
Μονόλογος βασισμένος στο βιβλίο του Γιώργη Παπάζογλου Αγγέλα Παπάζογλου: Ονείρατα της άκαυτης και της καμένης Σμύρνης
Στον ρόλο της Αγγέλας η Άννα Βαγενά
Επιλογή κειμένων και μουσική επιμέλεια: Λάμπρος Λιάβας
Σκηνοθεσία: Λάμπρος Λιάβας – Άννα Βαγενά
Σκηνικά – Κοστούμια: Μάριος Σπηλιόπουλος
Παραγωγή: Θεατρικές επιχειρήσεις Τάγαρη
Προβολή και επικοινωνία: Βάσω Σωτηρίου – We Will

Παραστάσεις: Από το Σάββατο 28/10 και κάθε Σάββατο στις 20:00
Διάρκεια: 90'
Εισιτήρια: Από 12€ (προσφορά προπώλησης για τις δύο πρώτες παραστάσεις) και μετά από 15€
Προπώληση: More.com και στο ταμείο του θεάτρου

Λωξάντρα, ένας ύμνος στην Πόλη και τη γυναικεία δύναμη

Η Λωξάντρα, ένα από τα πιο αγαπημένα βιβλία της ελληνικής λογοτεχνίας, διαβάστηκε με πάθος από πολλές γενιές Ελλήνων, ενώ έγινε σίριαλ για την ελληνική τηλεόραση με πρωταγωνίστρια την Μπέτυ Βαλάση. Το 2016 η Άννα Βαγενά διασκεύασε το μυθιστόρημα της Μαρίας Ιορδανίδου και από τότε το παρουσιάζει σ’ έναν συγκλονιστικό μονόλογο διάρκειας δύο ωρών.

Η Λωξάντρα, πρόσωπο υπαρκτό, έζησε στην Κωνσταντινούπολη από το 1824 που γεννήθηκε, έως το 1914 που πέθανε. Μέσα από τη ζωή της βλέπουμε το ήθος και τον πολιτισμό των Ρωμιών της Πόλης, τότε που κυριαρχούσαν σε αυτήν. Ένα γοητευτικό ταξίδι στην κοσμοπολίτικη Πόλη της καρδιάς μας, την Κωνσταντινούπολη, εκεί όπου έσμιγε η Δύση με την Ανατολή και οι λαοί συμβίωναν ειρηνικά. Ένας ύμνος στη χαρά της ζωής και τη δύναμη της γυναίκας.

Μέσα από τα πλούσια σκηνικά αλλά και τις επιλεγμένες από τον Λάμπρο Λιάβα μουσικές και τα τραγούδια, ο θεατής μεταφέρεται σε μιαν άλλη εποχή. Τότε που οι ανθρώπινες σχέσεις ήταν ζωντανές, οι οικογένειες συναντιόντουσαν στις γιορτές και γλεντούσαν όλοι μαζί. Μια παράσταση γεμάτη γέλιο, συγκίνηση, νοσταλγία και τρυφερότητα.

Μια από τις πιο καθοριστικές στιγμές στην πορεία της παράστασης, η 6η Οκτωβρίου του 2016, όταν και παρουσιάστηκε στην Κωνσταντινούπολη στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 25 χρόνια από την ενθρόνιση του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου.

Συντελεστές
Μονόλογος βασισμένος στο ομότιτλο βιβλίο της Μαρίας Ιορδανίδου
Στον ρόλο της Λωξάντρας η Άννα Βαγενά
Διασκευή – Σκηνοθεσία: Άννα Βαγενά
Μουσική επιμέλεια: Λάμπρος Λιάβας
Παραγωγή: Θεατρικές επιχειρήσεις Τάγαρη
Προβολή και επικοινωνία: Βάσω Σωτηρίου – We Will

Παραστάσεις: Από Κυριακή 29/10 και κάθε Κυριακή στις 19:00
Διάρκεια: 120’ (με διάλειμμα)
Εισιτήρια: Από 12€ (προσφορά προπώλησης για τις δύο πρώτες παραστάσεις) και μετά από 15€
Προπώληση: More.com και στο ταμείο του θεάτρου

Θέατρο Αλάμπρα
Στουρνάρη 53, Αθήνα
Τηλ.: 210.5220120

Το Diastixo.gr είναι χορηγός επικοινωνίας.

 

Γιώργος Δουατζής
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΘΕΑΤΡΟ
«Αλιγάτορες» του Άντριου Κίτλι σε μετάφραση και σκηνοθεσία Γιάννη Λασπιά στο Θέατρο Γκλόρια

Εσύ είσαι έτοιμος για τον ρόλο του δικαστή; Πιο επίκαιρο από ποτέ, το βραβευμένο έργο Αλιγάτορες του Άντριου Κίτλι (Andrew Keatley) παρουσιάζεται πρώτη φορά στην Ελλάδα, στην κεντρική σκηνή του Θεάτρου Γκλόρια,...

ΘΕΑΤΡΟ
«ΤΑΞΗ» (Class) των Ιζόλτ Γκόλντεν και Ντέιβιντ Χόραν σε σκηνοθεσία Μιχάλη Βιρβιδάκη στο θέατρο Σταθμός

H Εταιρεία Θεάτρου ΜΝΗΜΗ παρουσιάζει στην Αθήνα, για τρεις (3) μόνο παραστάσεις, το βραβευμένο θεατρικό έργο των Ιζόλτ Γκόλντεν και Ντέιβιντ Χόραν «ΤΑΞΗ» (Class) σε σκηνοθεσία Μιχάλη Βιρβιδάκη. Το...

ΘΕΑΤΡΟ
Αυγουστίνος Ρεμούνδος: συνέντευξη στον Γιώργο Φερμελετζή

Ο Αυγουστίνος Ρεμούνδος είναι ηθοποιός και σκηνοθέτης. Γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από τη δραματική σχολή της Μ. Βογιατζή-Τράγκα τo 1995 και παρακολούθησε μαθήματα υποκριτικής και θεατρικής...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.