fbpx
«Για την παράσταση “Βάκχαι, μία συλλογική αφήγηση”» των Γιώργου Δικαίου – Εμμανουήλ Κοντού

«Για την παράσταση “Βάκχαι, μία συλλογική αφήγηση”» των Γιώργου Δικαίου – Εμμανουήλ Κοντού

Οι Βάκχαι του Ευριπίδη έγιναν για εμάς ένα έδαφος πειραματισμού, εμβάθυνσης και συσχετισμού με το ανοίκειο. Ανοίκειος ο άλλος, ο ξένος, αλλά και οι ίδιοι μας οι εαυτοί. Το πιο μυστηριακό έργο του Ευριπίδη ανοίγει δρόμους που εισάγουν νέο περιεχόμενο, αλλά και νέες φόρμες στην τραγική ποίηση της αρχαιότητας. Προφανώς, με πολλή δυσκολία προσπαθούμε σήμερα να το αποκωδικοποιήσουμε, αλλά και με πολλή περιέργεια κι ορμή ψάχνουμε ανάμεσα στις λέξεις το μήνυμα που έρχεται από τα βάθη της ιστορίας.

Μαζί με τη γραφή του Ευριπίδη, η ποίηση του Γιώργου Χειμωνά μάς μυεί, μέσω των λέξεων της δικής μας γλώσσας, στον υπερβατικό κόσμο του θεού Διόνυσου.

Ο θεός του θεάτρου, ο Διόνυσος, στήνει μπροστά στα μάτια των θεατών μια παράσταση και μιλά για τον εαυτό του. Πρωταγωνιστεί μεταμφιεσμένος σε άνθρωπο σε ολόκληρη την ιστορία. Παρατηρώντας αυτό το στοιχειώδες σημείο εκκίνησης, καταλαβαίνουμε ότι εδώ πρόκειται για κάτι εκτός της εποχής του. Το θέατρο μιλά για τον εαυτό του. Μιλά για τις ρίζες του, για τη λειτουργία του να ανοίγει χώρο στην κοινωνία να δει και να γνωρίσει τον εαυτό της αλλιώς.

Προφανώς, με πολλή δυσκολία προσπαθούμε σήμερα να το αποκωδικοποιήσουμε, αλλά και με πολλή περιέργεια κι ορμή ψάχνουμε ανάμεσα στις λέξεις το μήνυμα που έρχεται από τα βάθη της ιστορίας.

Ταξιδεύοντας μέσα σε αυτό το κείμενο, άλλοτε συνειδητά και άλλοτε ασυνείδητα, ερχόμαστε αντιμέτωποι με όλα όσα περικλείει. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδρομής, πολύτιμοι αρωγοί, συνταξιδιώτες και ξεναγοί στάθηκαν οι συνεργάτες από την αρχή ως το τέλος αυτής της διεργασίας: η Μαρία Όλγα Αθηναίου, ο Δημήτρης Καμαρωτός, η Ρηνιώ Κυριαζή, η Αμαλία Μουτούση, ο Αργύρης Ξάφης και η Ιωάννα Ρεμεδιάκη.

Προσδοκούμε αυτή η παράσταση να είναι ένα ακόμα μέρος αυτού του ταξιδιού και αυτής της διαδρομής και όχι το αποτέλεσμά της, ούτε ο προορισμός της. Άλλωστε, γι’ αυτό ονομάζεται εργασία εν εξελίξει (work in progress) και θα παρουσιαστεί στο κοινό το μέρος που μέχρι σήμερα μπορούμε να στηρίξουμε και να αφηγηθούμε.

Μοιάζει πως αυτό το υλικό των Βακχών, το κείμενο του Ευριπίδη, η μετάφραση του Γιώργου Χειμωνά και ο θεός Διόνυσος, θα μας ακολουθούν και θα τους ακολουθούμε για μεγάλο διάστημα μετά το πέρας των παραστάσεων. Είμαστε όλες και όλοι ευγνώμονες που ήρθαμε σε επαφή με αυτόν τον «κόσμο» και ανυπομονούμε να μοιραστούμε την εμπειρία της συνάντησής μας με το κοινό.

Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση μπορείτε να δείτε εδώ.

 

Γιώργος Δουατζής
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΘΕΑΤΡΟ
«Αλιγάτορες» του Άντριου Κίτλι σε μετάφραση και σκηνοθεσία Γιάννη Λασπιά στο Θέατρο Γκλόρια

Εσύ είσαι έτοιμος για τον ρόλο του δικαστή; Πιο επίκαιρο από ποτέ, το βραβευμένο έργο Αλιγάτορες του Άντριου Κίτλι (Andrew Keatley) παρουσιάζεται πρώτη φορά στην Ελλάδα, στην κεντρική σκηνή του Θεάτρου Γκλόρια,...

ΘΕΑΤΡΟ
«ΤΑΞΗ» (Class) των Ιζόλτ Γκόλντεν και Ντέιβιντ Χόραν σε σκηνοθεσία Μιχάλη Βιρβιδάκη στο θέατρο Σταθμός

H Εταιρεία Θεάτρου ΜΝΗΜΗ παρουσιάζει στην Αθήνα, για τρεις (3) μόνο παραστάσεις, το βραβευμένο θεατρικό έργο των Ιζόλτ Γκόλντεν και Ντέιβιντ Χόραν «ΤΑΞΗ» (Class) σε σκηνοθεσία Μιχάλη Βιρβιδάκη. Το...

ΘΕΑΤΡΟ
Αυγουστίνος Ρεμούνδος: συνέντευξη στον Γιώργο Φερμελετζή

Ο Αυγουστίνος Ρεμούνδος είναι ηθοποιός και σκηνοθέτης. Γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από τη δραματική σχολή της Μ. Βογιατζή-Τράγκα τo 1995 και παρακολούθησε μαθήματα υποκριτικής και θεατρικής...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.