fbpx
3 νέες παραστάσεις του θεατρικού φεστιβάλ μονολόγων «Ο γιος μου...» στο Vault

3 νέες παραστάσεις του θεατρικού φεστιβάλ μονολόγων «Ο γιος μου...» στο Vault

Το θεατρικό project Ο γιος μου... είναι ένα ετήσιο θεατρικό φεστιβάλ μονολόγων, με εμπνευστή και καλλιτεχνικό διευθυντή τον Δημήτρη Καρατζιά, που φέρνει επί σκηνής μάνες σπουδαίων Ελλήνων ανδρών. Το φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στη μνήμη της Χρύσας Σπηλιώτη, αγαπημένης συνεργάτιδας του Vault.

Μέσα από τις αφηγήσεις αυτών των γυναικών θίγονται και καυτηριάζονται θέματα όπως η θέση της γυναίκας, η ενδοοικογενειακή βία, ο αναλφαβητισμός, η διαφορετικότητα, η ομοφοβία, ο ρατσισμός, ο φόβος της κοινωνικής κατακραυγής, το στίγμα του νόθου, η ορφάνια, η φτώχεια, η θρησκοληψία, ο κομματικός φανατισμός, οι πολιτικές διαμάχες, οι πληγές των πολέμων, τα εγκλήματα του Εμφυλίου, η προσφυγιά, η μετανάστευση, ο θάνατος και πάνω από όλα η μητρότητα.

Όλα αυτά με φόντο την ιστορία της χώρας μας. Μιας Ελλάδας γεμάτης τραύματα και πληγές, που προσπαθούσε να σταθεί όρθια ύστερα από επανάσταση, πανδημίες, πολέμους, κατοχή, εμφύλιο, χούντα, διχασμούς και καταστροφές.

Για τις ανάγκες του φεστιβάλ γίνεται ανάθεση σε θεατρικούς συγγραφείς, σκηνοθέτες, ηθοποιούς και άλλους καλλιτέχνες, οι οποίοι καλούνται να δημιουργήσουν ένα θεατρικό project με πρωταγωνίστρια τη μάνα ενός σημαντικού, για την ιστορία της Ελλάδας, άνδρα. Μονόλογοι που ξεδιπλώνουν τη ζωή αυτών των σπουδαίων ανθρώπων και αποτελούν φόρο τιμής στις γυναίκες που τους ανέθρεψαν.

Στόχος του φεστιβάλ είναι να αναδείξει και να προβάλει τη σύγχρονη ελληνική καλλιτεχνική δημιουργικότητα, παντρεύοντας την πείρα των παλαιοτέρων με την ορμή των νέων δημιουργών. Στηρίζει και στηρίζεται στο νεοελληνικό κείμενο και φέρνει στο φως άγνωστες πτυχές της ιστορίας μας. Τα έργα αυτά έχουν βαθιά κοινωνικοπολιτική χροιά και θίγουν τα κακώς κείμενα της κοινωνίας μας, που εξακολουθούν να υφίστανται ακόμη και σήμερα. Έχουν έντονο εκπαιδευτικό χαρακτήρα, απευθύνονται και αφορούν κάθε πολίτη αυτής της χώρας και προβάλλουν την ιστορία και τον πολιτισμό μας.

Το φεστιβάλ Ο γιος μου... εγκαινιάστηκε το 2017. Περιλάμβανε πέντε έργα που έγιναν παραστάσεις και γνώρισαν μεγάλη καλλιτεχνική επιτυχία. Πέρα από τον Πολυχώρο Vault, παρουσιάστηκαν και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας (ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας, ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, ΔΗΠΕΘΕ Χανίων, Ζάκυνθος, Κόρινθος, Χίος, Θεσσαλονίκη, κ.α.). Όλα τα projects είναι σε μορφή μονολόγου, έχουν κοινή θεματική αλλά διαφορετική σκηνοθετική και ερμηνευτική προσέγγιση.

Το μονοθεματικό αυτό φεστιβάλ θα συνεχιστεί τη φετινή σεζόν με τα επόμενα 3 νέα έργα, που αρχίζουν την πορεία τους τον Μάρτιο του 2022 στον Πολυχώρο VAULT:

1. Η μάνα αυτουνού, Έλλη Ζάχου Ταχτσή (βασισμένο στη ζωή της μητέρας του Κώστα Ταχτσή)
Κείμενο: Κική Μαυρίδου
Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Λάσκαρης
Πρωτότυπη μουσική: Μάνος Αντωνιάδης
Στον ρόλο της Έλλης Ζάχου Ταχτσή η Ράνια Σχίζα.

Η Έλλη, μάνα του Κώστα Ταχτσή, μιας από τις πιο αμφιλεγόμενες προσωπικότητες στην ιστορία της ελληνικής λογοτεχνίας, ξεδιπλώνει την τραγική ζωή της και αποκαλύπτει τις άγνωστες πτυχές της θυελλώδους ζωής του διακεκριμένου λογοτέχνη και της σχέσης της μαζί του.

 

2. Χαρίκλεια Καβάφη (βασισμένο στη ζωή της μητέρας του Κωνσταντίνου Καβάφη)
Κείμενο – Σκηνοθεσία: Κοραής Δαμάτης
Στον ρόλο της Χαρίκλειας Καβάφη η Ασπασία Κράλλη.

Μια δυναμική γυναίκα, που έζησε τα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα του 18ου αιώνα και μαζί με άλλα 8 παιδιά έφερε στη ζωή και μεγάλωσε τον μεγάλο μας ποιητή Κωνσταντίνο Καβάφη.

 

3. Καραϊσκάκαινα, ο θρύλος (βασισμένο στη ζωή της μητέρας του Γεώργιου Καραϊσκάκη)
Κείμενο: Σοφία Καψούρου
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καρατζιάς
Πρωτότυπη μουσική: Μάνος Αντωνιάδης
Στον ρόλο της Ζωής-Διαμάντως Διμισκή η Σοφία Καψούρου.

Με ιδιαίτερη θεατρική γλώσσα, ποίηση, χιούμορ και συγκίνηση αναδύεται η προσωπικότητα του μεγάλου αγωνιστή του 1821 Γεώργιου Καραϊσκάκη μέσα από την αφήγηση της μητέρας του, της καλόγριας Ζωής-Διαμάντως Διμισκή.

Το φεστιβάλ Ο γιος μου... πραγματοποιείται με την οικονομική υποστήριξη και την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Τιμή εισιτηρίων: Γενική είσοδος 12 ευρώ / Μειωμένο εισιτήριο 10 ευρώ (Φοιτητές / Σπουδαστές / Κάτοχοι κάρτας πολυτέκνων / ΑμΕΑ / Άνω των 65 ετών / Κάτοχοι κάρτας ανεργίας)
Προπώληση viva.gr: https://www.viva.gr/tickets/venues/polyxoros-vault/

*Μετά την έναρξη της παράστασης δεν επιτρέπεται η είσοδος στην αίθουσα.

Κατά την είσοδό τους στο θέατρο οι θεατές οφείλουν να επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, καθώς και πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας (αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο, δίπλωμα οδήγησης). Στη παράσταση θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας από τον Covid-19.

Πολυχώρος Vault Theatre Plus
Μελενίκου 26, Γκάζι – πλησιέστερος σταθμός μετρό: Κεραμεικός (8′ περίπου με τα πόδια)
Πληροφορίες: ώρες 11:00-14:00 & 17:00-21:00, τηλ.: 213.0356472, 6951.832070
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Το Diastixo.gr είναι χορηγός επικοινωνίας.

 

Γιώργος Δουατζής
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΘΕΑΤΡΟ
«ΤΑΞΗ» (Class) των Ιζόλτ Γκόλντεν και Ντέιβιντ Χόραν σε σκηνοθεσία Μιχάλη Βιρβιδάκη στο θέατρο Σταθμός

H Εταιρεία Θεάτρου ΜΝΗΜΗ παρουσιάζει στην Αθήνα, για τρεις (3) μόνο παραστάσεις, το βραβευμένο θεατρικό έργο των Ιζόλτ Γκόλντεν και Ντέιβιντ Χόραν «ΤΑΞΗ» (Class) σε σκηνοθεσία Μιχάλη Βιρβιδάκη. Το...

ΘΕΑΤΡΟ
Αυγουστίνος Ρεμούνδος: συνέντευξη στον Γιώργο Φερμελετζή

Ο Αυγουστίνος Ρεμούνδος είναι ηθοποιός και σκηνοθέτης. Γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από τη δραματική σχολή της Μ. Βογιατζή-Τράγκα τo 1995 και παρακολούθησε μαθήματα υποκριτικής και θεατρικής...

ΘΕΑΤΡΟ
«Η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα» της Άλκης Ζέη για πρώτη φορά στο θέατρο

Το θέατρο «Μεταξουργείο», τιμώντας τα 100 χρόνια από την γέννηση της Άλκης Ζέη, παρουσιάζει την παράσταση «Η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα», βασισμένη στο ομώνυμο εμβληματικό μυθιστόρημά της. Ένα...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.