fbpx

ΝΕΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΑΠΟ 13 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

του Νίκου Νικολαΐδη

 

Στον έρωτα είναι αφιερωμένος ο πέμπτος μήνας προβολών ταινιών τεκμηρίωσης που πραγματοποιείται κάθε Πέμπτη βράδυ στις 22:30, στον Ιανό, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Αυτή την εβδομάδα προβάλλεται το φιλμ ΛΑΜΠΟΥΝ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ του Παναγιώτη Ευαγγελίδη που είδαμε πέρυσι στις αίθουσες. Θα ακολουθήσουν, στις 20 Φεβρουαρίου, το ντοκιμαντέρ ΦΙΛΟ & ΜΑΡΙΝΑ της Καλλιόπης Λεγάκη με θέμα την πενηντάχρονη σχέση ενός Έλληνα γλύπτη στο Παρίσι με τη σύντροφο του και στις 27 του μήνα το HIPPIE-HIPPIE MATALA! MATALA! του Γιώργου Βαρελά, για τον αγαπημένο προορισμό των χίπις και γυμνιστών τις δεκαετίες του '60 και '70: τα Μάταλα της Κρήτης.

ΜΕ ΧΩΡΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣΜΕ ΧΩΡΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ
ΕΛΛΑΔΑ/91'/ΣΠΕΝΤΖΟΣ ΦΙΛΜ
Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Σεϊτανίδης
Ηθοποιοί: Δημήτρης Ήμελλος, Θοδωρής Αθερίδης, Σμαράγδα Καρύδη, Γιάννης Στάνκογλου, Σοφία Σεϊρλή

Ο μύθος: Δύο σαραντάχρονοι φίλοι ξεκινούν ένα ταξίδι στην Πελοπόννησο για την αναζήτηση της ωραίας συμμαθήτριας των εφηβικών τους χρόνων που οι φήμες τη θέλουν να έχει γίνει καλόγρια.

Η ανάγνωσή μας: Η πέμπτη ταινία του Βαγγέλη Σεϊτανίδη έρχεται να διαψεύσει πολλές από τις επιφυλάξεις μας που προέρχονταν από τον προβληματικό τίτλο, το αποκαρδιωτικό τρέιλερ και τα διάσημα τηλεοπτικά ονόματα. Οι δύο ήρωες του φαινομενικά δε θα ταίριαζαν αν δεν υπήρχε η πολύχρονη γνωριμίας τους. Ο Ρίκος είναι οικογενειάρχης, εξωστρεφής, γυναικάς. Ο «Κουστώ» είναι χωρισμένος, πλουσιόπαιδο που χρεοκόπησε την οικογενειακή επιχείρηση και πήρε το παρατσούκλι του από το ανεκπλήρωτο όνειρο του να γίνει ωκεανολόγος. Μπορεί το οδοιπορικό τους να ξεκινάει από μία παλαβή αφορμή όμως αυτό το road movie σε κάνει να γελάσεις δίχως να είναι κωμωδία και να σκεφτείς σοβαρά πέρα από κουλτουριάρικα συμπλέγματα. Όχι πως το ταξίδι αυτό δεν έχει αδυναμίες και κάποιες από τις παιδικές ασθένειες του εγχώριου σινεμά. Ο Έλληνας δημιουργός όμως μιλά με ειλικρίνεια και αμεσότητα για την άρνηση της ενηλικίωσης, την ανδρική φιλία στις μέρες μας (προσέξτε την προδοσία στο φινάλε με την αντίστροφη πορεία τους στα ιαματικά λουτρά), τη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα. Παράλληλα πιστοποιεί ότι διαθέτουμε ακόμη ηθοποιούς με γνήσιο κινηματογραφικό ταπεραμέντο όπως ο απολαυστικός Δημήτρης Ήμελλος, αρκεί να υπάρχει κάποιος πίσω από τη κάμερα να τους αξιοποιήσει. Μετά το παρθενικό ΑΙΩΝΙΟΣ ΦΟΙΤΗΤΗΣ, το 2001, η καλύτερη στιγμή του σκηνοθέτη που ευχόμαστε να συνεχίσει... με χωρίς παραχωρήσεις και ελαττώματα (δανειζόμενοι το νεολογισμό που εξηγεί στην πορεία αυτής της πικρής κομεντί) το δικό του δρόμο μακριά από κλίκες και εφήμερα ρεύματα.
Αξιολόγηση: 6/10

DALLAS BUYERS CLUBDALLAS BUYERS CLUB
HΠΑ/117'/FEELGOOD
Σκηνοθεσία: Ζαν Μαρκ Βαλέ
Ηθοποιοί: Μάθιου Μακόναχι, Τζένιφερ Γκάρνερ, Τζάρεντ Λέτο, Στιβ Ζαν

Ο μύθος: Ένας ηλεκτρολόγος από το Τέξας διαγιγνώσκεται, το 1985, ότι πάσχει από AIDS. Αντιλαμβανόμενος την έλλειψη εγκεκριμένων φαρμάκων τα εισάγει παράνομα από το Μεξικό όχι μόνο για προσωπική χρήση αλλά και για μία επιχείρηση που τροφοδοτεί άλλους οροθετικούς.
Η ανάγνωσή μας: Mε ένα βιογραφικό δράμα βασισμένο ελεύθερα στη ζωή του Ρον Γούντρουφ ενός ομοφοβικού, ετεροφυλόφιλου άντρα που μαθαίνει ότι είναι ασθενής με ΑΙDS, o Ζαν Μαρκ Βαλέ (C.R.A.Z.Y.) μπαίνει με την έβδομη ταινία του στα μεγάλα σαλόνια του Χόλυγουντ. Οι σεναριογράφοι αποσιωπούν τις σεξουαλικές σχέσεις του και με τα δύο φύλα, την ύπαρξη αδελφής και κόρης στη ζωή του και την πληροφορία ότι ποτέ δεν ίππευσε στο ροντέο. Ο Βαλέ προσπαθεί να ηρωοποιήσει τον κεντρικό χαρακτήρα όχι μόνο με την ασθένεια αλλά και με την καταγγελία της αισχροκέρδειας των φαρμακευτικών εταιρειών και του απροετοίμαστου αμερικανικού συστήματος υγείας. Όμως ήταν φιλάνθρωπος ή άραγε από σπόντα επιχειρηματίας ο Γούντρουφ που ουσιαστικά καρπωνόταν έναν παράνομο πλουτισμό από τους ομοιοπαθείς του στα επτά χρόνια που επιβίωσε αντί για τον έναν μήνα που ήταν η ιατρική πρόγνωση; Ο Καναδός σκηνοθέτης δεν μας διαφωτίζει αφού ενδιαφέρεται για το μελό και μία σχηματική περιγραφή της επαρχιακής νοοτροπίας τη δεκαετία του '80 και όχι για μία αληθινή μελέτη χαρακτήρα. Ο Μάθιου Μακόναχι παθιάστηκε με τη ζωή ενός συντοπίτη του αλλά δύσκολα μπορείς να πεις ότι η ερμηνεία του επισκιάζει τη σκελετωμένη μορφή του (έχασε 23 κιλά για τις ανάγκες του ρόλου). Έξι υποψηφιότητες για 'Οσκαρ, οι περισσότερες όμως για την τιμή των όπλων αφού μόνο ο αγνώριστος Τζάρετ Λέτο στο β' αντρικό και το μακιγιάζ έχουν σοβαρές πιθανότητες να βραβευτούν.
Αξιολόγηση: 5/10

ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΑΝΔΡΕΣ (THE MONUMENTS MEN)ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΑΝΔΡΕΣ (THE MONUMENTS MEN)
ΗΠΑ-ΓΕΡΜΑΝΙΑ/118'/ΟDEON
Σκηνοθεσία: Τζορτζ Κλούνεϊ
Ηθοποιοί: Τζορτζ Κλούνεϊ, Ματ Ντέιμον, Κέιτ Μπλάνσετ, Μπιλ Μάρεϊ, Τζον Γκούντμαν

Ο μύθος: Επτά ειδικοί (ιστορικοί, επιμελητές μουσείων) στο χώρο της τέχνης από ΗΠΑ, Αγγλία και Γαλλία, ενώ μαίνεται ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος, αναλαμβάνουν να σώσουν έργα υψηλής καλλιτεχνικής σημασίας από την καταστροφή και να τα επιστρέψουν στους ιδιοκτήτες και τις φυσικές τους θέσεις.
Η ανάγνωσή μας: Αρκετές από τις ταινίες στις οποίες ο Τζορτζ Κλούνεϊ είχε στο παρελθόν τα καθήκοντα παραγωγού-πρωταγωνιστή ήταν έντονα πολιτικοποιημένες, κάτι που συνέβη και με τρεις από τις τέσσερις σκηνοθετικές του δουλειές. Η εμπειρία του στο φιλμ Ο ΚΑΛΟΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ (παρέα και τότε με την Κέιτ Μπλάνσετ) που διαδραματίζονταν την ίδια εποχή στο ίδιο γεωγραφικό πλαίσιο δε φάνηκε ωφέλιμη αφού ελάχιστα διδάχτηκε για το στήσιμο της ατμόσφαιρας και την αυθεντικότητα από τον κολλητό του Στίβεν Σόντερμπεργκ. Παρά τις αγνές προθέσεις του αναπαριστά γραφικά και με εξωραϊσμούς τις συνθήκες (σε όλο το φιλμ ακούγονται μόλις δύο-τρεις πυροβολισμοί αν και οι ήρωες βρίσκονται συνεχώς σε φλεγόμενα μέτωπα) και εισάγει ένα ανάλαφρο ύφος για να καλύψει την άγνοια του, που δεν απέχει από του μέσου Αμερικανού, γύρω από τις ιστορικές λεπτομέρειες. Ολότελα αποτυχημένο ηλικιακά και φυσιογνωμικά (με εξαίρεση τους Ντέιμον και Ντιζαρντέν) είναι το καστ. Οι συνταξιούχοι Μπιλ Μάρεϊ, Τζον Γκούντμαν και Μπομπ Μπάλαμπαν επιστρατεύτηκαν για να δώσουν την κωμική χημεία όμως δεν πείθουν ως ειδήμονες τέχνης ενώ με τις στρατιωτικές στολές τους μοιάζουν σαν να απέδρασαν από πάρτι μεταμφιεσμένων. Ο δημοφιλής αστέρας του Χόλυγουντ εστιάζει σε ένα κυρίως αμερικανικό επίτευγμα και εφιστά εξαρχής τη προσοχή μας με την επισήμανση ότι πρόκειται για μία πραγματική ιστορία. Ποιος όμως μας διαβεβαιώνει ότι από αυτή τη σωτήρια διάσωση εκατομμύριων αντικειμένων τέχνης δεν υπήρξαν παράπλευρες απώλειες τύπου Ελγίνειων Μαρμάρων; Aναμφίβολα όχι ο Τζορτζ Κλούνεϊ που υπογράφει ένα μνημειώδες φιάσκο.
Αξιολόγηση: 2/10

ΜΙΑ ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ (WINTER'S TALE)ΜΙΑ ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ (WINTER'S TALE)
HΠΑ/118'/VILLAGE
Σκηνοθεσία: Ακίβα Γκόλντσμαν
Ηθοποιοί: Κόλιν Φάρελ, Ράσελ Κρόου, Γουίλιαμ Χαρτ, Γουίλ Σμιθ, Τζένιφερ Κόνελι

Ο μύθος: Το 1916 στη Νέα Υόρκη ένας διαρρήκτης κυνηγημένος από τη συμμορία ενός Ιρλανδού γκάνγκστερ ερωτεύεται μία ετοιμοθάνατη νεαρή. Το 2014 ένας άνδρας με τα ίδια χαρακτηριστικά που αγνοεί το όνομα του θα αντιληφθεί τις υπερφυσικές δυνάμεις του.
Η ανάγνωσή μας: Το μυθιστόρημα του Μαρκ Χέλπριν που γράφτηκε το 1983 και δεν έχει καμία σχέση με το ομώνυμο θεατρικό έργο του Σαίξπηρ ήταν καταδικασμένο να μείνει στη λήθη αφού ούτε ιδιαίτερα μεταφρασμένο υπήρξε και δεν αποτέλεσε εκδοτική επιτυχία. Η επιμονή και το πάθος του Ακίβα Γκόλντσμαν (ΕΝΑΣ ΥΠΕΡΟΧΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ, ΚΩΔΙΚΑΣ DA VINCI) που κάνει το σκηνοθετικό του ντεμπούτο συνέβαλλαν στη μεταφορά του στη μεγάλη οθόνη. Ο τιμημένος με Όσκαρ σεναριογράφος προδίδεται πρωταρχικά από τον τομέα που είναι ειδικότητα του. Το κράμα φαντασίας, μαγικού ρεαλισμού και μεταφυσικής μίας ίντριγκας που διαδραματίζεται στις αρχές δύο διαφορετικών αιώνων δε γίνεται ποτέ συμπαγές. Ο Γκόλντσμαν συγχέει την απουσία ρεαλισμού με την απουσία λογικής και δεν μας επιτρέπει να μοιραστούμε τον ενθουσιασμό του. Ακόμα και το ρομαντικό στοιχείο είναι ανίσχυρο αφού λόγω θανάτου ο έρωτας των δύο νέων απασχολεί μόνο το πρώτο μισό του φιλμ. Παρόλα αυτά η ταινία κάνει παγκόσμια πρεμιέρα την παραμονή και ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου με το παραπλανητικό προφίλ μίας δυνατής ιστορίας αγάπης. Ο Κόλιν Φάρελ παίζει επιπόλαια έναν ακόμα ρόλο σε ταινία εποχής, ο Ράσελ Κρόου θυμίζει τον Ιαβέρη των ΑΘΛΙΩΝ μόνο που εδώ είναι στις διαταγές του Εωσφόρου που υποδύεται ο Γουίλ Σμιθ. Οι γυναικείοι χαρακτήρες είναι ουσιαστικά διακοσμητικοί αλλά η επανεμφάνιση της 90χρονης Εύα Μαρί Σεντ (ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΑΣ, ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΤΩΝ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΓΙΓΑΝΤΩΝ) είναι άκρως συγκινητική.
Αξιολόγηση: 2/10

VAMPIRE ACADEMYVAMPIRE ACADEMY
HΠΑ-ΑΓΓΛΙΑ-ΡΟΥΜΑΝΙΑ/104'/FEELGOOD
Σκηνοθεσία: Μαρκ Γουότερς
Ηθοποιοί: Ζόι Ντατς, Γκάμπριελ Μπερν, Όλγα Κουριλένκο, Τζοέλι Ρίτσαρντσον

Ο μύθος: Μία δεκαεπτάχρονη πριγκίπισσα επιστρέφει μαζί με τη συνομήλικη σωματοφύλακα της στην ακαδημία για βαμπίρ όπου φοιτούν. Ανεκπλήρωτοι έρωτες, μαθητικές αντιζηλίες και αιμοβόρα βαμπίρ θα δυσκολέψουν τις σπουδές τους.
Η ανάγνωσή μας: Η 38χρονη Ρίτσελ Μιντ είναι μία ακόμη Αμερικανίδα συγγραφέας με αχαλίνωτη φαντασία που σπάει όλα τα ρεκόρ παραγωγικότητας. Η λογοτεχνική της καριέρα ξεκίνησε το 2007 και έχει ήδη κυκλοφορήσει πέντε διαφορετικές σειρές βιβλίων και συνολικά 21 μυθιστορήματα ενώ άλλα δύο είναι προγραμματισμένα να εκδοθούν τους επόμενους μήνες. Ήταν θέμα χρόνου η βιομηχανία του σινεμά να ασχοληθεί με το έργο της ξεκινώντας με το ευπώλητο φρανσάιζ VAMPIRE ACADEMY. O σκηνοθέτης Μαρκ Γουότερς (ΤΑ ΚΑΚΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ, ΤΑ ΧΡΟΝΙΚΑ ΤΟΥ ΣΠΑΙΝΤΕΡΓΟΥΙΚ) και ο αδελφός Ντάνιελ στο σενάριο, έλπιζαν να ενώσουν το κοινό του ΛΥΚΟΦΩΣ με τους θαυμαστές του ΧΑΡΙ ΠΟΤΕΡ. Η συγγραφέας άλλωστε φλερτάρει με το αιμοδιψές ύφος του πρώτου και τη μαγική ατμόσφαιρα, στα όρια μίας κλειστής σχολικής κοινότητας, του δεύτερου. Οι ευκολίες (τα ζόμπι κυκλοφορούν άνετα την ημέρα), οι συμβάσεις των κολεγιακών ταινιών, οι χλιαρές ερμηνείες μαζί με τη μιζέρια της παραγωγής, δεν αφήνουν προσδοκίες. Ο Γουότερς είναι ανίκανος ακόμη και τη φιλία των δύο κοριτσιών να περιγράψει, αρκούμενος σε απλοϊκές μηχανορραφίες και ρουτινιάρικες σκηνές ονείρων. Μέσα στην αφέλεια τους πάντως το πιο αξιοσημείωτο είναι ότι μυθιστόρημα και ταινία καλοβλέπουν όχι με τόσο παραμυθένια αντίληψη το βασιλικό θεσμό και αναπαράγουν τις ταξικές διακρίσεις στην κοινωνία των βαμπίρ που είναι χωρισμένα σε τρεις κατηγορίες. Για κακή μας τύχη ακολουθούν άλλες πέντε ταινίες μέχρι την αποφοίτηση τους.
Αξιολόγηση: 1/10

Ο ΕΓΩΙΣΤΗΣ ΓΙΓΑΝΤΑΣ (ΤΗΕ SELFISH GIANT)Ο ΕΓΩΙΣΤΗΣ ΓΙΓΑΝΤΑΣ (ΤΗΕ SELFISH GIANT)
ΑΓΓΛΙΑ/91'/STRADA FILMS
Σκηνοθεσία: Κλίο Μπάρναρντ
Ηθοποιοί: Κόνερ Τσάπμαν, Σον Τόμας

Ο μύθος: Δύο αγόρια που αποβάλλονται από το σχολείο τους γνωρίζονται στη γειτονιά τους με έναν ρακοσυλλέκτη και ξεκινούν να εργάζονται γι' αυτόν. Ο ανταγωνισμός τους για την εύνοια του θα έχει δυσάρεστες συνέπειες.
Η ανάγνωσή μας:-
Αξιολόγηση:-

 

Γιώργος Δουατζής

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.