fbpx
«Εκεί που τραγουδάνε οι καραβίδες» της Πέρσας Σούκα

«Εκεί που τραγουδάνε οι καραβίδες» της Πέρσας Σούκα

Βαθιά μέσα στους απέραντους βάλτους της Βόρειας Καρολίνας το 1953, σε ένα φτωχικό σπίτι ζει η μικρή Κάια με τους γονείς της και τα μεγαλύτερα αδέρφια της. Ο τρόπος διαβίωσής τους είναι άθλιος, όχι μόνο εξαιτίας της ένδειας, αλλά και της κακοποιητικής συμπεριφοράς του αλκοολικού πατέρα. Σε σύντομο χρονικό διάστημα ένα ένα τα μέλη της οικογένειας, πρώτα η μητέρα, μετέπειτα τα υπόλοιπα αδέρφια φεύγουν από το σπίτι, ρίχνοντας μαύρη πέτρα πίσω τους κι εγκαταλείποντας τη μικρούλα.

Το κοριτσάκι προσπαθεί να περνά απαρατήρητο και να μην μπλέκει στα πόδια του πατέρα της, για να γλιτώσει από τα βίαια ξεσπάσματά του. Μέχρι που κάποια στιγμή εξαφανίζεται κι αυτός για πάντα από τη ζωή της. Το επτάχρονο παιδί προσπαθεί να επιβιώσει μόνο του, πουλώντας μύδια στο τοπικό παντοπωλείο της περιοχής που ανήκει σε ένα ζευγάρι Αφροαμερικανών, οι οποίοι είναι οι μοναδικοί που της συμπεριφέρονται με στοργή. Ο καιρός περνά και το κορίτσι του βάλτου, όπως την αποκαλούν οι κάτοικοι της πόλης, γνωρίζει ένα αγόρι, τον Τέιτ Γουόκερ. Μεταξύ τους θα αναπτυχθεί μια τρυφερή οικειότητα και ο καινούργιος φίλος της θα αποδειχτεί πολύτιμος δάσκαλος, αφού θα της μάθει να διαβάζει, να γράφει, να μετράει. Στον ελεύθερο χρόνο της η Κάια τριγυρίζει στους βάλτους ζωγραφίζοντας και το αγόρι την ενθαρρύνει να στείλει τις ζωγραφιές της σε εκδοτικούς οίκους, πιστεύοντας ότι έχει εξαιρετικό ταλέντο. Ο έρωτας δεν θα αργήσει να ανθίσει στις καρδιές των δύο νέων, όμως ο Τέιτ θα φύγει σύντομα για να σπουδάσει στο κολέγιο. Της δίνει υπόσχεση ότι θα επιστρέψει πολύ σύντομα για να τη συναντήσει. Τελικά εξαφανίζεται χωρίς να δώσει κανένα σημείο ζωής. Αυτό θλίβει και καταρρακώνει την Κάια. Η παρηγοριά της τώρα πια είναι μόνο η ζωγραφική, καθώς και οι βόλτες της στους βάλτους.

Τα χρόνια περνούν και η Κάια κεντρίζει το ενδιαφέρον του γόη της περιοχής, ενός δημοφιλούς παίκτη του αμερικανικού ποδοσφαίρου της πόλης, του Τσέις Άντριους. Τότε εμφανίζεται ξανά στη ζωή της ο Τέιτ μετανιωμένος που αθέτησε την υπόσχεσή του, αλλά εκείνη τον διώχνει. Μετά την ασφυκτική πολιορκία του Άντριους, εκείνη τελικά ενδίδει όταν της ζητά να τον παντρευτεί. Του χαρίζει ένα περιδέραιο με ένα κόκκινο κοχύλι και αρχίζει να αχνοφέγγει πάλι η αισιοδοξία στο πρόσωπό της, μέχρι τη στιγμή που μαθαίνει τυχαία ότι είναι ήδη αρραβωνιασμένος. Ύστερα από αυτό αρνείται να έχει οποιαδήποτε σχέση μαζί του. Εκείνος την καταδιώκει παντού και οι ψαράδες της περιοχής γίνονται μάρτυρες των διενέξεών τους και των απειλών της Κάια να μην την ξαναπλησιάσει. Μερικές μέρες αργότερα ο Τσέις Άντριους βρίσκεται νεκρός και η Κάια κατηγορείται για δολοφονία. Τότε ο συντοπίτης και συνταξιούχος δικηγόρος Τομ Μίλτον αναλαμβάνει αφιλοκερδώς την υπεράσπισή της και ένας δύσκολος δικαστικός αγώνας ξεκινά…

Το ομότιτλο μυθιστόρημα της Ντέλια Όουενς, που κυκλοφόρησε το 2018 (στα ελληνικά το 2019 από τις Εκδόσεις Δώμα, σε μετάφραση της Μαργαρίτας Ζαχαριάδου) κι έγινε μπεστ σέλερ, μεταφέρεται στον κινηματογράφο από την Ολίβια Νιούμαν σε σενάριο της Λούσι Άλιμπαρ. Η μεταφορά του βιβλίου στη μεγάλη οθόνη αποδείχτηκε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία, βρήκε πολλούς υποστηρικτές αλλά και αρκετούς επικριτές – ανάμεσά τους κι αυτοί που το είχαν διαβάσει και είχαν σχηματίσει ήδη τη δική τους άποψη, η οποία δεν συμβάδιζε με την εκδοχή της ταινίας.

Η Νιούμαν (FirstMatch) ξετυλίγει σύμφωνα με τη δική της οπτική την ακανθώδη διαδρομή ενός μικρού κοριτσιού από την παιδικότητα μέχρι την ενηλικίωση, βιώνοντας τη μοναξιά, την απαξίωση και την εγκατάλειψη. Τα τοπία, οι δαιδαλώδεις βάλτοι, η ηρεμία της φύσης, τα όντα της, τα στοιχεία που την αναδεικνύουν και την κάνουν ξεχωριστή γίνονται ένα με την ηρωίδα, διαμορφώνουν τον χαρακτήρα της και την εξελίσσουν σε μια θαυμάσια φυσιοδίφη.

Η μεταφορά του βιβλίου στη μεγάλη οθόνη αποδείχτηκε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία, βρήκε πολλούς υποστηρικτές αλλά και αρκετούς επικριτές.

Η Ντέιζι Έντγκαρ Τζόουνς (NormalPeople) ερμηνεύει με μοναδική φυσικότητα ένα μοναχικό και οξυδερκές πλάσμα που γνωρίζει από νωρίς τη σκληρή πλευρά της ζωής, ένα πληγωμένο κορίτσι το οποίο μαθαίνει να αντέχει παίρνοντας δύναμη από τους βάλτους που την αγκαλιάζουν και γίνονται το αποκούμπι της, η γαλήνη της, η πηγή έμπνευσής της.

Ο Τέιλορ Τζον Σμιθ (TheOutpost) ενσαρκώνει με ευαισθησία τον Τέιτ, έναν καλοσυνάτο νεαρό που τρέφει αγνά και όμορφα συναισθήματα για το κορίτσι-αγρίμι, όμως οπισθοχωρεί μπροστά στη σκληροπυρηνική αντίληψη της κοινωνίας.

Ο Χάρις Ντίκινσον (Kingsman) πείθει απόλυτα παρουσιάζοντας τον γόη Τσέις Άντριους, έναν αντιπαθητικό ξιπασμένο νέο, που έλκεται από την ντροπαλή και απρόσιτη Κάια. Γι’ αυτόν δεν αποτελεί τίποτε άλλο από ένα αντικείμενο του πόθου, ένα τρόπαιο, ένα στοίχημα, ένα παιχνίδι εξουσίας.

Ο Ντέιβιντ Στράθερν (Nomadland) στον ρόλο του δικηγόρου κερδίζει τις εντυπώσεις με τον τρόπο που αγορεύει στη δίκη, τις κινήσεις του, τον ρεαλισμό του. Το βλέμμα του στάζει συμπόνια για ένα πλάσμα που έζησε περιφρονημένο από τους πάντες, συμπεριλαμβανομένου και του ίδιου, ζητώντας δικαιοσύνη για την Κάια καθώς και την κάθαρση για την κατηγορούμενη, για τον ίδιο, ίσως και για ολόκληρη την κοινότητα, καθώς κανένας τους δεν έπραξε ποτέ τα αυτονόητα και δεν αγκάλιασε ένα παρατημένο παιδί.

Η ενδιαφέρουσα και γλαφυρή μεταφορά της Νιούμαν δείχνει να ακολουθεί τους σίγουρους και δοκιμασμένους κινηματογραφικούς δρόμους. Η ταινία είναι ένα συγκινητικό ρομαντικό δράμα με άρωμα μυστηρίου, καθώς και με την παγερή και αυστηρή ατμόσφαιρα μιας δικαστικής διαμάχης, έχοντας ως φόντο το πρωτόγονο μαγευτικό τοπίο του αμερικανικού νότου. Το τέλος επιφυλάσσει μια έξυπνη ανατροπή. Το φως και το σκοτάδι εναλλάσσονται στις ψυχές των ηρώων και φανερώνεται ένας κόσμος ασυνείδητος, με έλλειψη φιλανθρωπίας κι ενσυναίσθησης, που βρίσκει όμως το θράσος να ηθικολογήσει και να δικάσει το απροστάτευτο κορίτσι του βάλτου. Ένα κορίτσι γαλουχημένο μέσα σε αντίξοες συνθήκες, που κατάφερε να πλάσει έναν ακέραιο χαρακτήρα, να επουλώσει τις πληγές του, να γίνει δημιουργικό, μα προπαντός να αποδείξει αυτό που της επιβλήθηκε να γίνει: Ένας εκπληκτικός οδηγός επιβίωσης.

Η ταινία προβάλλεται στους κινηματογράφους και στις πλατφόρμες Amazon prime, Google play και Apple TV.

 


 

Γιώργος Δουατζής
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
Η «Κάρι» του Στίβεν Κινγκ σε μια μοναδική προβολή στον «Δαναό»

Οι Εκδόσεις Κλειδάριθμος και ο κινηματογράφος «Δαναός» προσκαλούν το αναγνωστικό και κινηματογραφόφιλο κοινό σε μια ακόμη κινηματογραφική προβολή, μεταφορά ομότιτλου μυθιστορήματος του «Βασιλιά»,...

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
Η «Λάμψη» του Στίβεν Κινγκ σε μια μοναδική προβολή στον «Δαναό»

Οι Εκδόσεις Κλειδάριθμος και ο κινηματογράφος «Δαναός» προσκαλούν και πάλι το αναγνωστικό και κινηματογραφόφιλο κοινό σε μια μοναδική προβολή. Σε σκηνοθεσία του θρυλικού Στάνλεϊ Κιούμπρικ, η Λάμψη...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.