fbpx
«News of the World» της Πέρσας Σούκα

«News of the World» της Πέρσας Σούκα

Βόρειο Τέξας 1870. Ο κάπτεν Τζέφερσον Κάιλ Κιντ έχει χάσει τα πάντα στη δίνη του πολέμου. Το μόνο που του έχει απομείνει είναι μια φθαρμένη τσάντα γεμάτη με παλιές εφημερίδες. Περιπλανιέται από κοινότητα σε κοινότητα και, με μια ελάχιστη αμοιβή, διαβάζει τα νέα του κόσμου. Παράξενα συμβάντα, ευτράπελα, ιστορίες λύτρωσης, δυσάρεστα γεγονότα όπως η πανδημία της εποχής (μηνιγγίτιδα), καθώς και άρθρα για την κατάργηση της δουλείας στον Νότο. Διαβάζει με πάθος, δημιουργεί εικόνες και δίνει έναυσμα για διάλογο στον διψασμένο για πληροφορίες κόσμο. Τη μοναχική πορεία του θα διακόψει απότομα η εμφάνιση ενός κατάξανθου κοριτσιού-αγριμιού στη μέση του πουθενά. Το ιππικό τον ενημερώνει για την υπόθεση της μικρής Τζοάνα, η οποία είναι τραγική. Μερικά χρόνια πριν, οι ινδιάνοι της φυλής Κίουα, αφού πρώτα σκότωσαν τους γονείς και τη μεγάλη της αδερφή, αποφάσισαν να της χαρίσουν τη ζωή και να την πάρουν μαζί τους. Όμως μετά την πρόσφατη εξόντωση της φυλής, το κορίτσι τώρα πια έπρεπε να επιστρέψει στους συγγενείς του. Δυστυχώς όμως κανένας στρατιώτης δεν μπορούσε να τη συνοδέψει. Έτσι ο Κιντ υποχρεώνεται να τη γυρίσει ο ίδιος στους θείους της. Το ταξίδι της επιστροφής μέσα στην έρημο θα είναι γεμάτο κινδύνους, απρόοπτα, καταδιώξεις και συμπλοκές. Η συνύπαρξη των δύο ηρώων θα περάσει από πολλές διακυμάνσεις. Η δυσκολία της επικοινωνίας, ο φόβος και η δυσπιστία μετατρέπονται σε σύντομο χρονικό διάστημα σε μία σχέση πλήρους εμπιστοσύνης, ανιδιοτελούς αγάπης κι απέραντης στοργής.

Ο Τομ Χανκς ερμηνεύει με μοναδική ενσυναίσθηση και ρεαλιστικότητα τον κάπτεν Κιντ, έναν άνθρωπο καταρρακωμένο από την απώλεια, που ξαναβρίσκει στο πρόσωπο της Τζοάνα το νόημα της ζωής. Το γουέστερν δείχνει να ταιριάζει απόλυτα στον βραβευμένο με Όσκαρ ηθοποιό (Philadelphia, Forest Gump), καθώς λειτουργεί σαν να βρίσκεται στον φυσικό του χώρο. Από τις καλύτερες στιγμές του στην ταινία είναι όταν διαβάζει τις εφημερίδες, πληροφορεί, αφυπνίζει με τη θεατρική του παρουσίαση κι επηρεάζει με τη δική του οπτική τους απομονωμένους κατοίκους του θλιβερού και διαλυμένου Νότου.

Η Έλενα Ζένγκελ (System Crasher) είναι ένα χαρισματικό κορίτσι που στέκεται ισότιμα στο πλευρό του χολιγουντιανού ογκόλιθου. Με απίστευτη ερμηνευτική δεινότητα σκιαγραφεί την τραγική μοίρα της ηρωίδας και συνεπαίρνει τον θεατή με το διαπεραστικό βλέμμα της και την ακατέργαστη παιδικότητά της.

Μα πάνω απ’ όλα μάς επισημαίνουν ότι, μέσα στον μαρασμό και στο σκοτάδι, υπάρχει η ελπίδα πως κάποια μέρα οι πυρπολημένες ζωές θα ξαναγεννηθούν από τις στάχτες τους.

Ο Βρετανός σκηνοθέτης Πολ Γκρίνγκρας (Jason Bourne, Captain Phillips) όταν διάβασε το μυθιστόρημα News of the World της Αμερικανίδας ποιήτριας και μυθιστοριογράφου Πoλέτ Τζάιλς, που κυκλοφόρησε το 2016, ενθουσιάστηκε και αποφάσισε, πρώτη φορά, να σκηνοθετήσει γουέστερν. Δημιούργησε μια υπέροχη δραματική ταινία, σωστά δομημένη, θυμίζοντας σε ορισμένα σημεία κλασικά αριστουργήματα του είδους. Άγρια τοπία, μίζερες πόλεις, άθλιες συνθήκες διαβίωσης, σκληροτράχηλοι άνθρωποι, ερειπωμένος Νότος... Σε μια πρόσφατη συνέντευξή του, ο Γκρίνγκρας εξομολογήθηκε πως η ταινία είναι εμπνευσμένη από τη διαίρεση και την πικρία του Εμφυλίου, αλλά και από το δεδομένο ότι η αφήγηση, οι ειδήσεις και η αλήθεια έχουν βασικό ρόλο στην ανθρώπινη ύπαρξη. Η συγγραφέας συμπληρώνει πως οι άνθρωποι οφείλουν να έχουν τη γνώση των πραγμάτων, μα πάνω απ’ όλα οφείλουν να θέλουν να την έχουν.

Το News of the World εστιάζει στο ανθρώπινο δράμα που πηγάζει από την κτηνωδία του πολέμου, αλλά και στην επιθυμία για καθοδήγηση και διαφώτιση. Οι δύο πρωταγωνιστικοί χαρακτήρες μάς παρασύρουν, μας συγκινούν και μας υπογραμμίζουν τη θεμελιώδη ανάγκη να ανήκεις κάπου. Τη σημασία τού να αγαπάς και να σε αγαπούν. Μα πάνω απ’ όλα μάς επισημαίνουν ότι, μέσα στον μαρασμό και στο σκοτάδι, υπάρχει η ελπίδα πως κάποια μέρα οι πυρπολημένες ζωές θα ξαναγεννηθούν από τις στάχτες τους.

Το News of the World προβάλλεται στο Netflix.

Το μυθιστόρημα κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις HarperCollins.


 

Γιώργος Δουατζής
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
Η «Κάρι» του Στίβεν Κινγκ σε μια μοναδική προβολή στον «Δαναό»

Οι Εκδόσεις Κλειδάριθμος και ο κινηματογράφος «Δαναός» προσκαλούν το αναγνωστικό και κινηματογραφόφιλο κοινό σε μια ακόμη κινηματογραφική προβολή, μεταφορά ομότιτλου μυθιστορήματος του «Βασιλιά»,...

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
Η «Λάμψη» του Στίβεν Κινγκ σε μια μοναδική προβολή στον «Δαναό»

Οι Εκδόσεις Κλειδάριθμος και ο κινηματογράφος «Δαναός» προσκαλούν και πάλι το αναγνωστικό και κινηματογραφόφιλο κοινό σε μια μοναδική προβολή. Σε σκηνοθεσία του θρυλικού Στάνλεϊ Κιούμπρικ, η Λάμψη...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.