fbpx
«Dune» της Πέρσας Σούκα

«Dune» της Πέρσας Σούκα

«Ήμουν πάντα πολύ ονειροπόλος. Μικρός, φανταζόμουν συνέχεια ότι θα κάνω μεγαλειώδεις ταινίες και μια από αυτές ήταν το Dune» εξομολογήθηκε πρόσφατα ο Ντενί Βιλνέβ. Ο σκηνοθέτης των Arrival, Prisoners, Enemy, Sicario και Blade Runner 2049, όταν διάβαζε στο εφηβικό του δωμάτιο το Dune του Φρανκ Χέρμπερτ ταξίδευε με την ταχύτητα του φωτός σε έναν απίστευτα μαγικό κόσμο. Χανόταν μέσα στις σελίδες και έφτανε με το μυαλό του σ’ ένα σκοτεινό και μακρινό μέλλον, σε μια διαστρική αυτοκρατορία όπου ανώτερα όντα, ιερές αδελφότητες, επαναστάτες, καλοί και κακοί ευγενείς οίκοι διεκδικούσαν το πολυπόθητο spice melange. Ένα πανάρχαιο και πολύτιμο υλικό, που βρισκόταν μονάχα σε έναν πλανήτη του σύμπαντος. Στον άνυδρο Arakis ή αλλιώς Dune. Το υλικό αυτό έδινε μακροζωία, ιδιαίτερες ψυχικές και σωματικές ικανότητες και ήταν απαραίτητο συστατικό για τα διαστημικά ταξίδια, έτσι ο Dune αναπόφευκτα έμελλε να γίνει το μήλον της έριδος μεταξύ των ευγενών οίκων των Ατρειδών και των Χαρκόνεν...

Στο διασημότερο και συναρπαστικότερο scifi έπος του 20ού αιώνα αποφάσισε ο Βιλνέβ να δώσει σάρκα και οστά, εκπληρώνοντας έτσι ένα από τα μεγαλύτερα όνειρά του. Προφητείες, προδοσίες, παγίδες και μεγάλοι έρωτες συνθέτουν τη δυστοπική αυτή ιστορία, με βασικό ήρωα τον νεαρό Πολ, γιο του δούκα Λίτο Ατρείδη, ο οποίος με τη βοήθεια της διαισθητικής μητέρας του (μέλος της ιερής Αδελφότητας των Μπένε Τζέζεριτ) Λαίδης Τζέσικα σιγά-σιγά ανακαλύπτει τον κομβικό του ρόλο, τον προορισμό του, το πεπρωμένο του.

«Είναι το δυσκολότερο έργο που έχω κάνει στη ζωή μου κι εύχομαι να αρέσει στον κόσμο» δήλωσε ο σκηνοθέτης. Το εντυπωσιακό τρέιλερ που κυκλοφόρησε πρόσφατα δείχνει πάντως ότι πρόκειται για μια ταινία πολλά υποσχόμενη.

Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη κινηματογραφική μεταφορά του Dune δεν είναι η πρώτη απόπειρα που έγινε στη μεγάλη οθόνη. Την αρχή έκανε ο Χιλιανός Αλεχάντρο Χοδορόφσκι το 1970, προσπαθώντας να προσαρμόσει το μυθιστόρημα του Χέρμπερτ στο σινεμά. Το φιλόδοξο σχέδιό του, παρόλο που συμφώνησαν να συνεργαστούν μαζί του εμβληματικοί καλλιτέχνες απ’ όλους τους χώρους, όπως οι Όρσον Γουέλς, Σαλβαντόρ Νταλί, Μικ Τζάγκερ, Pink Floyd, καταποντίστηκε λόγω ανεπαρκούς χρηματοδότησης. Το 1976 αγόρασε τα δικαιώματα ο Ντίνο ντε Λαουρέντις κι ο Ρίντλεϊ Σκοτ, μετρ του scifi, επεδίωξε να κινηματογραφήσει το Dune, αλλά κάπου στα μισά εγκατέλειψε την προσπάθεια (προτίμησε να ασχοληθεί με το θρυλικό πλέον Alien) και το τιμόνι της σκηνοθεσίας ανέλαβε ο ταλαντούχος Ντέιβιντ Λιντς. Η ταινία ύστερα από πολλές αντιξοότητες κυκλοφόρησε το 1984, δυστυχώς όμως αξιολογήθηκε αρνητικά από τους κριτικούς και απέτυχε παταγωδώς στο box office. Ο σκηνοθέτης την αποκήρυξε και δε θέλησε ποτέ να ξαναμιλήσει γι’ αυτήν. Η ενδιαφέρουσα κινηματογραφική μεταφορά του Λιντς βρίσκεται στο Netflix.

Ο Βιλνέβ, βλέποντας τα ατυχή για διαφορετικούς λόγους αποτελέσματα των προηγούμενων δημιουργών, θεώρησε πως το σωστό ήταν το Dune να γυριστεί σε δύο ταινίες, έτσι ώστε να μην αναγκαστεί να παραλείψει σημαντικά κεφάλαια του βιβλίου.

Στο διασημότερο και συναρπαστικότερο scifi έπος του 20ού αιώνα αποφάσισε ο Βιλνέβ να δώσει σάρκα και οστά, εκπληρώνοντας έτσι ένα από τα μεγαλύτερα όνειρά του.

Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι: Τίμοθι Σαλαμέ (Πολ Ατρείδης), Όσκαρ Ίσαακ (Λίτο Ατρείδης), Ρεμπέκα Φέργκιουσον (Λαίδη Τζέσικα), Χαβιέ Μπαρδέμ (Στίλγκαρ), Τζέισον Μομόα (Ντάνκαν), Στέλαν Σκάαρσγκαρντ (Βλάντιμιρ Χαρκόνεν), Σαρλότ Ράμπλινγκ (Γάιους), Ζεντάια (Τσάνι), Τζος Μπρόλιν (Γκέρνι).

Το ιδιαίτερα αξιόλογο καστ επιλέχθηκε από τον σκηνοθέτη και μόνο, ο οποίος τόνισε μάλιστα τον θαυμασμό που τρέφει για όλους τους ηθοποιούς που συμμετέχουν. Στο σενάριο ο Βιλνέβ συνεργάστηκε με τους Τζος Σπέιτς και Έρικ Ροθ και τη μουσική επένδυση ανέλαβε ο κορυφαίος στο είδος του Χανς Ζίμερ.

Η προγραμματισμένη πρεμιέρα του Dune στις 18 Δεκεμβρίου 2020 δυστυχώς δεν μπόρεσε να πραγματοποιηθεί λόγω της πανδημίας. Η Warner Βross εξέδωσε νέα ανακοίνωση λέγοντας ότι η ταινία θα κυκλοφορήσει την 1η Οκτωβρίου του 2021 και θα μεταδοθεί ταυτόχρονα για έναν ολόκληρο μήνα στην πλατφόρμα του HBO Max. Ο Βιλνέβ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του δηλώνοντας πως δε λέει όχι στο streaming, αλλά ταινίες με το εύρος και τη δυναμική του Dune δε θα έπρεπε να προβάλλονται σε πλατφόρμες.

«Το Dune είναι η μεγαλύτερή μου πρόκληση. Εγώ και η ομάδα μου δουλέψαμε τρία χρόνια για να δημιουργήσουμε μια φανταστική εμπειρία, ένα υπερθέαμα που αρμόζει στη μεγάλη οθόνη» εξομολογήθηκε ο δημιουργός και πρόσθεσε: «Λατρεύω τον κινηματογράφο. Είναι η ανταλλαγή των συναισθημάτων μέσα σε έναν χώρο και είναι μια εμπειρία συλλογική. Είναι μία από τις τελευταίες κοινότητες που μας έχουν μείνει».

Σημειωτέον ότι η σειρά «Dune» του Φρανκ Χέρμπερτ κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Anubis.


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
Η «Κάρι» του Στίβεν Κινγκ σε μια μοναδική προβολή στον «Δαναό»

Οι Εκδόσεις Κλειδάριθμος και ο κινηματογράφος «Δαναός» προσκαλούν το αναγνωστικό και κινηματογραφόφιλο κοινό σε μια ακόμη κινηματογραφική προβολή, μεταφορά ομότιτλου μυθιστορήματος του «Βασιλιά»,...

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
Η «Λάμψη» του Στίβεν Κινγκ σε μια μοναδική προβολή στον «Δαναό»

Οι Εκδόσεις Κλειδάριθμος και ο κινηματογράφος «Δαναός» προσκαλούν και πάλι το αναγνωστικό και κινηματογραφόφιλο κοινό σε μια μοναδική προβολή. Σε σκηνοθεσία του θρυλικού Στάνλεϊ Κιούμπρικ, η Λάμψη...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.