fbpx
«To Mεγάλο Βιβλίο – Με αυτό αρμενίζουμε»: Έκθεση του Ορίζοντα Γεγονότων στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών

«To Mεγάλο Βιβλίο – Με αυτό αρμενίζουμε»: Έκθεση του Ορίζοντα Γεγονότων στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών

Τρία χρόνια μετά την παρθενική του καθέλκυση στα καλλιτεχνικά νερά της πόλης, Το Μεγάλο Βιβλίο είναι και πάλι έτοιμο να χαράξει νέες μνημονικές πορείες στον χώρο και τον χρόνο, αυτή τη φορά σε συνεργασία με την πολυδύναμη biennale SPHINX 2021, στην πόλη των Θηβών. Οι καλλιτέχνες, ως καραβομαραγκοί, καλαφάτες και αρμαδούροι φρόντισαν με αγάπη την ιδιότυπη αυτή κάψουλα μνήμης στον ταρσανά της Κεραμεικού 88 και αναλαμβάνουν, τώρα πια ως πλήρωμα, να μας συνοδεύσουν στο Αρχαιολογικό Μουσείο των Θηβών, σε μια πρωτότυπη αναγνωστική και αναγνωριστική περιπέτεια – διάλογο με τις εγχάρακτες φωνές της ελληνικής αρχαιότητας.

Το Μεγάλο Βιβλίο είναι ένα πειραματικό συλλογικό εγχείρημα εγκατάστασης ενός «μεγαβιβλίου», που πιάνει το νήμα της παράδοσης των εικαστικών βιβλίων (artist’s book). Κάθε σελίδα του είναι το έργο ενός διαφορετικού καλλιτέχνη που ψηλαφεί με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο τα αυλάκια της μνήμης. Έχοντας ως βάση την πλάτη ενός ξύλινου διάτρητου εξώφυλλου, τα έργα ανοίγουν στον χώρο όπως ανοίγει ένα ακορντεόν όταν παίζει μουσική και ξεδιπλώνονται σε ποικιλόμορφους σχηματισμούς στρέφοντας την πυξίδα σε διαφορετικά σημεία του ορίζοντα.

Μετά τις προσαράξεις στον εκθεσιακό χώρο του Ορίζοντα Γεγονότων και στη Στοά του Βιβλίου (2018, 2019), το φιλόξενο λιμάνι του Αρχαιολογικού Μουσείου Θηβών προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία συνομιλίας του πρωτότυπου αυτού έργου με τους αρχαίους προγόνους του, τους ομιλούντες λίθους! Στο πλέον σύγχρονο μουσείο της χώρας, οι αρχέγονες μορφές, στιβαρές και ακίνητες, «δεξιώνονται» το ευπαθές και εύκαμπτο σώμα του Μεγάλου Βιβλίου προτείνοντας στον επισκέπτη, μέσα απ’ την αντίστιξη των αντιθέσεων, μια γόνιμη –και τόσο αναγκαία στις μέρες μας– σύνθεση. Ενωμένες προσωπικές φωνές και δημόσιος μνημειακός λόγος σε μια κοινή απόπειρα ενάντια στη λήθη. Παράλληλα, το Μεγάλο Βιβλίο καταγράφει τη μνήμη ως πορεία αυτογνωσίας της ίδιας της καλλιτεχνικής ομάδας του Ορίζοντα Γεγονότων, καθώς στην πλάτη των εικαστικών έργων ο θεατής-αναγνώστης θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει ένα χρονικό της διαδρομής του καλλιτεχνικού οργανισμού από το 2007 που δημιουργήθηκε έως και σήμερα.

Συμμετέχουν οι: Ρένα Αβαγιανού, Κωνσταντίνος Αγγέλου, Γιάννα Αλεξοπούλου, Μαρία Αργυρακοπούλου, Ειρήνη Βαζούκου, Ανδρέας Γαβριλιάδης, Πέτρος Γεωργαρίου, Θαλασσινή Δούμα, Ευτύχης Ευθυμίου (σχεδιασμός και κοπή εξώφυλλου), Τζίμης Ευθυμίου, Ράνια Καραμούζη, Ελισάβετ Κεχαγιά, Σπύρος Κόικας, Ειρήνη Κουτρίδου, Μαρία Λιάκου, Λυδία Μαργαρώνη, Κλεοπάτρα Μουρσελά, Γεωργία Μπλιάτσου, Δέσποινα Πανταζή, Άννα Πιάτου, Κατερίνα Ριμπατσιού, Παύλος Σουφλής (καλλιτεχνική βιβλιοδεσία), Διαμαντής Σταγγίδης, Κωνσταντίνος Σταμούλης, Ιορδάνης Στυλίδης (κείμενο), Αθηνά Σφαιροπούλου (κείμενο), Κερασιά Τουλιάτου, Δημήτρης Τρακαδάς, Ευτυχία Τζανετουλάκου (γραφιστικά κειμένων), Στάθης Φώτης, Σέντη Χανιαδάκη, Αθηνά Χανιώτη, Αθηνά Χατζή, Άννα Μαρία Χατζηστεφάνου, Γιώργος Χουρχούλης, Ιωάννα Χριστάκου.

Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών
Θρεψιάδου 1, Θήβα
Τηλ.: 22620.23559
Διάρκεια έκθεσης To Mεγάλο Βιβλίο – Με αυτό αρμενίζουμε. Ο σύγχρονος πολιτισμός και η παράδοση των κειμένων: 6 έως 30 0κτωβρίου 2021
Ωράριο λειτουργίας: Κάθε μέρα, ώρες 8.00-20.00, εκτός Τρίτης (κλειστό)

Μετά τα έκτακτα μέτρα λόγω κορονοϊού, ισχύει ειδικό πρωτόκολλο ασφαλείας για τις αίθουσες.

Γενική είσοδος: 6 ευρώ
Μειωμένη είσοδος: 3 ευρώ

Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους τους επισκέπτες στις 28 Οκτωβρίου.

Ορίζοντας Γεγονότων
Κεραμεικού 88, Αθήνα
Τηλ.: 6976.689670
email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

SPHINX biennale
Οσίου Κλήμεντος 3, Θήβα
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Οι νικήτριες και ο νικητής του Βραβείου Τέχνης Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη 2024

Το Ίδρυμα Γ. & Α. Μαμιδάκη με μεγάλη χαρά ανακοινώνει τους/τις νικητές/τριες του Βραβείου Τέχνης 2024: είναι η Ειρήνη Μίγα, η Κατερίνα Νάκου και ο Στρατής Ταυλαρίδης. Από το 2019 που ξεκίνησε, ο θεσμός του...

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
«Σημείο φυγής… στο κόκκινο»: Η έκθεση της Άννας Τσαπάρα θα σας ταξιδέψει

Προσωπικά βιώματα αλλά και εικόνες που κάτι έχουν να της πουν γίνονται η σπίθα που ανάβει τη φλόγα της έμπνευσης. Τα πινέλα της Άννας Τσαπάρα παίρνουν φωτιά, με το μπλε, το κόκκινο, το κίτρινο και...

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
«Απόστολος Γιαγιάννος: 50 χρόνια Τέχνη»: Αναδρομική έκθεση στην γκαλερί Sianti

Η αναδρομική έκθεση Απόστολος Γιαγιάννος: 50 χρόνια Τέχνη εγκαινιάζεται την Πέμπτη 28 Μαρτίου, στις 7 μ.μ., στην γκαλερί Sianti και τιμά τα πενήντα χρόνια (1974-2024) δημιουργίας του σημαντικού καλλιτέχνη, κατά...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.