fbpx
«Τέχνη: Απάντηση στη σύγκρουση»: διεθνής έκθεση στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων

«Τέχνη: Απάντηση στη σύγκρουση»: διεθνής έκθεση στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων

Το Δίκτυο Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων, Athens Culture Net, στηρίζει την τέχνη και παρουσιάζει στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων μεγάλη διεθνή έκθεση με τίτλο Τέχνη: Απάντηση στη σύγκρουση. Η έκθεση διαρκεί από τις 17 μέχρι τις 31 Ιουλίου 2019 και περιλαμβάνει έργα 23 καλλιτεχνών απ’ όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του Νέλσον Μαντέλα.

Τον Ιούλιο του 2001, ο Νοτιοαφρικανός ηγέτης Νέλσον Μαντέλα ζωγράφισε πέντε δυνατές εικόνες χεριών, απεικονίζοντας, όπως είπε, πώς ο κόσμος «ένωσε τα χέρια του πάνω από κοινωνικούς διχασμούς και εθνικά όρια, μεταξύ ηπείρων και ωκεανών» για να λυθούν οι συγκρούσεις. Σχεδόν δυο δεκαετίες αργότερα, οι λιθογραφίες του Μαντέλα «Struggle series» παρουσιάζονται πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε μια πρωτότυπη έκθεση που αναμένεται ότι θα κάνει αίσθηση. Η έκθεση διοργανώνεται με την υποστήριξη του Δικτύου Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων με στόχο τη συνεργασία φορέων του πολιτισμού από την Ελλάδα και το εξωτερικό για την παραγωγή και προώθηση του πολιτισμού, τη διάχυση του πολιτισμού στην Αθήνα και την πρόσβαση όλων των κατοίκων. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η Βάσια Δεληγιάννη.

Την Τετάρτη 17 Ιουλίου στις 7.30μ.μ. θα γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς & Π. Ράλλη). Νωρίτερα την ίδια ημέρα, στις 6μ.μ. στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138) θα πραγματοποιηθεί συζήτηση και παρουσίαση του βιβλίου Can Art Aid in Resolving Conflicts? – πρόκειται για έναν συλλογικό καλλιτεχνικό τόμο, που αποτέλεσε την έμπνευση και αφετηρία για την έκθεση.

Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Μπρούλιας: «Προτεραιότητα του Δήμου της Αθήνας είναι η απρόσκοπτη πρόσβαση των πολιτών στις τέχνες και τον πολιτισμό. Πιστεύουμε στην προώθησή τους ως μέσα έκφρασης και προϊόντα διαλόγου. Θέλουμε οι τέχνες και ο πολιτισμός ευρύτερα να αφορούν τον κάθε πολίτη και θέλουμε ο πολίτης να έχει άμεση πρόσβαση σε αυτά τα αγαθά, γιατί πιστεύουμε ότι διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην ουσιαστική συνοχή μιας κοινωνίας. Το θέμα της έκθεσης αυτής δεν θα μπορούσε να είναι πιο κρίσιμο και πιο επίκαιρο και είναι μεγάλη χαρά μας που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα εδώ, στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων».

Ανάμεσα στους 23 καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση, είναι η Esther Mahlangu, 84 χρονών σήμερα και σύμβολο της Νότιας Αφρικής, με λιθογραφίες της σε συνεργασία με τον Μαντέλα, ο ακτιβιστής και multimedia artist Wu Yuren από την Κίνα, η διακεκριμένη δημοσιογράφος, συγγραφέας και ακτιβίστρια Asra G. Nomani από τις ΗΠΑ, οι media artists Daniel Landau και Ron Amir από το Ισραήλ, ο αρχιτέκτονας Θεόδωρος Σπυρόπουλος από το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Valerio Rocco Orlando από την Ιταλία, κ.ά. Επίσης, συμμετέχουν πολλοί καλλιτέχνες από την Ελλάδα και την Κύπρο, όπως η visual artist και κινηματογραφίστρια Εύα Στεφανή, μια από τις ελληνικές συμμετοχές στη φετινή Μπιενάλε της Βενετίας, η audiovisual artist Ελένη Φωτιάδου από τη Θεσσαλονίκη και οι Κύπριες καλλιτέχνιδες Μελίνα Shukuroglou, Βίκυ Περικλέους και Έφη Σαββίδη.

Η συντονίστρια του Δικτύου Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων, Εριφύλη Μαρωνίτη, δήλωσε: «Αναδεικνύεται σε κοινή παραδοχή στην εποχή μας ότι ο πολιτισμός, η κουλτούρα και οι τέχνες διαδραματίζουν έναν κρίσιμο ρόλο στη συνοχή μιας κοινωνίας, στην ανθεκτικότητα μιας πόλης. Ο πολιτισμός εξανθρωπίζει την κοινωνία. Οι τέχνες, με τον συγκρητισμό, τη διαρκή ποικιλία, τις διαφορές και τη συνεχή εξέλιξη, μας δείχνουν τον δρόμο για την ανοχή στη διαφορετικότητα, για την αποδοχή του άλλου. Ποιος καλύτερος τρόπος για μια αποτελεσματική πρόληψη των συγκρούσεων που ματώνουν τον πλανήτη; Για το Δίκτυο Πολιτισμού και τον Δήμο της Αθήνας η φιλοξενία της έκθεσης και της συζήτησης αποτελούν τιμή, αλλά και μια μοναδική ευκαιρία για δημιουργικό διάλογο».

«Οι εκθέσεις είναι μέσο επικοινωνίας και κατανόησης μεταξύ των λαών, καθώς και επίλυσης συγκρούσεων», σχολίασε η Βάσια Δεληγιάννη, επιμελήτρια της έκθεσης και καλλιτέχνις με έδρα την Ουάσινγκτον. «Η τέχνη πάντα υπήρξε η κοινή γλώσσα μεταξύ λαών και εθνών, ο ειρηνικός τρόπος έκφρασης ανησυχιών και προβλημάτων κι έτσι ναι, μπορεί να επιλύσει συγκρούσεις. Εύχομαι να αποτελέσει μια δίοδο για κατανόηση και ειρήνη, τόσο εξωτερικά, γύρω μας, όσο και εσωτερικά, μέσα μας».

Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση:
Ron Amir – φωτογράφος, γεννήθηκε στο Ισραήλ, ζει στο Τελ Αβίβ.
Marconi Calindas – ζωγράφος, γεννήθηκε στις Φιλιππίνες, ζει στο Σαν Φρανσίσκο.
Vasia Deliyianni – επιμελήτρια έκθεσης και εκπαιδεύτρια τέχνης, γεννήθηκε στην Αθήνα, ζει στην Ουάσινγκτον.
Eleni Fotiadou – επιστήμονας και καλλιτέχνις, ζει στη Θεσσαλονίκη.
Dor Guez – φωτογράφος, γεννήθηκε στην Μπάκα, Ιερουσαλήμ, ζει στην Τζάφα, Ισραήλ.
Maria Karametou – καθηγήτρια στο George Mason University και mixed media artist, γεννήθηκε στην Ελλάδα, ζει στην Ουάσινγκτον.
Yuri Krasny – καλλιτέχνης και εκπαιδευτικός, γεννήθηκε στην Ουκρανία, ζει στο Ισραήλ.
Dania Latar – ζωγράφος, γεννήθηκε στο Ισραήλ, ζει στο Τελ Αβίβ.
Daniel Landau – media artist, γεννήθηκε στο Ισραήλ, ζει στη Herzliya, Ισραήλ.
Esther Mahlangu – ζωγράφος, γεννήθηκε και ζει στη Νότια Αφρική, στις φυλές των Ndebele.
Nelson Mandela (1918-2013) – τέως πρόεδρος της Νότιας Αφρικής.
Asra Q. Nomani – δημοσιογράφος, γεννημένη στην Ινδία, ζει στις ΗΠΑ.
Valerio Rocco Orlando – καλλιτέχνης, γεννήθηκε στο Μιλάνο, εργάζεται στην Ιταλία.
Karen Patterson – φωτογράφος, γεννήθηκε και εργάζεται στο Calgary, Καναδά.
Vicky Pericleous – visual artist και επίκουρη καθηγήτρια στο Frederick University, Λευκωσία, Κύπρος.
Efi Savvides – καλλιτέχνις, γεννήθηκε και ζει στην Κύπρο.
Weili Shi – καλλιτέχνης και multimedia designer & developer, γεννήθηκε στην Κίνα και ζει στη Νέα Υόρκη.
Melina Shukuroglou – καλλιτέχνις, γεννήθηκε και ζει στην Κύπρο.
Stephen Spyropoulos – καλλιτέχνης και interactive designer, γεννήθηκε και ζει στις ΗΠΑ.
Theodore Spyropoulos – αρχιτέκτονας και εκπαιδευτής, γεννημένος στις ΗΠΑ, ζει στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Eva Stefani – κινηματογραφίστρια, γεννημένη στις ΗΠΑ, ζει στην Αθήνα.
Wu Yuren – multimedia artist και ακτιβιστής, γεννήθηκε στο Changzhou, Κίνα, και ζει στη Νέα Υόρκη.
Thoufeek Zakriya – καλλιγράφος, γεννήθηκε στην Ινδία, ζει στο Ντουμπάι.

Καλλιτεχνική επιμέλεια καταλόγου: Omiros Panayides

 

Γιώργος Δουατζής
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Οι νικήτριες και ο νικητής του Βραβείου Τέχνης Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη 2024

Το Ίδρυμα Γ. & Α. Μαμιδάκη με μεγάλη χαρά ανακοινώνει τους/τις νικητές/τριες του Βραβείου Τέχνης 2024: είναι η Ειρήνη Μίγα, η Κατερίνα Νάκου και ο Στρατής Ταυλαρίδης. Από το 2019 που ξεκίνησε, ο θεσμός του...

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
«Σημείο φυγής… στο κόκκινο»: Η έκθεση της Άννας Τσαπάρα θα σας ταξιδέψει

Προσωπικά βιώματα αλλά και εικόνες που κάτι έχουν να της πουν γίνονται η σπίθα που ανάβει τη φλόγα της έμπνευσης. Τα πινέλα της Άννας Τσαπάρα παίρνουν φωτιά, με το μπλε, το κόκκινο, το κίτρινο και...

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
«Απόστολος Γιαγιάννος: 50 χρόνια Τέχνη»: Αναδρομική έκθεση στην γκαλερί Sianti

Η αναδρομική έκθεση Απόστολος Γιαγιάννος: 50 χρόνια Τέχνη εγκαινιάζεται την Πέμπτη 28 Μαρτίου, στις 7 μ.μ., στην γκαλερί Sianti και τιμά τα πενήντα χρόνια (1974-2024) δημιουργίας του σημαντικού καλλιτέχνη, κατά...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.