fbpx
«Οι Εκδόσεις Μεταίχμιο προτείνουν 5+1 νέα βιβλία που δεν πρέπει να χάσετε» του Νώντα Παπαγεωργίου

«Οι Εκδόσεις Μεταίχμιο προτείνουν 5+1 νέα βιβλία που δεν πρέπει να χάσετε» του Νώντα Παπαγεωργίου

Ανάμεσα στα πολλά βιβλία που έχουμε εκδώσει αλλά και σε όσα ετοιμάζονται να πάρουν μια θέση στα ράφια και στους πάγκους των βιβλιοπωλείων ξεχωρίζω έξι, με αρκετή δυσκολία επειδή πρέπει να επιλέξω τόσα.

 

1 nontas papageorgiou 15032023Ξεκινώ με το Πολύ αργά πια της Ιρλανδής Claire Keegan, που γράφει μικρά βιβλία με μεγάλα νοήματα. Είναι το τρίτο βιβλίο που εκδίδουμε από την ίδια συγγραφέα (όλα σε μετάφραση της Μαρτίνας Ασκητοπούλου), άλλο ένα κομψοτέχνημά της, μια νουβέλα σκέτος χείμαρρος, όπου μέσα από την εξιστόρηση μικροτριβών στη ζωή ενός νεαρού ζευγαριού περιγράφεται πώς ο σεξισμός διαβρώνει μια σχέση. H πολυβραβευμένη και πολυμεταφρασμένη συγγραφέας συγκαταλέγεται στις πιο σημαντικές φωνές της σύγχρονης λογοτεχνίας, ενώ κάθε λέξη στα κείμενά της, κάθε της φράση είναι τοποθετημένη με καθηλωτική ακρίβεια. Ανυπομονούμε να δούμε και στη μεγάλη οθόνη την κινηματογραφική διασκευή του βιβλίου Μικρά πράγματα σαν κι αυτά, με πρωταγωνιστή τον πρόσφατα βραβευμένο με Όσκαρ Κίλιαν Μέρφι.

 

2 nontas papageorgiou 15032023Το Αιματοβαμμένο έθνος του Paul Auster (σε μετάφραση της Ιωάννας Ηλιάδη), ενός από τους σπουδαιότερους συγγραφείς της εποχής μας, είναι ένα υβρίδιο αυτοβιογραφίας και δοκιμίου. Με τη χαρακτηριστική αμεσότητα και το συναισθηματικό βάθος της γραφής του, ο συγγραφέας επιστρέφει με ένα πολύ προσωπικό αφήγημα που φανερώνει τις ανατριχιαστικές διαστάσεις μιας σύγχρονης επιδημίας που συμβαίνει εδώ και πολλά χρόνια στην Αμερική. Βρέφη, παιδιά, έφηβοι, ενήλικες: περίπου 40.000 Αμερικάνοι σκοτώνονται κάθε χρόνο από τραύματα λόγω πυροβολισμών. Στόχος του Auster είναι να μας προβληματίσει, αλλά και να μας κάνει να αναρωτηθούμε αν η ποινικοποίηση αποτελεί λύση για το θέμα της οπλοκατοχής και σε ποιον ανήκει τελικά το μέλλον της Αμερικής.

 

3 nontas papageorgiou 15032023Το νυχτόσπιτο του θρυλικού Jo Nesbo δεν είναι ένα βιβλίο σαν αυτά που μας έχει συνηθίσει ο συγγραφέας εκατομμυρίων αναγνωστών. Και για ακόμα μία φορά ο μετρ του σασπένς, όπως συμβαίνει με κάθε νέο του βιβλίο, μας ξαφνιάζει ευχάριστα. Πρόκειται για ένα πολύ φρέσκο, ανατριχιαστικό και άκρως αινιγματικό θρίλερ (σε μετάφραση του Γρηγόρη Κονδύλη), στο οποίο ο Nesbo δημιουργεί με τη θαυματουργή πένα του έναν γοητευτικό εφιάλτη με όλο τον τρόμο του Stephen King. Για ακόμα μία φορά, ο Nesbo κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα, παραμένοντας πρωτότυπος. Με το Νυχτόσπιτο μας αποδεικνύει ότι ξέρει πώς να χτίζει από το μηδέν τρομακτικά σύμπαντα.

 

4 nontas papageorgiou 15032023Ο κόσμος της Σοφίας, το φιλοσοφικό μυθιστόρημα του Νορβηγού Jostein Gaarder, ένα διαχρονικό έργο που έχει κατακτήσει δεκάδες εκατομμύρια αναγνώστες σε όλο τον κόσμο και έγινε παγκόσμιο φαινόμενο, διασκευάστηκε σε graphic novel από τους δημιουργούς Zabus και Nicoby και κυκλοφόρησε και στα ελληνικά σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Αλεξάνδρεια, σε μετάφραση της Στέλας Ζουμπουλάκη. Αυτό το «μυθιστόρημα φιλοσοφικής μάθησης» σημάδεψε αναμφίβολα πολλές γενιές. Η τεράστια δύναμή του έγκειται στο γεγονός ότι, διαβάζοντάς το, καθένας από εμάς έχει πρόσβαση και μπορεί να κατανοήσει ένα ευρύ φάσμα φιλοσοφικών προσεγγίσεων, ακόμα και των πιο περίπλοκων. Και τώρα φτάνει σε νεότερους αναγνώστες, με στόχο να τους μυήσει σε κόσμους απρόσιτους. Το δίτομο αυτό έργο αποτελεί την ιδανική ευκαιρία για να ανακαλύψουν οι αναγνώστες και οι αναγνώστριες της εποχής μας όλες τις σημαντικές φιλοσοφικές ιδέες από τον αρχαίο κόσμο μέχρι σήμερα.

 

5 nontas papageorgiou 15032023Στις 28 Μαρτίου θα κυκλοφορήσει το πολυβραβευμένο, πολυσυζητημένο, πολυμεταφρασμένο και πολυαγαπημένο μυθιστόρημα Cloud Atlas: Άτλας νεφών του Βρετανού David Mitchell, που εκδόθηκε το 2004, μεταφέρθηκε το 2012 στη μεγάλη οθόνη και θα κυκλοφορήσει στη χώρα μας σε νέα μετάφραση της Μαρίας Ξυλούρη, 20 χρόνια από την κυκλοφορία του πρωτότυπου βιβλίου. Σε αυτό το ρηξικέλευθο μυθιστόρημα, που έχει επηρεάσει μια νέα γενιά συγγραφέων, ο Mitchell με τόλμη και επιδεξιότητα εξερευνά θεμελιώδη ερωτήματα περί πραγματικότητας και ταυτότητας. Το Cloud Atlas είναι ένας αλησμόνητος άθλος που, όπως ο απαράμιλλος συγγραφέας του, έχει μετατραπεί από καλτ κλασικό σε παγκόσμιο φαινόμενο. Για χρόνια εξαντλημένο, σήμερα είναι από τα πιο περιζήτητα βιβλία στην αγορά των μεταχειρισμένων.

 

6 nontas papageorgiou 15032023Κλείνω με την Κυρά Κυραλίνα, ένα διαχρονικό κλασικό έργο του Ελληνορουμάνου Panait Istrati (1884-1935), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 9 Απριλίου. Ο «Μαξίμ Γκόρκι των Βαλκανίων», όπως τον αποκαλούσαν, συνδέθηκε με βαθιά φιλία με τον Νίκο Καζαντζάκη (ο πατέρας του ήταν Έλληνας από την Κεφαλονιά). Ο συγγραφέας εξιστορεί τις περιπέτειες δυο πανέμορφων Κυράδων, μάνας και θυγατέρας, που η μία βρήκε τον θάνατο από έναν βάρβαρο σύζυγο και η άλλη κατέληξε σκλάβα σε χαρέμι. Κάτι σαν τις Χίλιες και μια νύχτες, όπου οι ιστορίες χάνονται η μια μέσα στην άλλη. Η Κυρά Κυραλίνα και ο αφηγητής-αδερφός της είναι οι αντιπροσωπευτικές φιγούρες ενός πολυπολιτισμικού, πολύγλωσσου κόσμου, όπως εκείνος όπου έζησε ο ίδιος ο Istrati. Ένα βιβλίο που ακόμα και στις μέρες μας παραμένει πρωτότυπο, θαρραλέο και άκρως σαγηνευτικό. Με την εξαιρετική μετάφραση της Ρίτας Κολαΐτη και επίμετρο του Σταύρου Ζουμπουλάκη.

 

Ο Νώντας Παπαγεωργίου είναι ο εκδότης του Μεταιχμίου.

 

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.