fbpx
«Μην κλαις για τον Σαίξπηρ, Αρτζεντίνα» του Γιώργου Χουλιάρα

«Μην κλαις για τον Σαίξπηρ, Αρτζεντίνα» του Γιώργου Χουλιάρα

«Έχουμε νέα που μας έχουν αφήσει όλους εμβρόντητους, λόγω της σπουδαιότητας αυτού του άντρα», είπε η Noelia Novillo στο ειδησεογραφικό Κανάλι 26 της Αργεντινής, στην εκπομπή «8 με 10 το βράδυ», την Πέμπτη 27 Μαΐου 2021, δύο ημέρες πριν από την επέτειο της Άλωσης της Πόλης. «Αναφερόμαστε στον Ουίλιαμ Σαίξπηρ και τον θάνατό του. Θα σας ενημερώσουμε πώς και γιατί συνέβη». Δείχνοντάς τον να μιλά ενώ εμβολιάζεται, η αναγνώστρια ειδήσεων πρόσθεσε: «Όπως όλοι γνωρίζουμε, είναι ένας από τους πιο σημαντικούς συγγραφείς στην αγγλική γλώσσα – για εμένα ο μεγαλύτερος μάστορας. Τον βλέπετε. Ήταν ο πρώτος που εμβολιάστηκε κατά του κορονοϊού. Πέθανε στην Αγγλία σε ηλικία 81 ετών».

Πράγματι, ο Ουίλιαμ (Μπιλ) Σαίξπηρ πέθανε από εγκεφαλικό, που δεν είχε σχέση με τον κορονοϊό, πέντε μήνες μετά τον εμβολιασμό του. Ήταν το δεύτερο άτομο στον κόσμο στο οποίο είχε γίνει το εμβόλιο Pfizer. Από τότε έχουμε χάσει το μέτρημα. Στις 27 Μαΐου εμβολιάστηκα και εγώ.

Ο ανεμβολίαστος Ουίλιαμ Σαίξπηρ πέθανε το 1616, στις 23 Απριλίου –του Αγίου Γεωργίου, όταν δεν μετατίθεται– που εορτάζεται ως Παγκόσμια Ημέρα του Βιβλίου και των πνευματικών δικαιωμάτων και συμπίπτει με τον θάνατο και του Θερβάντες.

Η Ισπανία όμως την εποχή εκείνη χρησιμοποιούσε το Γρηγοριανό ημερολόγιο, ενώ η Αγγλία το Ιουλιανό. Επομένως, ο Θερβάντες και ο Σαίξπηρ πέθαναν την ίδια ημέρα, αλλά με διαφορά δέκα ημερών. Λίγα χρόνια είναι και η διαφορά των ημερομηνιών θανάτου του ενός Σαίξπηρ από τον άλλο, τιτίβισε χρήστης του Twitter.


William Shakespeare covid Ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ ενώ εμβολιάζεται στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο στο Κόβεντρι της Αγγλίας. Το Κόβεντρι ήταν η πρώτη πόλη που αδελφοποιήθηκε με άλλη πόλη: με το (τότε) Στάλινγκραντ στη διάρκεια της επώνυμης μάχης στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.


 

Γιώργος Δουατζής
Related Articles
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Η ελληνική γλώσσα σε συνθήκες παγκοσμιοποίησης. Ο ρόλος της εκπαίδευσης» του Χριστόφορου Χαραλαμπάκη

Παγκοσμιοποίηση και κριτική σκέψη Η παγκοσμιοποίηση (αγγλ. globalization, νεολογισμός του 1961, γαλλ. globalisation, 1968) ως όρος της πολιτικής αναφέρεται στο πολυδιάστατο σύνολο κοινωνικών διεργασιών μέσω των οποίων...

ΑΠΟΨΕΙΣ
«Για “Τα γενέθλια” της Ζωρζ Σαρή: Μικρή βιωματική ανάγνωση» της Εριφύλης Μαρωνίτη

Αν ζούσε εκείνος –ο νονός, ο μπαμπάς– θα έκλεινε φέτος τον Απρίλη τα 95. Η Άννα, η βαφτισιμιά, θα γινόταν 65. Στη ζωή και στο βιβλίο. Το νήμα, ωστόσο, των κοινών γενεθλίων στις 22 Απριλίου των...

ΑΠΟΨΕΙΣ
«Η “εφαρμοσμένη” διαλεκτική επιστήμης και “ποίησης” στο έργο του Χριστόφορου Χαραλαμπάκη» της Παρασκευής Κοψιδά-Βρεττού

Για τον γλωσσολόγο ως φορέα επιστημονικού λόγου με αντικείμενο τη γλώσσα, εν αρχή ην ο Λόγος. Αν αναρωτηθούμε πότε και με ποια κυρίαρχη συνθήκη γεννιέται συνειδητά το ανθρώπινο πλάσμα, η απάντηση...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.