fbpx
Chris Carter: συνέντευξη στον Ελπιδοφόρο Ιντζέμπελη

Chris Carter: συνέντευξη στον Ελπιδοφόρο Ιντζέμπελη

Ο Κρις Κάρτερ, ιταλικής καταγωγής και γεννημένος στη Βραζιλία, σπούδασε ψυχολογία με ειδίκευση στην εγκληματική συμπεριφορά στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. Ως μέλος της ομάδας Εγκληματολογικής Ψυχολογίας της Εισαγγελίας της Πολιτείας του Μίσιγκαν πήρε συνεντεύξεις από πολλούς εγκληματίες, μεταξύ των οποίων σίριαλ κίλερς και δράστες πολλαπλών ανθρωποκτονιών καταδικασμένους σε ισόβια κάθειρξη, και είχε την ευκαιρία να τους μελετήσει. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 εγκαταστάθηκε στο Λος Άντζελες, όπου πέρασε μια δεκαετία ως κιθαρίστας πολυάριθμων γκλαμ ροκ συγκροτημάτων, πριν εγκαταλείψει το επάγγελμα του μουσικού για να ασχοληθεί αποκλειστικά με τη συγγραφή. Σήμερα ζει στο Λονδίνο. Το τελευταίο μυθιστόρημά του που κυκλοφόρησε στα ελληνικά, Είμαι ο Θάνατος (μτφρ. Βαγγέλης Γιαννίσης, Εκδόσεις Bell 2021), μας έδωσε την αφορμή για την ακόλουθη συνέντευξη.

Πώς ξεκίνησε η ιδέα της συγγραφής του βιβλίου Είμαι ο Θάνατος;

Η έμπνευσή μου προήλθε από μια υπόθεση που μελετούσα χρόνια πριν, τον καιρό που ζούσα στις ΗΠΑ. Άλλαξα κάπως την ιστορία κι έτσι δημιούργησα την πλοκή για το βιβλίο.

Ποια είναι τα προτερήματα που έχει ο ντετέκτιβ Χάντερ για να αναλάβει την υπόθεση;

Ο Χάντερ είναι ένας πολύ ήρεμος αστυνομικός που λειτουργεί με βάση τη λογική, έχει πολύχρονη πείρα, έχει βρει ενόχους σε υποθέσεις που έμοιαζαν ανεξιχνίαστες και στα νιάτα του ήταν ένα παιδί-θαύμα.

Πώς κρίνετε την τάση του αστυνομικού μυθιστορήματος να καταπιάνεται με υποθέσεις και ζητήματα του καιρού μας;

Οι συγγραφείς ψάχνουν πάντα ιδέες για καινούργια βιβλία και οι ειδήσεις είναι γεμάτες από υποθέσεις και καινούργια ερεθίσματα – πρέπει απλώς να ξεχωρίσεις εκείνες τις ιστορίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Όλοι όσοι γράφουν αστυνομικά μυθιστορήματα αντλούν υλικό από τις ειδήσεις.

Γιατί μέσα από τη μυθιστορηματική πλοκή αναδύεται ανάγλυφη η ζωή του Λος Άντζελες;

Έχω ζήσει στο Λος Άντζελες για μεγάλο χρονικό διάστημα. Είναι μια πόλη όπου μπορείς να βρεις μεγάλη ποικιλία ανθρώπων, από ζάπλουτους μέχρι ζητιάνους. Συμβαίνουν τόσο πολλά σ’ αυτή την πόλη, ώστε σκέφτηκα ότι θα ήταν ένα θαυμάσιο σκηνικό για τις ιστορίες μου.

Οι εφημερίδες και οι τηλεοπτικοί σταθμοί συνήθως καλύπτουν ένα μέρος των ειδήσεων με τις αναφορές στα εγκλήματα. Τι συμβαίνει αν τα θύματα είναι διάσημα πρόσωπα;

Στην περίπτωση αυτή το ενδιαφέρον του κοινού είναι φυσικά αυξημένο. Σήμερα αυτό το ενδιαφέρον έχει φτάσει σε απίστευτα επίπεδα λόγω των σχετικών τηλεοπτικών εκπομπών, που πολλαπλασιάζονται συνέχεια.

Θεωρείτε ότι η αστυνομία μπορεί να διαλευκάνει όλα τα εγκλήματα;

Όχι, καμιά αστυνομία σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου δεν μπορεί να λύσει όλες τις υποθέσεις. Στις ΗΠΑ οι περισσότεροι αστυνομικοί ερευνούν ταυτόχρονα πέντε, δέκα και κάποιες φορές ακόμα περισσότερες υποθέσεις – πολλές από αυτές δε λύνονται ποτέ.

Κάποια στιγμή, στο βιβλίο σας, ο δολοφόνος αιφνιδιάζει απόλυτα τους αστυνομικούς. Μερικοί λένε ότι οι σίριαλ κίλερ είναι ιδιαίτερα ευφυείς. Εσάς ποια είναι η γνώμη σας;

Όχι, αυτό δεν ισχύει σε καμία περίπτωση. Αυτή η αντίληψη είναι δημιούργημα των συγγραφέων και των παραγωγών του Χόλιγουντ, που θέλουν να κάνουν τις ταινίες τους πιο ενδιαφέρουσες.

Όλοι όσοι γράφουν αστυνομικά μυθιστορήματα αντλούν υλικό από τις ειδήσεις.

Μες στις σελίδες του μυθιστορήματός σας συμβαίνουν διάφορα απρόοπτα περιστατικά και καταστάσεις. Πού αρχίζει η φαντασία και πώς συμβαδίζει με την πραγματικότητα;

Όλα μου τα βιβλία είναι ένας συνδυασμός πραγματικότητας και φαντασίας. Παίρνω κάτι από την αληθινή ζωή, το μεταλλάσσω λίγο κι έτσι βγαίνει μια καινούργια ιστορία.

Ένας εγκληματίας λοιπόν τρομοκρατεί το Λος Άντζελες. Η κοινωνία μπορεί να αντιμετωπίσει τέτοιους κινδύνους;

Η κοινωνία αντιμετωπίζει τέτοιους κινδύνους κάθε μέρα – κακοί και μοχθηροί άνθρωποι βρίσκονται παντού, κρύβονται καλά αλλά υπάρχουν.

Ποιος είναι ο λόγος που τα αστυνομικά μυθιστορήματα έχουν αγαπηθεί τόσο από τους αναγνώστες;

Το ανθρώπινο μυαλό αγαπά το μυστήριο, αυτό έχει αποδειχτεί, και οι αστυνομικές ιστορίες περιέχουν τα πιο γοητευτικά μυστήρια. Είναι φυσικό, λοιπόν, η αστυνομική λογοτεχνία να έχει τόσο πολλούς θαυμαστές.

Πώς θα νιώθατε αν τα βιβλία σας μεταφέρονταν στον κινηματογράφο ή στην τηλεόραση;

Θα μου άρεσε να δω μια ταινία ή μια σειρά που να βασίζεται σε κάποιο βιβλίο μου, αλλά δυστυχώς δεν εξαρτάται από μένα. Θα πρέπει κάποια εταιρεία να δείξει ενδιαφέρον. Μέχρι τώρα δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο, αλλά ελπίζω ότι θα γίνει στο μέλλον.

Γιατί τα βιβλία σας με ήρωα τον Ρόμπερτ Χάντερ είναι τόσο δημοφιλή;

Πραγματικά δεν έχω ιδέα, απλώς είμαι πολύ ευχαριστημένος και ευγνώμων που τόσο πολλοί αναγνώστες από τόσο πολλές χώρες αγαπούν τις τρελές ιστορίες που βγαίνουν από το μυαλό μου.

Πώς νιώθετε που τα βιβλία σας μεταφράστηκαν και στην ελληνική γλώσσα;

Είμαι πάντοτε πολύ χαρούμενος όταν ο πράκτορας μου αναγγέλλει ότι μια ακόμα χώρα αποφάσισε να κυκλοφορήσει τη σειρά του ντετέκτιβ Χάντερ σε μια καινούργια γλώσσα. Για έναν συγγραφέα, το να βλέπει τη δουλειά του να κυκλοφορεί σε τόσο πολλές και διαφορετικές χώρες είναι ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα.

Ποιο βιβλίο που διαβάσατε πρόσφατα σας εντυπωσίασε;

Πρέπει να ομολογήσω ότι δεν διαβάζω τόσο πολύ. Ξέρω ότι είναι κάπως σοκαριστικό, ειδικά για κάποιον που ζει από το γράψιμο, όμως αυτή είναι η αλήθεια. Ωστόσο, για να απαντήσω στην ερώτησή σας θα πω ότι το καλύτερο βιβλίο που διάβασα τα τελευταία χρόνια ήταν Ο προσκυνητής  του Τέρι Χέιζ.

Μετάφραση από τα αγγλικά: Απόστολος Σπυράκης

 

Είμαι ο Θάνατος
Κρις Κάρτερ
μετάφραση: Βαγγέλης Γιαννίσης
Bell
384 σελ.
ISBN 978-960-507-149-3
Τιμή €9,90
001 patakis eshop


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ > ΞΕΝΟΙ
Lidija Dimkovska: συνέντευξη στην Αγγελική Δημοπούλου

Η ποιήτρια, συγγραφέας και μεταφράστρια Λίντια Ντίμκοφσκα γεννήθηκε το 1971 στη Βόρεια Μακεδονία και ζει στη Σλοβενία. Έχει εκδώσει επτά ποιητικές συλλογές, τέσσερα μυθιστορήματα και μία συλλογή...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ > ΞΕΝΟΙ
Viivi Luik: συνέντευξη στην Αγγελική Δημοπούλου

Η ομορφιά της ιστορίας είναι ένα μυθιστόρημα που αναπαριστά γλαφυρά τη ζωή στα Βαλτικά κράτη κατά τη διάρκεια της σοβιετικής κυριαρχίας. Με αφορμή την κυκλοφορία του στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Βακχικόν,...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.