fbpx
Λουκία Δέρβη: συνέντευξη στον Ελπιδοφόρο Ιντζέμπελη

Λουκία Δέρβη: συνέντευξη στον Ελπιδοφόρο Ιντζέμπελη

Η Λουκία Δέρβη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1972. Σπούδασε στην Ελβετία Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις. Έχει εκδώσει τη συλλογή διηγημάτων Κακός χαρακτήρας (Μελάνι, 2004), τη νουβέλα Ομπρέλες στον ουρανό (Μελάνι, 2009), το μυθιστόρημα Group therapy (Μελάνι, 2013), τη συλλογή διηγημάτων Αλλού, στο πουθενά (Μελάνι, 2015) και, τελευταία, το μυθιστόρημα Θέα Ακρόπολη (Μεταίχμιο, 2019), που μας έδωσε την αφορμή για τη συζήτηση που ακολουθεί. Διηγήματά της έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, γαλλικά, σουηδικά, πολωνικά και ρουμανικά.

Ποια ήταν τα πρώτα σας διαβάσματα;

Το πρώτο (δανεικό) βιβλίο που με μάγεψε ήταν ο Χοκ Φιν του Τουέιν και οι τάσεις φυγής του. Ξεκίνησα διαβάζοντας ποίηση (Ελύτη, Σεφέρη, Ρίτσο, Ταγκόρ, Γκιμπράν), συνέχισα διαβάζοντας ξένους κλασικούς (Φλομπέρ, Μπαλζάκ, Μολιέρο, Καμί, Ντοστογιέφσκι), Έλληνες κλασικούς (Βιζυηνό, Παπαδιαμάντη, Ροΐδη, Μητσάκη) και αποκεί και πέρα όποιο καλό βιβλίο έπεφτε στα χέρια μου.

Ποιοι συγγραφείς σάς επηρέασαν;

Δεν νομίζω ότι μπορώ να απαντήσω ειλικρινά σ’ αυτή την ερώτηση. Θεωρώ ότι όλα τα βιβλία που έχω μελετήσει με έχουν καθορίσει ως πεζογράφο. Ακόμα και βιβλία που στο σύνολό τους δεν τα θαύμασα είχαν κάτι να με διδάξουν. Νομίζω, μάλιστα, πως το μεγαλύτερο σχολείο για έναν συγγραφέα είναι πάντα το διάβασμα, οπουδήποτε κι αν έχει φτάσει, όσους στόχους κι αν έχει κατακτήσει γράφοντας. Στο γράψιμο, ο στόχος μετακινείται διαρκώς από βιβλίο σε βιβλίο. Κάθε καινούργιο βιβλίο είναι μια καινούργια αναμέτρηση με τις δυνάμεις μας.

Πότε ξεκινήσατε να γράφετε;

Γράφω από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Σκέψεις, γράμματα ατελείωτα, άθλια ποιήματα, εκθέσεις δικής μου έμπνευσης, άρθρα. Ξεκίνησα όμως να γράφω διηγήματα με σκοπό να τα εκδώσω όταν ήμουν τριάντα χρονών.

Στο γράψιμο, ο στόχος μετακινείται διαρκώς από βιβλίο σε βιβλίο. Κάθε καινούργιο βιβλίο είναι μια καινούργια αναμέτρηση με τις δυνάμεις μας.

Ποια ήταν η αφορμή για να γράψετε το μυθιστόρημα Θέα Ακρόπολη, που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο;

Η αφορμή, ο «σπόρος» του βιβλίου ήταν η συμπρωταγωνίστρια της ιστορίας, η Θέκλα. Η Θέκλα είναι μια γυναίκα που είναι θύμα ενδοοικογενειακής βίας. Την εποχή που έγραφα, διάβασα με έκπληξη στην εφημερίδα πως μία στις τρεις γυναίκες παγκοσμίως πέφτει θύμα ενδοοικογενειακής βίας. Πρέπει πάντως εδώ να προσθέσω πως αυτό δεν είναι το θέμα του βιβλίου. Είναι ένα από τα θέματα που πραγματεύομαι στο μυθιστόρημα, είναι δηλαδή μια πινελιά ρεαλισμού σε έναν πολυσύνθετο χαρακτήρα μιας γυναίκας, της Θέκλας εν προκειμένω. Έγραψα το Θέα Ακρόπολη για να ζωντανέψω την ατμόσφαιρα ενός πολυτελούς ξενοδοχείου και να ρίξω φως στα παρασκήνια αυτού του μαγικού κόσμου, του θεάτρου που είναι ουσιαστικά ένα τέτοιας τάξης ξενοδοχείο. Και να ζωντανέψω επίσης τους ηθοποιούς της παράστασης, τους ανώνυμους υπαλλήλους, την καθημερινότητά τους, την τόσο διαφορετική από τους επώνυμους και μη πελάτες. Μόνο σ’ ένα τέτοιο ξενοδοχείο η ένωση των δύο αυτών κόσμων θα ήταν δυνατή. Ο Μάκης Ιγγλέσης, ο κεντρικός ήρωας, είναι ένας σαραντάχρονος ρεσεψιονίστ που έχει μόλις χάσει τη μητέρα του, γεγονός που τον απελευθερώνει με έναν τρόπο. Και κοιτάζει να κάνει μια καινούργια αρχή. Τη δική του πορεία προς την εκπλήρωση του στόχου του παρακολουθούμε.

Μπορεί να υπάρχουν κρυμμένα μυστικά μέσα στην κυψέλη των εργαζομένων του ξενοδοχείου;

Φυσικά, κρυμμένα μυστικά υπάρχουν σε όλους τους εργασιακούς χώρους.

Η επιλογή σας να διαλέξετε το κέντρο της Αθήνας ήταν συνειδητή ή την κάνατε γιατί το Κλεινόν Άστυ έχει κάτι που σας γοητεύει;

Η επιλογή ήταν σχεδόν υποχρεωτική, αφού το «Athens Excelsior» είναι το πολυτελέστερο ξενοδοχείο της πόλης στην πλατεία Συντάγματος, με θέα προς την Ακρόπολη, κάτι που προσφέρει στους πελάτες του εξίσου με την πολυτελή διαμονή.

Στο μυθιστόρημα διαβάζουμε για έρωτες και κρυφά ειδύλλια. Κατά πόσο συνδυάζετε την πραγματικότητα με τη φαντασία;

Όποιος γράφει μυθιστορήματα, την πραγματικότητα με τη φαντασία συνδυάζει. Κατασκευάζεις με τη φαντασία σου μια πραγματικότητα που υπάρχει μόνο στο κείμενό σου, αλλά πρέπει να πείσει τον αναγνώστη ότι υπάρχει και έξω από αυτό.

Αναφέρεστε και σε επώνυμους πελάτες. Αυτοί οι πελάτες ανεβάζουν τη φήμη του ξενοδοχείου;

Ασφαλώς, ξενοδοχεία σαν το «Athens Excelsior» του Θέα Ακρόπολη το «πουλάνε» και αυτό. Οι διάσημοι πελάτες που έχουν μείνει στο ξενοδοχείο το καθιστούν επιθυμητό και ονειρεμένο για κάποιους.

Πέρα από τα μυθιστορήματα, έχετε γράψει και διηγήματα. Ποιες είναι οι διαφορές που έχουν μεταξύ τους;

Το διήγημα είναι ένα στιγμιότυπο, το μυθιστόρημα μπορεί να περιγράφει μια ολόκληρη ζωή. Κάθε είδος έχει τις χάρες του και τις δυσκολίες του. Και το καθένα από αυτά έχει, ας πούμε, και τα θέματα που μπορεί να διαχειριστεί η φόρμα του.

Ποια θα έπρεπε κατά τη γνώμη σας να είναι η αντίδραση ενός συγγραφέα απέναντι σε μια αρνητική κριτική;

Όλες οι κριτικές, είτε θετικές είτε αρνητικές, φωτίζουν πλευρές του κειμένου που παραδίδει ο συγγραφέας στο κοινό τις οποίες –πολλές φορές– δεν ήξερε και ο ίδιος πως υπάρχουν. Υπό αυτή την έννοια, όλες οι κριτικές είναι χρήσιμες, γιατί στον απόηχο της έκδοσης ενός βιβλίου, οι απόψεις και οι κριτικές βοηθάνε τον συγγραφέα να έχει μια πιο σφαιρική άποψη της εντύπωσης που προκαλούν τα βιβλία του.

Ασχολείστε με το διαδίκτυο; Ποια είναι η γνώμη σας για τα ηλεκτρονικά περιοδικά;

Βεβαίως ασχολούμαι, πώς να γίνει αλλιώς; Τα έγκυρα ηλεκτρονικά περιοδικά τείνουν να αντικαταστήσουν σήμερα σε μεγάλο βαθμό –αν και όχι εντελώς– τα παλιότερα έντυπα. Φυσικά, αν θέλει κανείς να κάνει μια αποδελτίωση της λογοτεχνικής παραγωγής, πιο πρόσφορα εξακολουθούν να είναι τα έντυπα. Αλλά και τα έγκυρα ηλεκτρονικά μεταφέρουν στον σύγχρονο αναγνώστη, με μεγαλύτερη ταχύτητα, τις «αντιδράσεις» της κριτικής, της φιλολογίας και του κοινού στα τεκταινόμενα στον χώρο της λογοτεχνίας, αλλά και πολλών άλλων τεχνών.

Ποιο βιβλίο διαβάσατε τελευταία και σας έκανε εντύπωση;

Το Μέρες δίχως τέλος του Σεμπάστιαν Μπάρι. Το θέμα, η γλώσσα, οι χαρακτήρες, όλα λειτούργησαν τόσο τέλεια, που ακόμα πιάνω τον εαυτό μου να ταξιδεύει στις σελίδες του.

Ποιον αγαπημένο σας συγγραφέα θα θέλατε, αν γινόταν, να συναντήσετε;

Τον Ονορέ ντε Μπαλζάκ! Θα είχα πολλά να τον ρωτήσω.

 

Θέα Ακρόπολη
Λουκία Δέρβη
Μεταίχμιο
216 σελ.
ISBN 978-618-03-2136-4
Τιμή €12,20
001 patakis eshop


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ > ΕΛΛΗΝΕΣ
Ηρώ Σκάρου: συνέντευξη στη Χαριτίνη Μαλισσόβα

Η Ηρώ Σκάρου κατάγεται από την Ικαρία. Μεγάλωσε στη Σύρο και στην Αθήνα. Με σπουδές στη φιλοσοφία και μεταπτυχιακό στη διοίκηση επιχειρήσεων, εργάστηκε κυρίως στην εκπαίδευση και στο μάρκετινγκ....

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ > ΕΛΛΗΝΕΣ
Τατιάνα Αβέρωφ: συνέντευξη στον Ελπιδοφόρο Ιντζέμπελη

Η Τατιάνα Αβέρωφ γεννήθηκε στην Αθήνα το 1954. Σπούδασε Ψυχολογία στην Αθήνα και στο Λονδίνο και εργάστηκε είκοσι χρόνια ως ψυχολόγος. Ήταν εισηγήτρια σε σεμινάρια δημιουργικής γραφής στο ΕΚΕΒΙ,...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ > ΕΛΛΗΝΕΣ
Τόλης Νικηφόρου: συνέντευξη στον Ελπιδοφόρο Ιντζέμπελη

Ο Τόλης Νικηφόρου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1938, σπούδασε διοίκηση επιχειρήσεων και εργάστηκε κυρίως ως σύμβουλος εσωτερικής οργάνωσης επιχειρήσεων στη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα και το Λονδίνο....

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.