fbpx
Γιώργος Α. Λεονταρίτης: συνέντευξη στον Ελπιδοφόρο Ιντζέμπελη

Γιώργος Α. Λεονταρίτης: συνέντευξη στον Ελπιδοφόρο Ιντζέμπελη

Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Γιώργος A. Λεονταρίτης γεννήθηκε στην Αθήνα. Κατάγεται από τη Μικρασία. Από πολύ νέος ασχολήθηκε με όλα σχεδόν τα είδη της δημοσιογραφίας σε διάφορες εφημερίδες. Από το 1965 εργάστηκε ως ρεπόρτερ, πολιτικός συντάκτης και αρθρογράφος. Παράλληλα έγραψε ιστορικά αναγνώσματα, πολλά από τα οποία δημοσιεύτηκαν σε συνέχειες στον ημερήσιο Τύπο, ενώ άλλα εκδόθηκαν σε βιβλία. Επί σειρά ετών διετέλεσε αντιπρόεδρος και γενικός γραμματέας της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ). Έζησε από πολύ κοντά πολιτικές προσωπικότητες που κυριάρχησαν κατά τη δεκαετία 1950-1960, ερεύνησε, μελέτησε και συγκέντρωσε πολύτιμα αρχεία και στοιχεία που αφορούσαν όλο το φάσμα της πολιτικής ζωής και έφερε στο φως παρασκήνια που συγκλόνισαν την πορεία αυτού του τόπου και δίνουν άλλη διάσταση σε κρίσιμα κεφάλαια της ιστορίας μας. Το βιβλίο του Ο Καραμανλής μού είπε…, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Καστανιώτη, έδωσε την αφορμή για τη συζήτησή μας αυτή.

Ποια είναι τα πρώτα βήματά σας στη δημοσιογραφία;

Ξεκίνησα νεαρός τη δημοσιογραφία στα 1965, σαν συντάκτης στο καλλιτεχνικό ρεπορτάζ στην αριστερή εφημερίδα Δημοκρατική Αλλαγή και σαν συνεργάτης της εβδομαδιαίας εφημερίδας του Δημήτρη Πουρνάρα Ελεύθερος (εξέφραζε τη γραμμή του Κέντρου). Αργότερα εργάστηκα σε άλλες εφημερίδες όλων των ιδεολογικών αποχρώσεων και σιγά σιγά πέρασα σε πολλά είδη του ρεπορτάζ, εκτός από αθλητικό.

Ποιες μεγάλες προσωπικότητες συναντήσατε;

Συνάντησα τις περισσότερες πολιτικές προσωπικότητες που κυριαρχούσαν στην πολιτική σκηνή της μεταπολεμικής περιόδου μέχρι το 1967: Γεώργιος Παπανδρέου, Σοφοκλής Βενιζέλος, Ηλίας Τσιριμώκος, Σάββας Παπαπολίτης, Στέλιος Αλλαμανής, Ιωάννης Πασαλίδης, Ηλίας Ηλιού, Κωνσταντίνος Καραμανλής, Παναγιώτης Κανελλόπουλος, Γεώργιος Ράλλης, Σπύρος Μαρκεζίνης, Στέφανος Στεφανόπουλος και πλείστοι άλλοι.

Πώς από πολιτικός συντάκτης γίνατε συγγραφέας ιστορικών βιβλίων;

Αυτά τα δυο βρίσκονται πολύ κοντά. Το πάθος για την Ιστορία, σε συνδυασμό με τα πολιτικά γεγονότα που συνήθως ήσαν ταραγμένα, με ώθησαν να αναλύσω και να καταγράψω ντοκουμέντα και μαρτυρίες που κέντριζαν το ενδιαφέρον μου. Αυτό άλλωστε έκαναν μεγάλες μορφές της δημοσιογραφίας πάντοτε.

Πριν από λίγο καιρό εκδώσατε το βιβλίο Ο Καραμανλής μού είπε… Πώς ξεκίνησε η ιδέα της συγγραφής του;

Είχα καταγράψει κατά καιρούς όσα μού είχε αφηγηθεί ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, με τη δέσμευση να μη δημοσιοποιήσω τίποτε απ’ αυτά όσο ζούσε. Έπειτα από χρόνια, όταν πια ήμουν συνταξιούχος και είχα χρόνο ελεύθερο, άνοιξα τους φακέλους μου και διαπίστωσα ότι υπήρχαν πολλά ενδιαφέροντα πράγματα, που τώρα μπορούσαν να έλθουν στη δημοσιότητα. Στο βιβλίο μου αυτό περιέχονται όσα αφορούσαν μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Αργότερα ίσως συνεχίσουμε.

Πότε γνωρίσατε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή; Ποια ήταν η ανθρώπινη πλευρά του;

Γνώρισα από πολύ κοντά τον Κωνσταντίνο Καραμανλή το 1986 και έκτοτε έμεινα στο «στενό» του περιβάλλον, μέχρι τον θάνατό του. Ο Καραμανλής ήταν συναισθηματικός, αλλά δεν ήθελε να το δείχνει. Συγχρόνως ήταν ισχυρογνώμων και δεν του άρεσε να εκθειάζεις πολιτικούς του αντιπάλους. Εκτιμούσε όμως πολύ τη φιλία.

Μερικοί ιστορικοί μιλούν με καλά λόγια για τα χρόνια 1974-1980 που κυβέρνησε ως πρωθυπουργός και αποφεύγουν να κάνουν αναφορές στο διάστημα 1956-1963. Για ποιον λόγο;

Δεν είναι απόλυτα ακριβές αυτό. Απλά, τα πιο κοντινά γεγονότα επισκιάζουν το παρελθόν. Έπειτα, μετά το 1974 ο Καραμανλής έπαψε να δίνει την εικόνα ενός αυταρχικού αρχηγού της Δεξιάς. Δικαιώθηκε σε αρκετά απ’ όσα έλεγε στο παρελθόν (όχι σε όλα) και μεταπολιτευτικά έγινε αποδεκτός σε ευρύ πολιτικό φάσμα. Αποδεκτός, έως ανεκτός.

Η σύγκρουση Καραμανλή-Ανακτόρων το 1963 σηματοδότησε μια πολιτική κρίση που είχε αποτέλεσμα, σε πρώτη φάση, την αποχώρηση του ιδρυτή της ΕΡΕ από την πολιτική. Από τι προήλθε αυτή η πολιτική κρίση;

Υπήρχε μια υπόγεια αλλά έντονη αντιπαράθεση Καραμανλή-Ανακτόρων από το 1958 και αργότερα έγινε πιο αισθητή. Κυρίως η έντονη συνεχής διαφωνία εκδηλωνόταν μεταξύ Καραμανλή-Φρειδερίκης και Κωνσταντίνου. Όχι με τον βασιλέα Παύλο. Το ταξίδι των βασιλέων στο Λονδίνο το 1963 με το οποίο ο Καραμανλής διαφώνησε αποτέλεσε το «κερασάκι» ή την πρόφαση για ανοικτή σύγκρουση και προσφυγή στις κάλπες. Το όλο θέμα όμως χρειάζεται μακρά ανάλυση.

Ποιος ήταν ο ρόλος του Παλατιού;

Ο ρόλος του Παλατιού κατά καιρούς είχε διακυμάνσεις. Πάντως, πολλές φορές τα Ανάκτορα προκάλεσαν μεγάλα προβλήματα. Έπαιζε σημαντικό ρόλο και το ποιος ήταν βασιλεύς σε διάφορες χρονικές περιόδους. Από τον Όθωνα μέχρι τον Κωνσταντίνο, θα έπρεπε να γράψει κανείς τόμους για να αναλύσει γεγονότα, σφάλματα, θετικά και αρνητικά. Τα κεφάλαια στην ιστορία της βασιλείας στην Ελλάδα είναι πολλά και δραματικά.

Οι σημερινοί πολιτικοί είναι κακόγουστες γελοιογραφίες.

Αυτή η κρίση τι αποτέλεσμα είχε στη συνέχεια της πολιτικής κατάστασης εκείνης της περιόδου;

Εκείνη η κρίση αποτέλεσε την αρχή μιας συνεχούς ανωμαλίας στην πολιτική ζωή του τόπου. Μια ανωμαλία που δεν ξεκινούσε βέβαια από τον Καραμανλή, αλλά από λάθη των Ανακτόρων και από τις διαφωνίες και προσωπικές συγκρούσεις μεταξύ των πολλών αρχηγών του Κέντρου και, κυρίως, από τον ολέθριο ρόλο που διαδραμάτισε το 1963-1967 ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Για να διασταυρώσετε την αλήθεια, κάνατε συναντήσεις με τους πολιτικούς εκείνης της εποχής. Ποιος από αυτούς σας έκανε εντύπωση;

Όλοι οι πολιτικοί ηγέτες της περιόδου προ του 1967 ήσαν κορυφαίες προσωπικότητες και τους άκουγα με δέος. Απ’ όλους είχα να διδαχτώ κάτι. Με τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους και έθεσαν πρόθυμα στη διάθεσή μου ντοκουμέντα και μαρτυρίες. Κι επειδή είναι πολλοί αυτοί οι μεγάλοι πολιτικοί, δεν θα ήθελα να μνημονεύσω μερικούς, παραλείποντας άλλους. Θα ήταν άδικο. Πάντως, δεν κρύβω την ιδιαίτερη αγάπη και θαυμασμό που είχα για τον Ηλία Τσιριμώκο. Κι επειδή ακριβώς είχα την τύχη να συναναστραφώ με γίγαντες της πολιτικής, θλίβομαι για το οικτρό κατάντημα της σημερινής εποχής, αυτή την πρωτοφανή σήψη και παρακμή του πολιτικού συστήματος.

Οι μαρτυρίες σας παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον, διότι –ενώ τότε είχαν εμπιστευτικό χαρακτήρα– σήμερα φωτίζουν την αθέατη πλευρά της ταραγμένης περιόδου που σημάδεψε την πορεία του τόπου. Από ποια αρχεία αντλήσατε το υλικό και πώς το επεξεργαστήκατε;

Πολλά αρχεία έθεσαν στη διάθεσή μου κορυφαίοι πολιτικοί, αλλά η ιστορική έρευνα γίνεται με επιμονή για πολλά χρόνια, κυρίως μέσα από πολιτικούς και δημοσιογραφικούς χώρους. Το ψάξιμο είναι συνεχές. Δεν σταματάει ποτέ. Έπειτα, όταν γνωρίζεις από πρωτο χέρι τα γεγονότα, ξέρεις τον τρόπο με τον οποίο θα τα αξιοποιήσεις.

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει ενδιαφέρον για τους πολιτικούς της περασμένης εικοσαετίας. Για ποιον λόγο;

Όσο περνούν τα χρόνια, για να ερνηνεύσουμε πολλά απ’ όσα συμβαίνουν στους καιρούς μας, είναι επόμενο να ανατρέχουμε στο χθες, για να δούμε τι έκαναν οι πολιτικοί τότε, αφού σήμερα δεν διαθέτουμε σοβαρό πολιτικό κόσμο. Οι σημερινοί πολιτικοί είναι κακόγουστες γελοιογραφίες.

Τελευταία εκδώσατε και άλλο ένα βιβλίο, με τον τίτλο Σφαίρες για τον Αρχιεπίσκοπο (Εκδόσεις Άγρα). Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια γι’ αυτό;

Ο τίτλος ήταν μια ιδέα του κορυφαίου δημοσιογράφου και συγγραφέα Γιάννη Μαρή (υπήρξε δάσκαλός μου στη δημοσιογραφία). Αφορούσε τις επιθέσεις κατά του Προέδρου Μακαρίου. Επειδη όμως δεν πρόλαβε να το γράψει, διότι τον χτύπησε η επάρατη νόσος, έγραψα εγώ την ιστορία με βάση όσα εκείνος ήθελε να χρησιμοποιήσει.

Έχετε γράψει πολλά ιστορικά και πολιτικά βιβλία. Είσαστε ικανοποιημένος από αυτή την πορεία σας στα ελληνικά γράμματα;

Αυτό άλλοι θα έπρεπε να το πουν. Πάντως, το γράψιμο για μένα είναι ανάσα ζωής. Ένας παλιός ξένος λογοτέχνης έλεγε: «Γράφω, άρα υπάρχω».

Ποιο βιβλίο διαβάσατε τελευταία και σας έκανε εντύπωση;

Τον Ρήγα Βελεστινλή του Λουκά Αξελού από τις Εκδόσεις Στοχαστής.

Τι θα απευθύνατε στους αναγνώστες μας που θα διαβάσουν τη συνέντευξή σας;

Να κρατήσουν βαθιά μέσα στην ψυχή τους την εθνική και πατριωτική συνείδηση, όπως και τη θρησκευτική. Κι αυτό, επειδή όλοι οι πυλώνες του Έθνους πριονίζονται άγρια από τους τυχοδιώκτες αρνησιπάτριδες.

 

Ο Καραμανλής μού είπε...
Από τη σύγκρουση με το Στέμμα μέχρι την 21η Απριλίου – Τα παρασκήνια μιας εποχής
Γιώργος Α. Λεονταρίτης
Εκδόσεις Καστανιώτη
128 σελ.
ISBN 978-960-03-6446-0
Τιμή €10,00
001 patakis eshop


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ > ΕΛΛΗΝΕΣ
Ηρώ Σκάρου: συνέντευξη στη Χαριτίνη Μαλισσόβα

Η Ηρώ Σκάρου κατάγεται από την Ικαρία. Μεγάλωσε στη Σύρο και στην Αθήνα. Με σπουδές στη φιλοσοφία και μεταπτυχιακό στη διοίκηση επιχειρήσεων, εργάστηκε κυρίως στην εκπαίδευση και στο μάρκετινγκ....

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ > ΕΛΛΗΝΕΣ
Τατιάνα Αβέρωφ: συνέντευξη στον Ελπιδοφόρο Ιντζέμπελη

Η Τατιάνα Αβέρωφ γεννήθηκε στην Αθήνα το 1954. Σπούδασε Ψυχολογία στην Αθήνα και στο Λονδίνο και εργάστηκε είκοσι χρόνια ως ψυχολόγος. Ήταν εισηγήτρια σε σεμινάρια δημιουργικής γραφής στο ΕΚΕΒΙ,...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ > ΕΛΛΗΝΕΣ
Τόλης Νικηφόρου: συνέντευξη στον Ελπιδοφόρο Ιντζέμπελη

Ο Τόλης Νικηφόρου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1938, σπούδασε διοίκηση επιχειρήσεων και εργάστηκε κυρίως ως σύμβουλος εσωτερικής οργάνωσης επιχειρήσεων στη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα και το Λονδίνο....

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.