fbpx
Κωνσταντίνος Κόλμερ: συνέντευξη στον Ελπιδοφόρο Ιντζέμπελη
Φωτογραφία: Trisha Dixon

Κωνσταντίνος Κόλμερ: συνέντευξη στον Ελπιδοφόρο Ιντζέμπελη

Ο Κωνσταντίνος Κόλμερ γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου σπούδασε νομικά και οικονομικά κι εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε αθηναϊκές εφημερίδες και ανταποκριτής ξένου Τύπου επί 46 χρόνια. Σήμερα είναι οικονομικός αναλυτής και συγγράφει ένα επίκαιρο βιβλίο πολιτικοοικονομικού περιεχομένου κάθε χρόνο. Από τον Εκδοτικό Οίκο Α.Α. Λιβάνη κυκλοφορούν 13 βιβλία του. Το τελευταίο, Η γεωπολιτική υπεραξία της Ελλάδος, έδωσε την αφορμή για τη συζήτησή μας αυτή.

Από πότε ξεκινά το ενδιαφέρον σας για την πολιτική αρθρογραφία;

Από τότε που άρχισα να δημοσιογραφώ στην εφημερίδα Ναυτεμπορική ως οικονομικός συντάκτης, κατάλαβα ότι η Ελλάς έχει σοβαρό πολιτικό πρόβλημα: έλλειψη εθνικής ανεξαρτησίας και συνείδησης πολιτικής υπευθυνότητος από τα κόμματα.

Ποιο ήταν το πρώτο σας πολιτικό βιβλίο και πότε το εκδώσατε;

Η αντιμετώπιση του οικονομικού προβλήματος της χώρας. Από μία νέα σκοπιά: την πλευρά της προσφοράς. Έκδοση του Κέντρου Πολιτικής Ερεύνης και Επιμορφώσεως, Μάιος 1980, εν συνεργασία με τον Νίκο Τσώρη και τον Κώστα Χριστίδη. Σε δύο εκδόσεις και μία στα αγγλικά.

Έχετε συνεργαστεί με πολλά περιοδικά και εφημερίδες. Ποια ήταν η κατάσταση στη δημοσιογραφία όταν ξεκινήσατε και ποια είναι τώρα;

Όταν ξεκίνησα, υπήρχε στην έντυπη εφημερίδα επαγγελματική υπευθυνότης. Σήμερα, στην ηλεκτρονική ενημέρωση απαντάται πληθωρισμός πληροφοριών και ερασιτεχνική απόδοση.

Τα τελευταία χρόνια έχετε εκδώσει αρκετά βιβλία. Πώς έχετε αποκτήσει αυτή την ευχέρεια της συγγραφής;

Χάρις στη νέα τεχνολογία και στη μελέτη βιβλίων Αγγλοσαξόνων συγγραφέων.

Το πιο πρόσφατο βιβλίο σας είναι Η γεωπολιτική υπεραξία της Ελλάδος. Πώς ξεκίνησε η ιδέα της συγγραφής του;

Από τα διεθνή γεγονότα του 2018 και κυρίως από την απομάκρυνση της Τουρκίας εκ της Δύσεως.

Γιατί η Ελλάδα έχει γεωπολιτική υπεραξία;

Πάντοτε η Ελλάς είχε γεωπολιτική αξία ως κειμένη στη «μέση περιοχή», κατά τον πατέρα της γεωπολιτικής σερ Χάλφορντ Μακίντερ (1861-1947), αλλά ότι μετά το 2016 από την «πολυπολικότητα» των Κλίντον-Ομπάμα μετέβημεν στη «μονοπολικότητα» (unipolarity) του Ντόναλντ Τραμπ, καθιερώθη ο γεωστρατηγικός πατριωτισμός. Έκτοτε πολλές χώρες και περιοχές ανεβαθμίσθησαν γεωπολιτικώς ως η Ελλάς, οι χώρες του Βορείου Αρκτικού Ωκεανού, η Κύπρος (λόγω του ανακαλυφθέντος φυσικού αερίου).

Ποια είναι τα κοιτάσματα που έχει η Ελλάδα; Με ποιον τρόπο αξιοποίησε η Ελλάδα αυτά τα κοιτάσματα;

Τα πετρελαϊκά κοιτάσματα της Ελλάδος είναι γνωστά από της εποχής του Τρωικού πολέμου (στην Πίσσα του Κατάκολου και στη Ζάκυνθο επί Ηροδότου). Η αξιοποίησή των βράδυνε αφενός λόγω του συναγωνισμού φθηνοτέρων κοιτασμάτων πετρελαίου (π.χ. της Σαουδικής Αραβίας και των χωρών του ΟΠΕΚ), αφετέρου του μακρού κύκλου ωριμάνσεως της εκμεταλλεύσεως εν σχέσει με τον βραχύ εκλογικό κύκλο εν Ελλάδι. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Πρίνος «ανεκαλύφθη» επί δικτατορίας, ενώ ήταν γνωστός από της γερμανικής Κατοχής (1941-44).

Από τη μια δεν γίνονται επενδύσεις και από την άλλη μειώνεται ο πληθυσμός της χώρας. Υπάρχει κάποια σχέση ανάμεσα σε αυτά τα δυο προβλήματα;

Το οξύ δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδος εμποδίζει την ανάπτυξη μακροπροθέσμων επενδύσεων, διότι ποιος επενδύει σ’ έναν φθίνοντα πληθυσμό, με 20% ανεργία και με χαμηλές επιτηδειότητες; Το ευρώ βλάπτει γενικώς.

Η εθνική ανάταση της Ελλάδος απαιτεί τεχνική επαγγελματική εκπαίδευση του λαού και δημοκρατικά κόμματα εναλλασσόμενα στην εξουσία και χωρίς ιδεοληπτικές εξαρτήσεις.

Γιατί τα μνημόνια συνεχίζονται; Θα αντέξει η πλάτη του Έλληνα και άλλο μνημόνιο στο μέλλον;

Μπορεί «του Έλληνος ο τράχηλος ζυγόν μην υπομένει», αλλά η πλάτη του σηκώνει εξοντωτικά φορολογικά βάρη που του επιβάλλουν Έλληνες πολιτικοί κατ’ εντολή των αφεντικών των (π.χ. ΦΠΑ 24%, δημευτικό ΕΝΦΙΑ, φόρους περιουσίας, τέλη υπέρ τρίτων και εισφορές «αλληλεγγύης» κ.λπ. κ.λπ.).

Εσείς τι προτείνετε να κάνει η πατρίδα μας;

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Γαλλικής Κεντρικής Τραπέζης, το ευρώ, παρά την ευρεία καθιέρωσή του, συναντά μία υποδόρια δυσπιστία ιδίως στις χώρες του νότου της ΕΕ (Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα), ενώ έχει ωφελήσει δυσαναλόγως κυρίως εκείνες του βορρά – Γερμανία, Ολλανδία, Αυστρία κ.λπ. Η ένταξη της Ελλάδος στην Ευρωζώνη έγινε με ψευδή στοιχεία και υπερβολικά χαμηλή ισοτιμία (340,7 δρχ./Ε) για λόγους πολιτικού εντυπωσιασμού και με αποτέλεσμα την απώλεια ανταγωνιστικότητος του ελληνικού προϊόντος. Ως μην έφθανε αυτό, το ευρώ επέτρεψε στο πολιτικό προσωπικό της χώρας τον άμετρο δανεισμό με τα γνωστά αποτελέσματα της χρεοκοπίας το 2010 και κυρίως την απώλεια δημοσιονομικής ευελιξίας. Αυτό που επιβάλλεται τώρα είναι να φύγει η Ελλάς απ’ το ευρώ με επάνοδο στο εθνικό νόμισμα και παράλληλη χρήση του ευρώ ως «εν ευρεία κυκλοφορία» συναλλάγματος, όπως άλλωστε είχε προτείνει και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στον Τσίπρα το 2015.

Γράφετε ότι η «επανασύνδεση με τις δυνάμεις της θαλάσσης διασφαλίζει τα εθνικά συμφέροντα, όπως και στο παρελθόν». Πώς θα πραγματοποιηθεί αυτή η πρότασή σας στη γενικότερη πολιτική της χώρας;

Οποτεδήποτε στο παρελθόν η Ελλάς, ως οιονεί «νήσος», ήταν σύμμαχος ναυτικών δυνάμεων π.χ. στον Α’ και Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο της Αγγλίας και Αμερικής, σημείωσε εθνικά κέρδη. Αντιθέτως, οποτεδήποτε ετάχθη με τις κεντρικές δυνάμεις – με τη Ρωσία στον πόλεμο της Κριμαίας (1864), την αυτοκρατορική Γερμανία (το 1914-16 και τον Νοέμβριο 1920) ως και κατά την κομμουνιστική ανταρσία στα ελληνικά βουνά, υπέρ της Σοβιετικής Ρωσίας (1947-49), υπέστη ανυπολόγιστες ζημίες.

Γιατί το Αιγαίο εξακολουθεί να έχει ιδιαίτερη στρατηγική σημασία από την εποχή του Ηρόδοτου (484-426 π.Χ.) μέχρι σήμερα;

Το Αιγαίον πέλαγος συνδέει θαλασσίως την Ευρώπη με την Ασία, την Αφρική, τον Εύξεινο Πόντο και τη Διώρυγα του Σουέζ. Όστις ελέγχει την Κρήτη, καλύπτει πετρελαϊκή περιοχή από της Ρουμανίας έως της Εγγύς Ανατολής.

Υπάρχει ελπίδα να πάμε καλύτερα στην οικονομία στο μέλλον;

Όσον χρόνο ανήκουμε στην Ευρωζώνη και τη νομισματική μας πολιτική ασκεί η Μπούντεσμπανκ από τη Φραγκφούρτη, οι ελπίδες καλυτέρου μέλλοντος είναι απειροελάχιστες.

Πώς μπορούμε να επιτύχουμε την εθνική ανάταση της χώρας;

Λόγοι ιστορικοί ως οι τρεις εμφύλιοι πόλεμοι κατά τον αγώνα της Ανεξαρτησίας (1823-29) και δύο εθνικοί διχασμοί (1916 και 1944-49) δεν επέτρεψαν ομαλή πολιτική ζωή στον ελληνικό λαό ως λ.χ. στους Ελβετούς, με την ουδετερότητα της χώρας των που τους εξασφάλισε ο Ιωάννης Καποδίστριας. Η εθνική ανάταση της Ελλάδος απαιτεί τεχνική επαγγελματική εκπαίδευση του λαού και δημοκρατικά κόμματα εναλλασσόμενα στην εξουσία και χωρίς ιδεοληπτικές εξαρτήσεις.

Ποιο πολιτικό βιβλίο διαβάσατε τελευταία και σας έκανε εντύπωση;

Το «απηγορευμένο βιβλίο» επί βενιζελισμού, του Γάλλου ιστορικού Εντουάρ Ντριό, Ελλάδα και Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος (Εκδόσεις Πελασγός).

Τι θα προτείνατε στους αναγνώστες που θα διαβάσουν τη συνέντευξή σας;

Συνιστώ στους αναγνώστες να διαβάσουν το βιβλίο του Γεωργίου Κ. Παππά Ημερολόγιον 1940-44 (Εκδόσεις Πατάκη), προς ενημέρωσή των για τη δύσκολη αυτή περίοδο κατά την οποία κυριαρχούσε και πάλιν η Αριστερά στην Ελλάδα.

 

Η γεωπολιτική υπεραξία της Ελλάδος
Κωνσταντίνος Κόλμερ
Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
224 σελ.
ISBN 978-960-14-3374-5
Τιμή €13,50
001 patakis eshop


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ > ΕΛΛΗΝΕΣ
Ηρώ Σκάρου: συνέντευξη στη Χαριτίνη Μαλισσόβα

Η Ηρώ Σκάρου κατάγεται από την Ικαρία. Μεγάλωσε στη Σύρο και στην Αθήνα. Με σπουδές στη φιλοσοφία και μεταπτυχιακό στη διοίκηση επιχειρήσεων, εργάστηκε κυρίως στην εκπαίδευση και στο μάρκετινγκ....

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ > ΕΛΛΗΝΕΣ
Τατιάνα Αβέρωφ: συνέντευξη στον Ελπιδοφόρο Ιντζέμπελη

Η Τατιάνα Αβέρωφ γεννήθηκε στην Αθήνα το 1954. Σπούδασε Ψυχολογία στην Αθήνα και στο Λονδίνο και εργάστηκε είκοσι χρόνια ως ψυχολόγος. Ήταν εισηγήτρια σε σεμινάρια δημιουργικής γραφής στο ΕΚΕΒΙ,...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ > ΕΛΛΗΝΕΣ
Τόλης Νικηφόρου: συνέντευξη στον Ελπιδοφόρο Ιντζέμπελη

Ο Τόλης Νικηφόρου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1938, σπούδασε διοίκηση επιχειρήσεων και εργάστηκε κυρίως ως σύμβουλος εσωτερικής οργάνωσης επιχειρήσεων στη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα και το Λονδίνο....

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.