fbpx
Αδαμάντιος Κοραής

Αδαμάντιος Κοραής

«Η επανάστασις της Ελλάδος ήτο δικαιοτάτη, αλλά έγινεν ακαίρως. Ο καιρός της ήτο το 1850 έτος, ότε ηθέλαμεν έχει πολλούς από τους έτι σπουδάζοντας νέους μας, ηλικιωμένους άλλους μεταξύ 30 και 40 ετών, και άλλους υπέρ τα 40, και διδαγμένους από τα συμβάντα και συμβαίνοντα σήμερον εις την Ευρώπη, ικανούς να δράξωσι τα πράγματα και να διαλύσωσι τας φατρίας».

Αδαμάντιος Κοραής |27.4.1748 - 6.4.1833|, Έλληνας φιλόλογος και λόγιος, από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του Νεοελληνικού Διαφωτισμού. Υποστήριξε μια μετριοπαθή μορφή της καθαρεύουσας, προκειμένου να αποκαθαρθεί η γλώσσα του λαού από τις πολλές ξένες λέξεις που υπήρχαν στο λεξιλόγιό του, και ανέπτυξε σημαντική εκδοτική δραστηριότητα εκδίδοντας έργα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας. Υποστηρικτής του Γαλλικού Διαφωτισμού, καταδίκασε αργότερα τις ακρότητες των Ιακωβίνων, και ενώ υποστήριζε την Ελληνική Επανάσταση του 1821 θεωρούσε, όπως μαρτυρά και το παραπάνω απόσπασμα από επιστολή του, πως έπρεπε να συμβεί σε μεταγενέστερο χρόνο.

#ΣανΣημερα #OnThisDay #sansimera #diavazo #vivlio #βιβλίο

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Σάμιουελ Φίλιπς Χάντιγκτον

Ο Σάμιουελ Φίλιπς Χάντιγκτον |18 Απριλίου 1927 – 24 Δεκεμβρίου 2008| ήταν Αμερικανός πολιτικός επιστήμων, ο οποίος έγινε γνωστός κυρίως για τις θέσεις του περί μιας μεταψυχροπολεμικής νέας παγκόσμιας τάξης στο έργο του...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.