fbpx
Άλκη Ζέη

Άλκη Ζέη

«Έλεγα στη θεία μου, τη Διδώ Σωτηρίου, ότι γράφω για ένα κοριτσάκι που ταξιδεύει με υπερωκεάνιο και είναι και Αγγλίδα. Με ρωτάει η Διδώ “Έχεις μπει ποτέ σου σε υπερωκεάνιο”; Της λέω όχι. “Έχεις γνωρίσει ποτέ σου αγγλίδα;”. Όχι, της λέω. “Δε γράφεις καλύτερα για το βαπόρι που σας παίρνει και σας φέρνει στη Σάμο; Να γράφεις πράγματα που ξέρεις”. Ε, και από τότε γράφω για πράγματα που ξέρω».

Άλκη Ζέη, από συνέντευξή της τον Οκτώβριο του 2013 στον Σταύρο Διοσκουρίδη. Η Άλκη Ζέη |15.12.1923 – 27.2.2020|, συγγραφέας και πεζογράφος, μαζί με τη Ζωρζ Σαρή, με την οποία γνωρίζονταν από τα μαθητικά τους χρόνια, ανανέωσε το νεανικό μυθιστόρημα, εισάγοντας σε αυτό τον πολιτικό και κοινωνικό προβληματισμό, όχι μέσω της στεγνής παρουσίασης των ιστορικών συνθηκών αλλά του ζωντανού βιώματός τους με ένα ύφος γραφής αυτοβιογραφικό. Το μυθιστόρημα της «Το καπλάνι της βιτρίνας», γραμμένο το 1963 στη Μόσχα, θεωρείται τομή στην ελληνική εφηβική λογοτεχνία, καθώς είναι το πρώτο νεανικό μυθιστόρημα με πολιτικές αναφορές. Άλλα έργα της: «Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου», «Κοντά στις ράγες», «Η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα», το αυτοβιογραφικό «Με μολύβι φάμπερ νούμερο δύο» κ.ά.

#ΣανΣημερα #OnThisDay #sansimera #diavazo #vivlio #βιβλίο

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Τάκης Σινόπουλος

Ο Τάκης Σινόπουλος |17.3.1917 – 25.4.1981| ήταν Έλληνας ποιητής και συγγραφέας. Η πρώτη του ποιητική συλλογή είχε τίτλο Μεταίχμιο και κυκλοφόρησε το 1951. Στο έργο του επηρεάστηκε ιδιαίτερα από τον Έλιοτ,τον Σεφέρη και τον Έζρα...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Άντονι Τρόλοπ

«Κανένας δεν εκτιμά κάποιον που δεν εκτιμά τον εαυτό του». Ο Άντονι Τρόλοπ |24.4.1815 – 6.12.1882| συγκαταλέγεται, πλάι στον Ντίκενς και τον Θάκερι, ανάμεσα στους μεγαλύτερους συγγραφείς του 19ου αιώνα. Γιος ενός...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.