fbpx
Στρατής Δούκας

Στρατής Δούκας

«Όμως μη μου λες για ήττα, μια λέξη για τα άλογα στον Ιππόδρομο! Δεν αισθάνομαι νίκες και ήττες πια βαθιά μέσα μου. Θέλω, ελπίζω, να ζήσω το όμορφο από τους πόθους μου και μαζί ησυχάζω, νιώθοντας το καζάνι από τη φωτιά να φθείρεται. Έχω μια νέα χαρούμενη αίσθηση από τη φθορά, την ελπίδα που τελειώνει. Και μαζί μ’ αυτά, όνειρα, χίλια όνειρα: ν’ αλλάξουν όλα, να γίνουν όλα απ’ την αρχή, με βία, να προφτάσει κανείς. Ανυπομονησία και υπομονή…»

Στρατής Δούκας |6.5.1895 - 26.11.1983|, συγγραφέας, κριτικός τέχνης και ζωγράφος. Ανήκει στη γενιά του ’30, και πιο συγκεκριμένα στη λεγόμενη «Αιολική σχολή», της οποίας αποτελεί έναν από τους κύριους εκπροσώπους, μαζί με τους Κόντογλου, Μυριβήλη και Βενέζη. Κορυφαίο έργο του η «Ιστορία ενός αιχμαλώτου», αφήγημα-ντοκουμέντο που περιγράφει τη ζωή του αιχμάλωτου Νικόλα Κοζάκογλου, ενός Έλληνα που δεν κατάφερε να διαφύγει από τη μικρασιατική ακτή το 1922. Το έργο δημοσιεύτηκε το 1929, ωστόσο η αξία του αναγνωρίστηκε δεκαετίες αργότερα – ως ένα από τα αριστουργήματα της γενιάς του ’30. Το παραπάνω απόσπασμα είναι από συνέντευξή του στον Νίκο Λαγκαδινό όταν ο συγγραφέας ήταν 87 χρονών.

#ΣανΣημερα #OnThisDay #sansimera #diavazo #vivlio #βιβλίο

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Μίλτος Σαχτούρης

«Γύριζε στους δρόμους ο τρελός λαγός γύριζε στους δρόμους ξέφευγε απ' τα σύρματα ο τρελός λαγός έπεφτε στις λάσπες Φέγγαν τα χαράματα ο τρελός λαγός άνοιγε η νύχτα στάζαν αίμα οι καρδιές ο τρελός...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Ιάκωβος Καμπανέλλης

«Τι ωραία που είν’ η αγάπη μου με το καθημερνό της φόρεμα κι ένα χτενάκι στα μαλλιά. Κανείς δεν ήξερε πως είναι τόσο ωραία. Κοπέλες του Άουσβιτς, του Νταχάου κοπέλες, μην είδατε την αγάπη μου; Την...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.