fbpx
Ιωάννης Συκουτρής

Ιωάννης Συκουτρής

«Υπάρχουν περιπτώσεις, εις τας οποίας εντρέπεται κανείς και τα δίκαιά του να υπερασπίση: όταν τα αισθάνετ’ εξαιρετικά απροσμάχητα, όταν τα επιχειρήματα των αντιπάλων είναι τελείως σαθρά και μικροπρεπή – εντρέπεται, κυρίως ειπείν, τον αγώνα, έναν αγώνα προς κατωτέρους ηθικώς ή ανάνδρους αντιπάλους, εντρέπεται ακόμα την εύκολον νίκην…»

Από την απάντηση του κορυφαίου Έλληνα φιλολόγου Ιωάννη Συκουτρή|1.12.1901 - 21.9.1937| στους αντιπάλους του με τίτλο «Η εκστρατεία κατά του Συμποσίου. Τα κείμενα και οι κολουροπώλαι». Το 1937 ακαδημαϊκοί, η Ιερά Σύνοδος, διανοούμενοι του Τύπου κ.ά. στράφηκαν εναντίον του λόγω της σχολιασμένης μετάφρασής του του πλατωνικού «Συμποσίου» για την Ακαδημία Αθηνών. Το θεμελιώδες αυτό έργο και η επακόλουθη διεκδίκηση του Συκουτρή της φιλολογικής έδρας του Πανεπιστημίου Αθηνών προκάλεσε σφοδρές κατηγορίες εναντίον του, οι οποίες στηρίζονταν στο ότι ο Συκουτρής αναφερόταν στην παιδεραστία των αρχαίων Αθηναίων. Ο Συκουτρής, ο οποίος είχε ήδη διακριθεί στους κορυφαίους φιλολογικούς κύκλους της Λειψίας και του Βερολίνου και είχε απορρίψει την έδρα του καθηγητή φιλολόγου στο Πανεπιστήμιο της Πράγας προκειμένου να προσφέρει στον τόπο του, μπορεί να κέρδισε στην επιστημονική επιχειρηματολογία, ωστόσο κλείστηκε στον εαυτό του, υπέφερε από κατάθλιψη, και κάποιους μήνες αργότερα αυτοκτόνησε παίρνοντας δηλητήριο σε ένα ξενοδοχείο της Κορίνθου.

#ΣανΣημερα #OnThisDay #sansimera #diavazo #vivlio #βιβλίο

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Σάμιουελ Φίλιπς Χάντιγκτον

Ο Σάμιουελ Φίλιπς Χάντιγκτον |18 Απριλίου 1927 – 24 Δεκεμβρίου 2008| ήταν Αμερικανός πολιτικός επιστήμων, ο οποίος έγινε γνωστός κυρίως για τις θέσεις του περί μιας μεταψυχροπολεμικής νέας παγκόσμιας τάξης στο έργο του...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.