fbpx
Ίων Δραγούμης

Ίων Δραγούμης

«[…] Τους ξένους τους υποφέρω λίγο, όσο δε μιλούν με πάρα πολλή υπερηφάνεια για το έθνος τους∙ μ’ αρέσουν οι ξένοι που νιώθουν πως όλα τα έθνη μοιάζουν και που κρατούν όμως την εθνική τους ψυχή, εκείνοι δηλαδή που, χωρίς να προσπαθούν να κάνουν τους κοσμοπολίτες, νιώθουν πως το έθνος τους και ο πατριωτισμός τους μοιάζει με τα άλλα έθνη και τους άλλους πατριωτισμούς».

Ίων Δραγούμης |14.9.1878 - 31.7.1920|, λογοτέχνης και πολιτικός, υποστηρικτής του δημοτικισμού και ενός πολυεθνικού ελληνικού κράτους, στο οποίο οι διάφορες άλλες φυλές θα είχαν αφομοιωθεί από την ελληνική. Δολοφονήθηκε στους Αμπελοκήπους από ένα σώμα ασφαλείας των βενιζελικών, μέσα στο κλίμα της έντασης που ακολούθησε ύστερα από την αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του Ελ. Βενιζέλου. Μεταξύ των έργων του: «Μαρτύρων και ηρώων αίμα» (1907), «Σαμοθράκη» (1908), «Όσοι ζωντανοί» (1911) και το μεταθανάτιο «Ο ελληνισμός μου και οι Έλληνες» (1927), απ’ όπου και το παραπάνω απόσπασμα.

#ΣανΣημερα #OnThisDay #sansimera #diavazo #vivlio #βιβλίο

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.