fbpx
Αντονέν Αρτό

Αντονέν Αρτό

«Κάθε λογοτεχνικό σινάφι είναι γουρουνίσιο, κι ιδιαίτερα αυτό της εποχής μας. […]

Αυτοί για τους οποίους συγκεκριμένες λέξεις έχουν μια σημασία, και συγκεκριμένοι τρόποι του είναι, αυτοί που κατασκευάζουν τους τρόπους, αυτοί που αντί για αισθήματα έχουν κατηγορίες και συζητάνε με ύφος εννιά καρδιναλίων για τις γελοίες κατηγοριοποιήσεις τους, αυτοί που πιστεύουν ακόμα στους «όρους», αυτοί που αναστατώνονται απ’ τις πρωτοκλασάτες ιδεολογίες της εποχής, […] εκείνοι που ακολουθούν άβουλα τα προκαθορισμένα δρομολόγια, που ενθουσιάζονται με τα ονόματα, που κάνουν τις σελίδες των βιβλίων να ουρλιάζουν, ε, εκείνοι – ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΓΟΥΡΟΥΝΙΑ».

«Η συγγραφή είναι η απόλυτη γουρουνιά» (μτφρ. Ζ. Δ. Αϊναλή), του Αντονέν Αρτό |4.9.1896 - 4.3.1948|, Γάλλου ποιητή και θεωρητικού του θεάτρου, ηθοποιού και σκηνοθέτη. Υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη του κινήματος των σουρεαλιστών, ωστόσο λίγο μετά τον απέβαλαν. Πέρασε μεγάλα διαστήματα της ζωής του σε ψυχιατρικές κλινικές, όπου κατά τη διάρκεια μίας από τις παραμονές του εθίστηκε στο όπιο. Θεωρείται μία από τις πιο σημαντικές μορφές της ευρωπαϊκής πρωτοπορίας του 20ού αιώνα.

#ΣανΣημερα #OnThisDay #sansimera #diavazo #vivlio #βιβλίο

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.