fbpx
Γιώργος Κατσίμπαλης

Γιώργος Κατσίμπαλης

«Όσοι ξέρουν το Μαρούσι θα καταλάβουν ότι δεν υπάρχει τίποτα το μεγαλειώδες σ’ αυτό. Ούτε στον Κατσίμπαλη υπάρχει τίποτα το μεγαλειώδες. Ούτε, στο κάτω κάτω, υπάρχει τίποτα το μεγαλειώδες σε ολόκληρη την ιστορία της Ελλάδας.

Αλλά υπάρχει κάτι το κολοσσιαίο σε οποιονδήποτε άνθρωπο όταν αυτός γίνεται αληθινά και ολοσχερώς ανθρώπινος. Ποτέ δεν γνώρισα πιο ανθρώπινο άτομο από τον Κατσίμπαλη. Περπατώντας μαζί του στους δρόμους του Μαρουσιού είχα την αίσθηση ότι περπατούσα στη γη μ’ έναν εντελώς καινούργιο τρόπο. […]

Μιλούσε με τον ίδιο σεβασμό για τα μικρά και τα μεγάλα πράγματα· δεν ήταν ποτέ τόσο απασχολημένος ώστε να μην μπορεί να σταματήσει και να συλλογιστεί τα πράγματα που τον συγκινούσαν· είχε ατέλειωτο χρόνο στη διάθεσή του, κάτι που από μόνο του αποτελεί σημάδι μιας μεγάλης ψυχής».

Ο Γιώργος Κατσίμπαλης |1899 – 25.7.1978| ήταν η ψυχή του περιοδικού «Νέα Γράμματα», όπου συγκέντρωσε τους νέους, τότε, ποιητές και κριτικούς της γενιάς του ’30, δίνοντας συχνά κατευθύνσεις και υποστηρίζοντας τη μοντέρνα ποίηση έναντι της προηγούμενης γενιάς. Έγραψε βιβλιογραφίες και κριτικές. Η έντονη προσωπικότητά του ενέπνευσε στις αρχές της δεκαετίας του ’40 τον Χένρι Μίλερ να γράψει τον «Κολοσσό του Μαρουσιού», απ’ όπου και το παραπάνω απόσπασμα.

#ΣανΣημερα #OnThisDay #sansimera #diavazo #vivlio #βιβλίο

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Ανδρέας Λασκαράτος

«Αλλοίμονο σ’ εκειόν που διά του πνεύματος ’Ξαπεράσει οπωσούν την εποχή του∙ Βαριά καταφορά δημόσιου ρεύματος, Θαν του καταπικράνη τη ζωή του». Από το ποίημα «Ξένος της εποχής του», του Ανδρέα...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.