fbpx
«Μας συνέλαβαν! – Μια μαρτυρία από τη φυλακή» του Can Dündar

«Μας συνέλαβαν! – Μια μαρτυρία από τη φυλακή» του Can Dündar

Προδημοσίευση από το βιβλίο του Can Dündar Μας συνέλαβαν! – Μια μαρτυρία από τη φυλακή (μτφρ, Μιχάλης Μακρόπουλος) που θα κυκλοφορήσει στις 22 Ιουνίου από τις εκδόσεις Κριτική.

 

«Μας συνέλαβαν! – Μια μαρτυρία από τη φυλακή» του Can DündarΤο πρωινό της 6ης Μαΐου του 2016, καθώς έβγαινα από το σπίτι μου, κάτι περίεργο τράβηξε την προσοχή μου.

Από το αυτοκίνητο που ήρθε να με πάρει έλειπε ο προσωπικός μου φρουρός, που τον τελευταίο καιρό ήταν διαρκώς κοντά μου.

Καθώς οι απειλές είχαν αυξηθεί, το κράτος τον είχε επιφορτίσει με την προστασία μου.

Αλλά, όπως φαίνεται, εκείνο το πρωί τον είχε πάρει ο ύπνος.

Κι όμως, ήταν σπουδαία μέρα.

Το δικαστήριο θα ανακοίνωνε την απόφασή του για τη δίκη στην οποία ο εισαγγελέας είχε ζητήσει για εμάς την ποινή δις ισόβια.

Του ζήτησα να έρθει στο δικαστήριο.

Ήρθε.

Μπήκαμε στην αίθουσα. Δεν είχε πολύν κόσμο, γιατί είχε απαγορευτεί η παρουσία του κοινού. Κάναμε την τελευταία μας αγόρευση. Εξηγήσαμε ξανά ότι μια καταδικαστική απόφαση για μια αποδεδειγμένα έγκυρη είδηση, που είχε όφελος για το κοινό, θα αποτελούσε ράπισμα στην ελευθεροτυπία και θα ποδοπατούσε τη δικαιοσύνη.

Ο δικαστής διέκοψε προτού ανακοινώσει την απόφασή του.

Βγήκαμε έξω.

Λίγο πιο πέρα υπήρχε ένα καφέ. Την ώρα που βγαίναμε, αντιλήφθηκα ότι ο προσωπικός μου φρουρός έλειπε και πάλι.

Δίπλα μου ήταν η γυναίκα μου κι ένας βουλευτής του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος…

Την ώρα που κουβεντιάζαμε όρθιοι έξω από το δικαστικό μέγαρο με συναδέλφους δημοσιογράφους, ξαφνικά είδα να ορμάει προς το μέρος μου ένα άτομο με πρόσωπο κυριευμένο από μίσος.

Πρώτα είδα τη λάμψη της κάννης και μετά ένιωσα τη μυρωδιά της σφαίρας καθώς το όπλο εκπυρσοκροτούσε.

Την ίδια στιγμή τον άκουσα να κραυγάζει: «Προδότη της πατρίδας!».

Ήταν η ιδιότητα που προσπαθούσε να μου φορτώσει ο πρόεδρος Ερντογάν. Η σφαίρα προφανώς ήταν το «βαρύ τίμημα» που ήθελε να πληρώσω…

Βρισκόμασταν στην καλύτερα φυλασσόμενη πλατεία της Τουρκίας. Ήταν αδύνατο να τη διασχίσει κάποιος με όπλο· και όχι μόνο. Δεν επέτρεπαν, όπως έλεγαν, «ούτε πουλί να πετάξει».

Καθώς ο ρεπόρτερ της τηλεόρασης που στεκόταν δίπλα μου πρόβαλλε το σώμα του για να με προστατέψει, η γυναίκα μου με μια αναπάντεχη κίνηση γράπωσε τον επιτιθέμενο από το μπράτσο, ενώ ο φίλος βουλευτής τον άρπαξε από τον λαιμό.

Εντωμεταξύ, έτρεξαν οι αστυνομικοί. Ο δράστης συνελήφθη. Ο συνάδελφος που προσπάθησε να με προστατέψει τη γλίτωσε με μια αμυχή στο πόδι.

Σώθηκα χάρη στον ηρωισμό των γύρω μου.

Όμως τώρα ήταν προφανές ότι δεν κινδύνευε μονάχα η εφημερίδα, το επάγγελμά μου, η ελευθερία, αλλά και η ζωή μου.

Μετά από λίγο, αφήνοντας πίσω τους φίλους που άκουσαν για την επίθεση κι έτρεξαν να με δουν, μπήκαμε στην αίθουσα του δικαστηρίου.

Ο δικαστής, αφού μου ευχήθηκε περαστικά, ανακοίνωσε την απόφαση:

«Πέντε χρόνια και δέκα μήνες φυλάκιση, λόγω διαρροής κρατικών μυστικών…».

Την ώρα που έφευγα από το δικαστήριο, δήλωσα: «Δεχτήκαμε δύο απόπειρες δολοφονίας, μία σωματική και μία δικαστική, παρ’ όλα αυτά δεν πρόκειται να σιωπήσουμε».

Ο δράστης στην κατάθεσή του δήλωσε ότι ήθελε να με εκφοβίσει.

Το δικαστήριο μου επέστρεψε το διαβατήριο την ίδια μέρα που ανακοίνωσε την καταδικαστική απόφαση.

Μήπως υπαινισσόταν, «Φύγε μακριά από αυτή τη χώρα;».

Όταν εκδόθηκε αυτό το βιβλίο, εμείς περιμέναμε την απόφαση του Εφετείου.

[...]

Καθώς παρουσιάζω το Μας συνέλαβαν! στους έλληνες αναγνώστες, θα ήθελα να απευθυνθώ σε αυτούς όχι μόνο ως δημοσιογράφος που μάχεται για την ελευθεροτυπία, αλλά και ως πολίτης ενός έθνους που προσπαθεί να διασώσει τη δημοκρατία, καθώς βρίσκεται πάνω σ’ ένα επικίνδυνο εκκρεμές το οποίο ταλαντεύεται ανάμεσα στον στρατώνα και το τέμενος: Υποστηρίξτε τον αγώνα επιβίωσης που δίνουν οι δημοκρατικές δυνάμεις της Τουρκίας.

Όσο η Τουρκία χωρίς την Ευρώπη θα γίνει μια εξοστρακισμένη χώρα, εχθρική προς τη Δύση και απολυταρχική, τόσο η Ευρώπη χωρίς την Τουρκία θα γίνει μια ήπειρος μονόχρωμη, εσωστρεφής και αναποτελεσματική.

Κάντε την Τουρκία να πιστέψει ότι η Ευρώπη δεν είναι ένας χριστιανικός σύλλογος, αλλά μια σύμπραξη βασισμένη σε σύγχρονες αρχές. Μ’ αυτόν τον τρόπο η Ευρώπη θα αγκαλιάσει τη μοναδική κοσμική δημοκρατία του ισλαμικού κόσμου και θα νικήσει την ολοένα εξαπλούμενη ισλαμοφοβία.

Μονάχα μ’ αυτόν τον τρόπο μπορούμε να σταματήσουμε τον βρόμικο πόλεμο που οδηγεί το Ισλάμ κοντά στην τρομοκρατία και τον ανερχόμενο εθνικισμό της Δύσης που λειτουργεί ως αντίδραση σ’ αυτόν τον πόλεμο.

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.