fbpx
Το τραγούδι της σιωπής Μελοποιημένοι στίχοι Γιάννης Νεγρεπόντης Επιμέλεια: Θανάσης Συλιβός Μετρονόμος

Το τραγούδι της σιωπής


Ο Δημήτης Γκιώνης σημειώνει στον πρόλογο του βιβλίου: «Ο Γιάννης Νεγρεπόντης, από τους πρωτοπόρους της “πολιτιστικής επανάστασης” της δεκαετίας του ‘60, έγινε ευρύτερα γνωστός και αγαπητός με τα τραγούδια του “Το ακορντεόν” (που τελειώνει με το σύνθημα “δεν θα περάσει ο φασισμός”) και “Τρίτος παγκόσμιος” που μελοποίησε ο Μάνος Λοΐζος. Ο ίδιος μελοποίησε τα αντιρατσιστικά “Νέγρικα”, που τραγούδησε η Μαρία Φαραντούρη. Ήταν τα τραγούδια που έγιναν αρχικά γνωστά από τις μπουάτ και πέρασαν και τραγουδήθηκαν –απαγορευμένα πια– από στόμα σε στόμα, στα χρόνια της δικτατορίας.

Η ικανότητα του Νεγρεπόντη να περνάει μηνύματα, χωρίς να είναι κραυγαλέος και ευκαιριακός, καταφάνηκε και στα κατοπινά χρόνια με τα “Μικροαστικά” και τα “Μαθήματα Πολιτικής Οικονομίας” –πολυτραγουδισμένα επίσης– που έντυσε μουσικά ο Λουκιανός Κηλαηδόνης. Τα “Μικροαστικά” γνώρισαν επιτυχία και ως σατιρικό θεατρικό έργο.

Ένα ακόμη ποιητικό του έργο, το “Φυλάττειν Θερμοπύλας”, που έγραψε όντας εξόριστος στην απριλιανή δικτατορία, με σαφές αντιδικτατορικό περιεχόμενο, μελοποίησε, υπό μορφή ορατορίου ο Χρήστος Λεοντής».

Το τραγούδι της σιωπής
Μελοποιημένοι στίχοι
Γιάννης Νεγρεπόντης
Επιμέλεια: Θανάσης Συλιβός
Μετρονόμος
146 σελ.
ISBN 978-618-5010-53-9
Τιμή: €12,72
001 patakis eshop

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.