fbpx
Κακίες και ακακίες Πάτροκλος Λεβεντόπουλος Γαβριηλίδης

Κακίες και ακακίες

Το πέμπτο αυτό κατά σειράν βιβλίο του Πάτροκλου Λεβεντόπουλου αποτελεί ένα συμπίλημα διάφορων μορφολογικά επιλεγμένων ποιημάτων τα οποία διαπνέονται ξεκάθαρα εξαρχής από μια έντονη σατιρική ή σαρκαστική πρόθεση που στοχεύει να εκθέσει άμεσα τις παραβάσεις και αυθαιρεσίες που με συνειδητή υποκρισία έχουμε αφομοιώσει σαν πάγιο πλέον μέρος της συμπεριφοράς μας.

Συστατικό στοιχείο μιας παλιάς παράδοσης, αυτό το σπανίζον σήμερα είδος ποίησης επικεντρώνεται στη διακωμώδηση των ανθρώπινων χαρακτήρων και κοινωνικών θεσμών και στον κυνικό σχολιασμό των ηθών μιας κοινωνίας σαν ανακολουθία που η καθημερινή μας σχιζοφρένεια υποβάλλει τον σύγχρονο άνθρωπο στη μέγγενη της αναγκαιότητας. Μία αύρα ροϊδικής ειρωνείας, συνεπικουρούμενη από μια ψευδολόγια, αιχμηρή γλώσσα ανατέμνει και εκθέτει τα έργα και την πολιτεία μικρών συνειδητών πρωταγωνιστών και ασυνείδητων κομπάρσων που πάσχουν και συγκρούονται, αξιώνοντας να δικαιολογήσουν την ύπαρξή τους αυτήν τη μεταβατική περίοδο της παγκοσμιοποίησης.

Το όλο εγχείρημα μοιάζει με ένα οριακό γλωσσοκεντρικό πείραμα που συχνότατα διατηρεί μια απρόβλεπτη ομοιοκαταληξία και προσποιείται μια εκλείπουσα άλλων καιρών σεμνοτυφία για να επιτείνει την αίσθηση του γελοίου. Σημειωτέον ότι αυτή η διαφαινόμενη ορατή απειλή της καταγγελλόμενης παρακμής αμβλύνεται και εξισορροπείται αρμονικά με γλωσσοκεντρική αβρότητα και φαντασία, από αυτή την ίδια την αίσθηση του «γελοίου».
(Από τη Sylviane Cannet)

Κακίες και ακακίες
Πάτροκλος Λεβεντόπουλος
Γαβριηλίδης
68 σελ.
ISBN 978-960-576-471-5
Τιμή: €8,48
001 patakis eshop

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.