fbpx
Καθημερινός φασισμός

Καθημερινός φασισμός


Ο φασισμός δεν έρχεται απ' το μέλλον, κάθε κανόνας όμως έχει και τις εξαιρέσεις του. Στην περίπτωση των 26 ποιημάτων που έγραψε ο Φώντας Λάδης πριν από μερικές δεκαετίες, ο νεοφασισμός επισκέφτηκε τον ποιητή κυριολεκτικά από το μέλλον, δηλαδή από το σήμερα. Και εκείνος, με «υλικό» τη βαριά σκιά του νεοφασισμού, που είχε αρχίσει να δείχνει τα δόντια του, και την άμεση πείρα του από τις δικτατορίες που, με πρώτη και καλύτερη την ελληνική, μεσουρανούσαν σ' όλο τον πλανήτη, έγραψε μια σειρά από στίχους.

Την ιστορία αυτών των ποιημάτων, τη μελοποίησή τους από τον Γιώργο Τσαγκάρη, την ντε φάκτο απόρριψή τους από τις δισκογραφικές εταιρείες, τον αρχικό στόχο για ένα –ας το πούμε έτσι– «πολιτικό ορατόριο», τις απόψεις του για τις γενεσιουργές αιτίες του φασισμού και τα στρατηγικά προβλήματα που θέτει η ανάγκη κοινής δράσης ενάντιά του, εκθέτει ο συγγραφέας στον πρόλογο του βιβλίου, το οποίο περιέχει, μαζί με τους στίχους, και ένα κείμενο του Φώντα Λάδη για το πολιτικό τραγούδι.

Είναι γνωστό πως, μετά την απόρριψη των τραγουδιών στη μορφή που τους είχε δώσει ο Γιώργος Τσαγκάρης, ένα από τα τραγούδια, «Ο Φασισμός», μελοποιήθηκε από τον Θάνο Μικρούτσικο και γνώρισε μεγάλη επιτυχία, σε βαθμό ώστε πολλοί να νομίσουν γράφτηκε από τον Μπρεχτ.

Καθημερινός φασισμός
Φώντας Λάδης
Μετρονόμος
72 σελ.
Τιμή € 9,59
001 patakis eshop

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.