Σύγχρονα Θέματα – Τεύχος 138-139
Σύγχρονα Θέματα – Τεύχος 138-139

Σύγχρονα Θέματα – Τεύχος 138-139

Στο νέο τεύχος #138-139 των Σύγχρονων Θεμάτων που κυκλοφορεί, στη στήλη «Έπεα πτερόεντα» ο Σεθέλος-Ισίδωρος Μπάλιος ασχολείται με την κρίση της Καταλονίας, η Ζεϋνέπ Γκαμπετί και η Ειρήνη Αβραμοπούλου γράφουν για την κατάσταση των δικαιωμάτων και ελευθεριών στην Τουρκία, ο Λεωνίδας Καρακατσάνης σχολιάζει την επίσκεψη Ερντογάν, ο Χρήστος Ηλιάδης γράφει για την ένταξη των Ρομά, ο Ευθύμιος Παπαταξιάρχης για το προσφυγικό και η Ασπασία Λούβη-Κίζη για το Ελληνικό Ινστιτούτο της Βενετίας.

Στα «Άρθρα-Μελέτες», ο Ανδρέας Τάκης γράφει για τη Ρωσική Πρωτοπορία 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση και ο Θάνος Λίποβατς για τον Μαρτίνο Λούθηρο 500 χρόνια από τη θυροκόλληση των περίφημων 95 θέσεών του. Η Αντιγόνη Σαμέλα αντιπαραθέτει την ιστορική συνείδηση του Ματιάς Ενάρ στην αντιδραστική ρητορική του Μισέλ Ουελμπέκ, ο Χάρης Εξερτζόγλου σχολιάζει τη διαμάχη για την υπόθεση Τοροσιάν, η Ντάμλα Ντεμίροζου γράφει για τους αποδιοπομπαίους τράγους των Σεπτεμβριανών, η Τζίνα Πολίτη καταπιάνεται με την ποιητική της διαφθοράς στην Αγγλία του 16ου-18ου αιώνα, ενώ η Ευγενία Σηφάκη σχολιάζει το υποκείμενο του λόγου στον Τένυσον και στον Καβάφη και ο Στρατής Μπουρνάζος μελετά το περιοδικό Εποχές.

Ακόμη, ο Peter Mandler συζητά με τον Γιώργο Γιαννακόπουλο σχετικά με την ιστορία της ανώτερης εκπαίδευσης στη Βρετανία.

Το τεύχος ολοκληρώνεται με τις «Βιβλιοκρισίες», όπου ο Λάμπρος Μπαλτσιώτης γράφει για το βιβλίο του Ισμαήλ Κεμάλ Μπέη Βλόρα Απομνημονεύματα, ο Ευστάθιος Ι. Οικονομάκης για το βιβλίο της Ελένης Γκαρά και του Γιώργου Τζεδόπουλου Χριστιανοί και μουσουλμάνοι στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, η Βίκυ Ιακώβου για το βιβλίο του Ρασμπίγκ Κεσεγιάν Αριστερό ημισφαίριο, ο Κωστής Σταφυλάκης για το βιβλίο του Θάνου Λίποβατς Το πολιτικό και το ηθικό και ο Λάζαρος Καραβασίλης για το Τι είναι ο λαϊκισμός; του Jan-Werner Müller. Ο Γιώργος Ξυδόπουλος, ο Αργύρης Αρχάκης και η Άννα Ιορδανίδου παρουσιάζουν το βιβλίο των Μ. Καμηλάκη, Γ. Κατσούδα και Μ. Βραχιονίδου Πιπέρι στο στόμα: όψεις των λεξεων-ταμπού  στη νέα ελληνική, η Ελένη Παπαγαρουφάλη σχολιάζει το βιβλίο Φωνές/Fonés που επιμελούνται ο Παναγιώτης Πανόπουλος και η Ελπίδα Ρίκου, η Δήμητρα Μακρυνιώτη γράφει για το βιβλίο των Θ. Λάγιου, Β. Λέκκα και Γρ. Πανουτσόπουλου Διάχυση συνόρων, χάραξη σωμάτων, σημεία καταγραφής. Τέλος, ο Ευτύχης Πυροβολάκης γράφει για το βιβλίο του Γιάννη Πρελορέντζου Φιλοσοφία και λογοτεχνία στη Γαλλία και η Φερενίκη Βαταβάλη για το βιβλίο του Κωστή Χατζημιχάλη Κρίση χρέους και υφαρπαγή γης στην Ελλάδα.

Τέλος, η Έλλη Δρούλια παρουσιάζει βιβλία και άλλα που έλαβε το περιοδικό.

 

Σύγχρονα Θέματα
Ιούλιος-Δεκέμβριος 2017
Τιμή: €12

 

Τα σχόλια σας

Κάντε το σχόλιό σας, με σύνδεση από το facebook ή συμπληρώστε τα στοιχεία σας, στην παρακάτω φόρμα.

 


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

*  Το email σας:

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.