Σύγχρονα Θέματα – Tεύχος 137
Σύγχρονα Θέματα – Tεύχος 137

Σύγχρονα Θέματα – Tεύχος 137

Στο φθινοπωρινό τεύχος των Σύγχρονων Θεμάτων που κυκλοφορεί, στη στήλη «Έπεα πτερόεντα» η Δήμητρα Μακρυνιώτη γράφει για το δημοκρατικό σχολείο, ο Νίκος Χριστοφής σχολιάζει τη «νέα» και την «παλαιά» Τουρκία, ενώ ο Αλέξης Ηρακλείδης σχολιάζει το τέλος του παιχνιδικού για το Κυπριακό.

Στο νέο τεύχος φιλοξενείται επίσης ένα αφιέρωμα στον φιλόλογο Δημήτρη Μαρωνίτη, σε επιμέλεια Δημήτρη Ι. Κυρτάτα. Για τον «Μαρωνίτη όπως τον γνώρισαν» γράφουν οι Νίκος Δ. Βαρμάζης, Στέφανος Πεσμαζόγλου, Νάσος Βαγενάς, Μάχη Παΐζη-Αποστολοπούλου, Πόπη Πολέμη, Ρέα Γαλανάκη και Δημήτρης Δασκαλόπουλος.

Με αφορμή τα 50 χρόνια από την επιβολή της δικτατορίας του 1967, ο Γιάνης Γιανουλόπουλος παρουσιάζει στοιχεία για την αντιδικτατορική δράση των Ελλήνων της Αγγλίας, ο Richard Clogg γράφει για τη δικτατορία ιδωμένη από το Λονδίνο, ενώ η Χρυσούλα Καμπά αναλύει τις θέσεις και τη δράση των Γερμανών συγγραφέων Γκύντερ Γκρας, Γκύντερ Βάλραφ και Μαξ Φρις κατά της χούντας.

Στα «Άρθρα-Μελέτες», ο Ευθύμιος Παπαταξιάρχης προσεγγίζει τις άτυπες εκπαιδευτικές πρακτικές για το προσφυγικό μετά το 2016, ο Θεόδωρος Πελεκανίδης εξετάζει την αναπαράσταση του Ολοκαυτώματος υπό το πρίσμα της μεταμοντέρνας θεωρίας, και τέλος ο Σάββας Τσιλένης και η Καλλιρόη Δαφνά αναλύουν τον χώρο, τους τόπους και μνημεία της Πόλης στο στιχούργημα της Βοσπορομαχίας.

Το τεύχος ολοκληρώνεται με τις «Βιβλιοκρισίες», όπου ο Νίκος Σπ. Ζέρβας γράφει για το βιβλίο του Αντώνη Μακρυδημήτρη Είναι ηθική η πολιτική; Και άλλα ερωτήματα, ο Κωστής Ζεμερτζάκης για το βιβλίο του Φίλιππου Κ. Βασιλόγιαννη Πρόσωπα, λόγοι και πράγματα: ιδιοκτησία και μη διανεμητική δικαιοσύνη, ενώ ο Γιώργος Φαράκλας και ο Δημήτρης Χριστόπουλος γράφουν για τη δημοκρατία και την ασφάλεια με αφορμή το βιβλίο του Άρη Στυλιανού Ο Σπινόζα και η δημοκρατία.

Τα Σύγχρονα Θέματα στο διαδίκτυο:
http://www.synchronathemata.gr/
https://www.facebook.com/synchronathemata
https://twitter.com/SynxronaThemata

Το σύνολο των τευχών των Σύγχρονων Θεμάτων (από το 1962 μέχρι σήμερα) είναι πλέον διαθέσιμο ψηφιακά στο αρχείο της ιστοσελίδας: http://www.synchronathemata.gr/archio-tefchon/

 

Σύγχρονα Θέματα – Tεύχος 137
Απρίλιος-Ιούνιος 2017
Τιμή: €12
001 patakis eshop

 

Τα σχόλια σας

Κάντε το σχόλιό σας, με σύνδεση από το facebook ή συμπληρώστε τα στοιχεία σας, στην παρακάτω φόρμα.

 


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

*  Το email σας:

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.