fbpx
Μανδραγόρας – Τεύχος 50

Μανδραγόρας – Τεύχος 50

Επίσης, ένα αφιέρωμα στην προσωπικότητα του Αριστομένη Προβελέγγιου (1914-1999), του αρχιτέκτονα με την πρωτοπόρα σκέψη, «που κανένα κατεστημένο δεν μπορεί να ελέγξει την ψυχή του». Στο τεύχος, παρουσιάζεται το έργο του, άγνωστη ποίησή του και οι απόψεις του μέσα από μια συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στον Κώστα Κρεμμυδα πριν από το θάνατό του.

Παρουσίαση και ανθολόγηση της Ρίτας Μπούμη-Παπά (1904-1984).

Μεταφράσεις ποιημάτων-κειμένων των Μισέλ Λεϊρίς, Πολ Βερλέν, Στεφάν Μαλαρμέ, Ρομπέρ Ντεσνός, Κάρολου Μπωντλαίρ, Σάμιουελ Μπέκετ, Τσέζαρε Παβέζε, Αρθούρου Ρεμπώ, Τζιάκομο Λεοπάρντι, Λουί Αραγκόν, Άλι Σμιθ, Αουρόρα Μπράκετ και Γιαπωνέζικων πεντάστιχων.

Φωτογραφίες του Άγγελου Καλοδούκα και του Γιώργου Νικολαΐδη

Παρουσίαση της αλληλογραφίας του Θεσσαλονικιού ποιητή Ανέστη Ευαγγέλου με τον Κίμωνα Φράιερ.

Ένα σχόλιο του κριτικού λογοτεχνίας Γιώργου Αράγη πάνω στο βιβλίο του Δημήτρη Κόκκορη: «Κριτικά κείμενα/ Για τον Γιώργο Ιωάννου».

Συνολική παρουσίαση του έργου του ποιητή Γιώργου Μαρκόπουλου από τον κριτικό λογοτεχνίας Θανάση Μαρκόπουλο.

Ένα δοκίμιο του Σπύρου Παπαϊωάννου που αναδεικύει τους αντικατοπτρισμούς των κειμένων του Αισχύλου στο έργο του Γιώργου Χειμωνά.

Από τον Κώστα Βραχνό πρωτότυπες μεταφράσεις αποσπασμάτων του έργου του σημαντικού Ρουμανοεβραίου συγγραφέα Μαξ Μπλέτσερ (1909-1938) που έζησε όλη την ενήλικη ζωή του πάσχων από την νόσο του Pot (φυματίωση οστών), καθώς και παρουσίαση της ζωής και του έργου του.

Kι ακόμα: Ποίηση, πεζογραφία, σχόλια και παρουσιάσεις βιβλίων και περιοδικών.

Στην κατηγορία των εικαστικών: Αναφορά της Κατερίνας Καζολέα στον Καμίλ Πισαρό και τον Ρόμπερτ Μπάλαχ και του Μάνου Στεφανίδη στην Ηρώ Νικοπούλου.

Η εικαστική κάλυψη του τεύχους βασίστηκε σε έργα του ζωγράφου Βαγγέλη Δημητρέα, Καθηγητή στην ΑΣΚΤ Θεσσαλονίκης με τον οποίο ο εκδότης του περιοδικού Κώστας Κρεμμύδας έχει μια ενδιαφέρουσα συζήτηση.

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.