fbpx
Βυζαντινές και μεταβυζαντινές μελέτες Συλλογικό Συντονιστές: Cosmin Dumitrescu, Dragoş Gabriel Zisopol Ένωση Ελλήνων Ρουμανίας, Σύλλογος Βυζαντινού Πολιτισμού

Βυζαντινές και μεταβυζαντινές μελέτες


Σε έναν προσεγμένο, καλαίσθητο τόμο, παρουσιάζονται οι εισηγήσεις διακεκριμένων Ρουμάνων βυζαντινολόγων και ειδικών που έγιναν στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου το οποίο πραγματοποιείται από το 2010 στην έδρα της Ένωσης Ελλήνων Ρουμανίας στο Βουκουρέστι. Περιλαμβάνονται εισηγήσεις των ακαδημαϊκών Razvan Theodorescu και Constantin Balaceanu-Stolnici, του Nicolae Serban Tanasoca, διευθυντή του Ινστιτούτου Νοτιοανατολικών Σπουδών της Ρουμανικής Ακαδημίας, του καθηγητή Tudor Teoteoi κ.ά.

Στον πρόλογο του έργου, ο Razvan Theodorescu συνοψίζει τα θέματα των εισηγήσεων των πέντε συμποσίων, που αφορούν μια ευρεία γκάμα θεμάτων: από «τον διάλογο του Βυζαντίου με τη Δύση υπό τη μορφή των Σταυροφοριών, τον “ουνιτισμό” στις εκκλησιαστικές σχέσεις μεταξύ Καθολικισμού και Ορθοδοξίας, από το αυτοκρατορικό ιδεώδες της ρωσικής Ανατολής και της γερμανικής Δύσης ως τη βυζαντινή κληρονομιά της φαναριώτικης εποχής». Το έργο έχει πέντε θεματικές ενότητες: «Ο Κωνσταντίνος ΙΑ´ Παλαιολόγος, ο τελευταίος αυτοκράτορας του Βυζαντίου», «Ενοποίηση των Εκκλησιών και η Άλωση του Βυζαντίου», «Φαναριώτικος Ελληνισμός και η ρουμανική ιστορία», «Διαχρονικότητα της βυζαντινής αυτοκρατορικής Ιδέας», «Ο Ελληνισμός και η ευρωπαϊκή ιδέα». Σε κάθε θεματική ενότητα περιλαμβάνονται εισηγήσεις που αφορούν, παράλληλα με τις θεωρητικές όψεις του θέματος, και έρευνες σχετικές με τον ρουμανικό χώρο – τον χώρο όπου επέζησε το «Βυζάντιο μετά το Βυζάντιο», κατά την εμπνευσμένη έκφραση του Ρουμάνου επιστήμονα Nicolae Iorga.

Το έγχρωμο εικονογραφικό υλικό που συνοδεύει και «σχολιάζει» τα κείμενα, καθώς και τα φωτογραφικά λευκώματα με στιγμιότυπα από τα συμπόσια, προσθέτουν στην έκδοση την κομψότητα ενός λευκώματος.

Βυζαντινές και μεταβυζαντινές μελέτες
Συλλογικό
Συντονιστές: Cosmin Dumitrescu, Dragoş Gabriel Zisopol
Ένωση Ελλήνων Ρουμανίας, Σύλλογος Βυζαντινού Πολιτισμού
Σελ.494
ISBN 978-606-93837-8-0
Τιμή: Εκτός εμπορίου, απευθύνεστε στην Ένωση Ελλήνων Ρουμανίας

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.