fbpx
Η μάχη του Δεκέμβρη του 1944 στις γειτονιές Πετραλώνων, Θησείου, Κουκακίου

Η μάχη του Δεκέμβρη του 1944 στις γειτονιές Πετραλώνων, Θησείου, Κουκακίου


Το βιβλίο αποτελείται από τέσσερα κείμενα, που περιγράφουν πώς φτάσαμε στη μάχη του Δεκέμβρη του 1944, καθώς κι ένα μέρος της μάχης που δόθηκε στην Αθήνα και συγκεκριμένα σε τρεις περιοχές: τα Πετράλωνα, το Θησείο και το Κουκάκι. Επίσης, το βιβλίο εξιστορεί σε αδρές γραμμές την πορεία τεσσάρων αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, όλοι τους συγγενείς του συγγραφέα.

Με επίκεντρο τις τρεις συγκεκριμένες γειτονιές, επιχειρείται να σκιαγραφηθεί η μάχη που δόθηκε στην Αθήνα ανάμεσα στους μαχητές του ΕΛΑΣ και μεμονωμένους πολίτες από τη μια πλευρά και στους Άγγλους στρατιώτες και τον ελληνικό στρατό από την άλλη, οι οποίοι ενισχύονταν από ομάδες της χωροφυλακής και οργανωμένες συμμορίες παρακρατικών της άκρας δεξιάς. Στις τρεις προαναφερθείσες γειτονιές διεξήχθησαν μερικές από τις πιο σκληρές μάχες της περιόδου, καθώς εκεί βρίσκονταν στρατηγικής σημασίας εγκαταστάσεις όπως οι Φυλακές Συγγρού (πίσω από τις Τρεις Γέφυρες στην οδό Χαμοστέρνας), οι στρατώνες του Μακρυγιάννη (στη θέση του σημερινού Μουσείου Ακρόπολής) και το κτίριο του Α΄ Σώματος Στρατού στην Πλάκα (απέναντι από τους Στύλους του Ολυμπίου Διός).

Ο συγγραφέας θεωρεί ότι η μάχη της Αθήνας τον Δεκέμβριο του 1944, μια μάχη πολυήμερη και σκληρότερη απ’ ό,τι περίμεναν οι Βρετανοί, μια μάχη γεμάτη εντυπωσιακές προσωπικές, οικογενειακές και άλλες ιστορίες, αποτελεί κομβικό γεγονός για την ιστορία του τόπου μας: «η νίκη των αστικών δυνάμεων (από τους Χίτες και τους γερμανοτσολιάδες μέχρι τον Γεώργιο Παπανδρέου) με τη στήριξη και την καθοδήγηση της Αγγλίας καθόρισε τη μετέπειτα πορεία του ελληνικού κράτους μέχρι τις μέρες μας» υποστηρίζει.

Το βιβλίο μπορεί κανείς να το βρει σε κινηματικούς χώρους.

Η μάχη του Δεκέμβρη του 1944 στις γειτονιές Πετραλώνων, Θησείου, Κουκακίου
Δημοσθένης Βάσσης
Αυτοέκδοση
96 σελ.
Άνευ αντιτίμου

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.