fbpx
Υδροδυναμικά έργα

Υδροδυναμικά έργα

H κατασκευή φραγμάτων ήταν πάντα για τον άνθρωπο μια πρόκληση. Πριν από πέντε χιλιάδες χρόνια, ήταν πρόκληση για τους αρχαίους Αιγυπτίους, όταν κατασκεύασαν το πρώτο φράγμα στον κόσμο για αρδευτικούς σκοπούς. Ήταν πρόκληση όταν, πριν από δύο περίπου χιλιάδες χρόνια, οι Έλληνες βελτίωσαν την τεχνολογία και, λίγο αργότερα, οι Ρωμαίοι κατασκεύασαν το πρώτο τοξωτό φράγμα.

 Ήταν πρόκληση και το 1912, όταν ο Καρδιτσιώτης καθηγητής και μετέπειτα πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, αείμνηστος Απ. Κουτσοκώστας, εμπνευστής του μοναδικού τοξωτού φράγματος στον παραπόταμο του Αχελώου, τον Ταυρωπό, πρότεινε στον συμπατριώτη του και πρωθυπουργό το 1951, αείμνηστο Νικόλαο Πλαστήρα, την κατασκευή φράγματος, για να μη χάνεται το νερό στη θάλασσα, τη στιγμή που διψάει ο κάμπος της Καρδίτσας. Έτσι έγινε η αρχή για να υλοποιηθεί 15 χρόνια αργότερα η ιδέα του Α. Κουτσοκώστα και να ονομαστεί «Φράγμα Πλαστήρα».

Ακολούθησαν οι κατασκευές χωμάτινων, κατά κύριο λόγο, φραγμάτων σε όλη την Ελλάδα. Η ραγδαία τεχνολογική εξέλιξη και η πρόοδος της επιστήμης, συνεπικουρούμενες από την ανάπτυξη σύγχρονων χωματουργικών μηχανημάτων, με την εκ παραλλήλου ίδρυση της ΔΕΗ, έδωσαν την ώθηση για να φτάσουμε σήμερα να μιλάμε για περισσότερα από 100 μεγάλα φράγματα σε όλους τους ποταμούς της Ελλάδας.

Η σύγχρονη τεχνολογία έδωσε υλικά και μέσα για τη γρήγορη και εύκολη επίλυση της μελέτης ενός φράγματος. Παράλληλα, η εξέλιξη της τεχνολογίας των υλικών προώθησε μια νέα γενιά φραγμάτων με αδιαπέρατα υλικά, εποξειδωτικές ρητίνες, πλαστικές μεμβράνες, κυλινδρούμενο σκυρόδεμα και παραλλαγές αυτών.

Με βάση τη γνώση και εμπειρία 40 ετών και με οδηγό τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις, παρουσιάζουμε το πόνημα αυτό, ευελπιστώντας να καλύψουμε ένα μακροχρόνιο κενό στην ελληνική βιβλιογραφία.

 

Υδροδυναμικά έργα
Χρήστος Ε. Τσόγκας
Ζήτη
816 σελ.
ISBN 978-960-456-509-2
Τιμή €60,42
001 patakis eshop

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.