fbpx
Περί της ειμαρμένης

Περί της ειμαρμένης

Τι χρησιμεύει ένα φιλοσοφικό δοκίμιο του Κικέρωνα στη σημερινή εποχή; Θα ήταν ένα εύλογο ερώτημα καθενός που θα βρισκόταν στο ράφι του βιβλιοπωλείου, αντικρίζοντας τη μικρή κομψή έκδοση. Οι απαντήσεις ποικίλλουν, ανάλογα με τα ενδιαφέροντα του αναγνώστη. Ωστόσο, θα εκπλαγεί κανείς με τη ζωντάνια της σκέψης του μεγάλου ρήτορα, αλλά και με το πόσο κοντά βρίσκεται στους εντελώς σημερινούς φιλοσοφικούς διαστοχασμούς.

Το αιώνιο ερώτημα για την ελευθερία της δράσης και τη δυνατότητα επηρεασμού της πορείας των πραγμάτων εξετάζεται μ’ έναν τρόπο αυστηρής επιστημονικής Αποδεικτικής, που δεν θυμίζει βέβαια σε τίποτα έναν χυμώδη πλατωνικό διάλογο, μα δεν παύει να φανερώνει την ανάπτυξη της πειθαναγκαστικής επιχειρηματολογίας του μεγάλου δικανικού, σ’ ένα έδαφος διαφορετικό απ’ το καθαυτό δικό του. Ο προβληματισμός που ξεκινάει απ’ την αρχαιοελληνική κλασική Φιλοσοφία, περνάει στη νεότερη εποχή, αποτελεί άξονα του μαρξισμού και φτάνει ως τις μέρες μας μέσω και της σύγχρονης Επιστήμης, διατρέχει το έργο τούτο. Πέραν των άλλων, το δοκίμιο (υπό διαλογική μορφή) μας εξοικειώνει με τον χαρακτήρα του ρωμαϊκού πολιτισμού σε σχέση με τον ελληνικό – κυρίως με το πρακτικό ρωμαϊκό πνεύμα, καταδεικνύοντας ταυτόχρονα τη στενή διαλεκτική σχέση των δύο κόσμων και τη σταθερή αναγωγή στην αρχαιοελληνική Παιδεία και Σκέψη.

Το φροντισμένο τομίδιο, με την επιμέλεια του γνωστού ιστορικού, φιλολόγου και μεταφραστή Ήρκου Αποστολίδη για την επακριβή απόδοση της φιλοσοφικής ορολογίας σε μια υποδειγματική ελληνική που να υπηρετεί τα μέταλλα του λόγου του κορυφαίου Κικέρωνα, θ’ αποζημιώσει τον απαιτητικό ερευνητή, όσο και τον υπομονετικό να γνωρίσει έναν νέο κόσμο της σκέψης αναγνώστη.

 

Περί της ειμαρμένης
Κικέρων
Μετάφραση: Βασιλική Ζωγράφου
Επιμέλεια: Ήρκος Ρ. Αποστολίδης
Ροές
120 σελ.
ISBN 978-960-283-506-7
Τιμή €8,48
001 patakis eshop

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΜΕΛΕΤΕΣ - ΔΟΚΙΜΙΑ
Χωρίς φόβο

Είναι εφικτό να ζούμε χωρίς φόβο; Ασφαλώς. Εκατοντάδες χιλιάδες άτομα έχουν επαναπρογραμματίσει τον εγκέφαλό τους χάρη σε αυτή τη μέθοδο, τεκμηριωμένη από πάρα πολλές επιστημονικές μελέτες. Τέσσερα σαφή και...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.