fbpx
Νεότερος ελληνικός εβραϊσμός

Νεότερος ελληνικός εβραϊσμός

Αφετηρία του βιβλίου υπήρξε η επιστημονική διημερίδα που διοργανώθηκε τον Απρίλιο του 2013 από το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης για τα 70 χρόνια από το Ολοκαύτωμα των Εβραίων στην πόλη. Ιστορικοί, νομικοί, πολιτικοί και οικονομικοί επιστήμονες, παιδαγωγοί, φιλόλογοι αλλά και θετικοί επιστήμονες διασταυρώνουν επιστημονικές γνώσεις, βιώματα και νέα ερωτήματα με συνεκτικό ιστό τη γενοκτονία αλλά και το παρελθόν, παρόν και μέλλον των Εβραίων στην ελληνική ιστορία, στην ελληνική κοινωνία και πολιτεία.

Αναλυτικότερα, ο τόμος διαρθρώνεται σε τρεις χρονικές ενότητες, μία μικρή για τα χρόνια πριν από την Κατοχή, μία ενότητα για τα κατοχικά χρόνια, με την πλειοψηφία των κειμένων να ανήκουν σε αυτήν, και μία για τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια αλλά και για ζητήματα της γενοκτονίας στο σήμερα. Η κάθε μία από αυτές τις ενότητες μπορεί να περιλαμβάνει θεματικές υποενότητες με ένα ή περισσότερα άρθρα, τα οποία παρατίθενται σύμφωνα με τη θεματική τους σύνδεση.

Οι συγγραφείς αυτής της συλλογικής δουλειάς επιχειρούν με κριτικό πνεύμα να προσφέρουν τόσο σφαιρική όσο και ειδική γνώση για την ιστορία του νεότερου ελληνικού εβραϊσμού, για την ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας, με στόχο την καλύτερη κατανόηση του παρελθόντος και τη διαμόρφωση μιας μνήμης με διάρκεια, σεβασμό και υπευθυνότητα.

 

Νεότερος ελληνικός εβραϊσμός
Η δυναμική παρουσία, η οδυνηρή απουσία, το σήμερα
Συλλογικό έργο
Επιμέλεια: Μαρία Καβάλα
University Studio Press
σ. 312
ISBN: 978-960-12-2509-8
Τιμή: 20,00€
001 patakis eshop

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΜΕΛΕΤΕΣ - ΔΟΚΙΜΙΑ
Παιδική φτώχεια και κοινωνικός αποκλεισμός των παιδιών

Αντικείμενο του βιβλίου είναι η ανάδειξη της φωνής των παιδιών στον δημόσιο λόγο για την παιδική φτώχεια και η προοπτική συμπερίληψής της σε κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα έχουν νόημα για...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.