fbpx
Η οργανωσιακή κουλτούρα στο δημοτικό σχολείο

Η οργανωσιακή κουλτούρα στο δημοτικό σχολείο

Συχνά, όταν γίνεται αναφορά στους οργανισμούς, η αλήθεια είναι ότι ο νους του καθενός κατευθύνεται σε απτές και ορατές διαστάσεις αυτών, οι οποίες υπόκεινται σε μέτρηση, διαχείριση, παρατήρηση, κτλ. Ωστόσο, στους οργανισμούς ενυπάρχει μία «άυλη» διάσταση, η οποία καθοδηγεί τις πράξεις και τη συμπεριφορά των μελών του οργανισμού, χωρίς πάντα να είναι συνειδητή από τα άτομα. Αυτή η άυλη διάσταση αποτελεί την οργανωσιακή κουλτούρα, η οποία επηρεάζει όλη τη «ζωή» του οργανισμού.

Στη συγκεκριμένη έρευνα επιχειρείται η μέτρηση αυτής της διάστασης. Έτσι, σκοπό μας αποτελεί η διερεύνηση και η μέτρηση του κυρίαρχου τύπου οργανωσιακής κουλτούρας των δημοτικών σχολείων του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος, μέσω των σχολικών οργανωσιακών αξιών, βάσει του Πλαισίου των Ανταγωνιστικών Αξιών, όπως διατυπώθηκε από τον Quinn. Αυτό δε σημαίνει ότι αναμένεται να εντοπιστεί ένας και μόνο τύπος κουλτούρας, εφόσον στα σχολεία κυριαρχούν αξίες διαφόρων τύπων και η μονομέρεια σε έναν μόνο τύπο πιθανόν να οδηγούσε σε αναποτελεσματικότητα. Επιμέρους ερωτήματα αποτέλεσαν η διερεύνηση της επιθυμητής σχολικής κουλτούρας, μέσω των προσωπικών αξιών των εκπαιδευτικών και διευθυντών/τριών, καθώς και η διερεύνηση τυχόν αποκλίσεων μεταξύ της υφιστάμενης και επιθυμητής κουλτούρας των σχολικών οργανισμών.

 

Η οργανωσιακή κουλτούρα στο δημοτικό σχολείο
Αικατερίνη Μπαλάση – Γεώργιος Ιορδανίδης
Εκδόσεις Κυριακίδη
240 σελ.
ISBN 978-960-599-278-1
Τιμή €18,00
001 patakis eshop

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΜΕΛΕΤΕΣ - ΔΟΚΙΜΙΑ
Χωρίς φόβο

Είναι εφικτό να ζούμε χωρίς φόβο; Ασφαλώς. Εκατοντάδες χιλιάδες άτομα έχουν επαναπρογραμματίσει τον εγκέφαλό τους χάρη σε αυτή τη μέθοδο, τεκμηριωμένη από πάρα πολλές επιστημονικές μελέτες. Τέσσερα σαφή και...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.