fbpx
Θεσσαλονίκη: Όψεις μιας αρχαίας μητρόπολης

Θεσσαλονίκη: Όψεις μιας αρχαίας μητρόπολης

Το βιβλίο αποτελεί, κατά έναν τρόπο, μια μονογραφία για την αρχαιολογία της Θεσσαλονίκης, η οποία έρχεται να καλύψει ένα κενό στον τομέα αυτό. Αποτελείται από δώδεκα κεφάλαια, που φέρνουν τον αναγνώστη σε επαφή με τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους που συνθέτουν το πολεοδομικό συγκρότημα της αρχαίας Θεσσαλονίκης.

Η πόλη σχεδιάστηκε με κανονικό, ορθογώνιο σύστημα και απέκτησε γρήγορα την όψη μιας μητρόπολης του ελληνιστικού κόσμου κατ’ αρχάς και της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας στη συνέχεια, ακμάζοντας έως την ύστερη αρχαιότητα (6ος αι. μ.Χ.). Στον αναγνώστη παρουσιάζονται με αναλυτικό τρόπο τα αρχαιολογικά κατάλοιπα αλλά και οι απόψεις γύρω από αυτά: Η αγορά με τα μνημειακά της κτίσματα, όπως το Ωδείον και η προβληματικής λειτουργίας στοά από την οποία προήλθαν οι ανάγλυφοι πεσσοί των «Μαγεμένων», τα ιερά της τεμένη, όπως αυτό του Σάραπη και της Ίσιδος ή ο μεγάλος ιωνικός ναός στον οποίο λατρεύονταν η θεά Ρώμη και ο αυτοκράτορας, το ανακτορικό συγκρότημα του Γαλερίου, προέκταση του οποίου αποτελούν η μεγάλη αψίδα (Καμάρα) και ο κυκλικός ναός (Ροτόντα), τα εκτενή νεκροταφεία με τα ποικίλου είδους ταφικά τους μνημεία, όπως είναι οι πολυτελείς σαρκοφάγοι με μυθολογικές παραστάσεις, ακόμη δύο μνημεία της θεοδοσιανής εποχής, το ένα από τα οποία βρίσκεται ακόμη –μέχρι πρόσφατα αγνοημένο– στη θέση του, γνωστό από παλιά με την αινιγματική ονομασία «το Μάρμαρο του φιδιού».

Εκτός από τα επιμέρους αυτά θέματα, το κείμενο του πρώτου κεφαλαίου, που δημοσιεύεται εδώ πρώτη φορά, σκοπό έχει να συνδέσει όλα τα υπόλοιπα μεταξύ τους, καθώς αποτελεί ένα είδος εισαγωγής στην αρχαιολογία της Θεσσαλονίκης. Τα στοιχεία που περιέχονται σ’ αυτό μας επιτρέπουν να παρακολουθήσουμε την εξελικτική πορεία της πόλης από την περίοδο πριν από την ίδρυσή της από τον Κάσσανδρο έως την ύστερη αρχαιότητα. Το πόνημα απευθύνεται σε αρχαιολόγους που εργάζονται στην πόλη αλλά και άλλους μελετητές που ασχολούνται με την ιστορία της Θεσσαλονίκης.

 

Θεσσαλονίκη: Όψεις μιας αρχαίας μητρόπολης
Δώδεκα αρχαιολογικά κείμενα
Θεοδοσία Στεφανίδου-Τιβερίου
University Studio Press
364 σελ.
ISBN 978-960-12-2480-0
Τιμή €24,00
001 patakis eshop

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΜΕΛΕΤΕΣ - ΔΟΚΙΜΙΑ
Παιδική φτώχεια και κοινωνικός αποκλεισμός των παιδιών

Αντικείμενο του βιβλίου είναι η ανάδειξη της φωνής των παιδιών στον δημόσιο λόγο για την παιδική φτώχεια και η προοπτική συμπερίληψής της σε κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα έχουν νόημα για...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.