fbpx
Από τη Μικρά Ασία στην Τουρκία

Από τη Μικρά Ασία στην Τουρκία

Tο έδαφος της Μικράς Ασίας και της Ανατολικής Θράκης εξελληνίστηκε αρχικά και στη συνέχεια εκτουρκίστηκε, καθώς υπήρξε διαδοχικά τμήμα της Ρωμαϊκής, Βυζαντινής και Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Μετά τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και με την αποσύνθεση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας έγινε το εθνικό έδαφος της Δημοκρατίας της Τουρκίας.

Η εθνικιστική διακυβέρνηση των Νεοτούρκων και έπειτα των Κεμαλιστών, εφαρμόζοντας την πολιτική της «δημογραφικής μηχανικής» που στόχευε στην εξάλειψη των χριστιανικών μειονοτήτων –Αρμενίων, Ελλήνων, Ασσυρίων-Χαλδαίων–, επέβαλε στο πρώτο μισό του 20ού αι. μια εθνική ομογενοποίηση μέσα από τραυματικά γεγονότα: σφαγές, εθνικές εκκαθαρίσεις, γενοκτονία. Βρέθηκε στη συνέχεια αντιμέτωπη με την πρόκληση της αφομοίωσης της μουσουλμανικής κουρδικής μειονότητάς της. Αυτές οι βίαιες ενέργειες οδήγησαν στη διαμόρφωση της διασποράς αυτών των μειονοτικών πληθυσμών, στην οποία προστίθεται πλέον η πιο πρόσφατη διακρατική τουρκική κοινότητα, που αποτελεί μια προβολή του πεδίου της Ανατολίας στην Ευρώπη και στον κόσμο. Ένας ισχυρός δεσμός μνήμης συνεχίζει να ενώνει τους περισσότερους πληθυσμούς της διασποράς με τις «χαμένες πατρίδες» τους.

Εστιάζοντας το ενδιαφέρον του στις θαλάσσιες και χερσαίες διασυνδέσεις της τουρκικής επικράτειας, ο συγγραφέας μας δίνει μέσα από μια γεωιστορική προσέγγιση τα κλειδιά για την κατανόηση της ιστορίας αυτής της χερσονήσου ανάμεσα στην Ευρώπη και στην Ασία, καθώς και των λαών που την κατοίκησαν.

 

Από τη Μικρά Ασία στην Τουρκία
Μειονότητες, Εθνοτική-Εθνική Ομογενοποίηση, Διασπορά
Michel Bruneau
μετάφραση: Δέσποινα Α.Σ. Κολτσίδα
464 σελ.
ISBN 978-960-599-294-1
Τιμή €29,90
001 patakis eshop


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΜΕΛΕΤΕΣ - ΔΟΚΙΜΙΑ
Παιδική φτώχεια και κοινωνικός αποκλεισμός των παιδιών

Αντικείμενο του βιβλίου είναι η ανάδειξη της φωνής των παιδιών στον δημόσιο λόγο για την παιδική φτώχεια και η προοπτική συμπερίληψής της σε κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα έχουν νόημα για...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.