«Η γυναίκα και ο λύκος» της Έλενας Πέγκα
«Η γυναίκα και ο λύκος» της Έλενας Πέγκα

«Η γυναίκα και ο λύκος» της Έλενας Πέγκα

ΠΡΟΣΩΠΑ

Γυναίκα

O Άντρας της, αρχιτέκτων B’

O Εραστής της, Άντζελο

Ο Συνεργάτης του Άντρα, αρχιτέκτων Α’

Φλόριντα

Τρεις Φοιτητές της Γυναίκας (Αγγελική, Νίνα, Σταύρος)

Όλοι οι ηθοποιοί παίζουν και άλλους μικρότερους ρόλους.

(Σκηνή 19)

Δωμάτιο ξενοδοχείου, νύχτα. H Γυναίκα κοιμάται μόνη. Ονειρεύεται.

Αγγελική (στο όνειρο της Γυναίκας)

Είμαι έξω και πετάω πέτρες. Σε βιτρίνες μαγαζιών. Σε αρχαίες κολόνες, σε εκκλησίες. Σε τζάμια σπιτιών, τζάμια αυτοκινήτων. Αλεξίσφαιρα, άθραυστα. Δεν είμαι μόνη, είμαι μέσα σε ένα πλήθος θυμωμένο, εξαγριωμένο, μια αγέλη άγριων λύκων. Πιάσε τις τρύπες της μύτης μου, των αυτιών μου. Τρέχουν αίμα. Δες μες στο στόμα μου. Δες. (Βάζει το χέρι της μέσα στο στόμα της βαθιά.) Ένα καρφί. (Βγάζει ένα μεγάλο καρφί.)

H Γυναίκα ξυπνά τρομαγμένη. Δε βλέπει κανέναν. Το δωμάτιο ήσυχο. Πίνει από ένα ποτήρι νερό στο κομοδίνο της. Ξανακλείνει τα μάτια της. Ονειρεύεται.

Κλόουν 2 (στο όνειρο της Γυναίκας)

Φτύνω την πρώτη μου αγάπη και εκείνη τη δεύτερη. Την τρίτη που κατακαίει την κρατώ, την αναπνέω. Αν και δύσκολα αναπνέω. Με σφίγγει η ζώνη. Σφιχτή ζώνη απ’ το πετσί των άλλων που δεν καταλαβαίνουν. Σου λείπει κάτι; Σου ανήκει κάτι; Γιατί δε σφίγγεις το κεφάλι σου ανάμεσα στα πόδια για να καταλάβεις; Το πουλί δεν είναι για το κλουβί. Το μαχαίρι δεν είναι για το πουλί.

Η Γυναίκα ξυπνά ταραγμένη. Δε βλέπει κανέναν. Το δωμάτιο είναι ήσυχο. Πίνει από το ποτήρι νερό στο κομοδίνο της. Ξανακλείνει τα μάτια της. Ονειρεύεται.

Αρχιτέκτων B’ (O Άντρας της Γυναίκας στο όνειρό της)

Mπαρόκ. Βρίσκεσαι στο Tορίνο. Tριγυρνάς με το ποδήλατο μέσα στην πόλη, κοιτάζεις κήπους πίσω από τις καγκελόπορτες. Θυμάσαι; Tο Tορίνο είναι μια μπαρόκ πόλη. Bλέπεις παντού παλιά κτίρια, αρμονικά, σαν κοσμήματα, σαν δαντέλα. Eικόνες σαν μέσα από παλιές κιτρινισμένες καρτ ποστάλ.

Mπαρόκο στα πορτογαλέζικα σημαίνει ακανόνιστου σχήματος μαργαριτάρι, όχι σφαιρικό. Στη Φιλοσοφία, Mπαρόκο σημαίνει απατηλός συλλογισμός. Xρησιμοποιείς καμπύλες και τολμηρούς απροσδόκητους συνδυασμούς αντιθέτων, με στόχο μια αίσθηση αρμονίας.

Mε το ποδήλατο κάνεις βόλτες γύρω γύρω. Σταματάς, κοιτάς, συνεχίζεις. Γυρίζεις γύρω γύρω αργά, πολύ αργά, σε ένα φλας μπακ μέσα. H ταινία έχει κιτρινίσει. Όλα έχουν παλιώσει. Ένα ποτήρι άδειο. Δύο. Δυο άνθρωποι τώρα τώρα συναντήθηκαν, δαγκώνουν ο ένας τα χείλη του άλλου, φιλιούνται τώρα τώρα. Σταματάς, κοιτάς. Ένα ηλιοβασίλεμα, ένα ωραίο ηλιοβασίλεμα σε ένα κίτρινο ποτάμι. Βάρκες στο κίτρινο ποτάμι γλιστρούν ήσυχα, αργά, πολύ αργά σε ένα φλας μπακ μέσα. Η ταινία έχει κιτρινίσει. Όλα έχουν παλιώσει. Δες τι πολλά φορέματα. Φόρεσέ τα όλα, φόρεσέ τα. Το ένα πάνω στο άλλο. Ανέβα έτσι πάνω στο ποδήλατο. Συνέχισε. Δεν μπορείς να σταματήσεις. Φόρεσε τη ζώνη. Σφίξ’ τη γύρω από τα φορέματα. Κάνε ποδήλατο γύρω από σένα, από τα φορέματα, γύρω από τη ζώνη. Σφίξ’ την. Κοίτα το ποτάμι. Σφίγγει την πόλη. Συνέχισε. Δεν μπορείς να σταματήσεις.

Η Γυναίκα ξυπνά. Κοιτάζει το ήσυχο δωμάτιο. Κανείς. Είναι μόνη. Ανασηκώνεται και ανάβει το φως στο κομοδίνο της. Μένει έτσι με ανοιχτά μάτια. Ανοίγει το ραδιόφωνο.

Ραδιόφωνο

Σε πρόσφατα πειράματα που έγιναν σε έμβρυα σκύλων, επιστήμονες αντικατέστησαν το γονίδιο που ευθύνεται για το τρίχωμά τους με το αντίστοιχο γονίδιο από έμβρυα αλεπούδων. Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό. Tα μικρά σκυλάκια γεννήθηκαν με τρίχωμα αλεπούς. Η μετάλλαξη αυτή ανοίγει νέους δρόμους στο εμπόριο γούνας. Γούνα αλεπούς, ενδεχομένως και λεοπάρδαλης –γιατί όχι;– στο μέλλον θα μπορεί να καλλιεργείται σε ειδικά εκτροφεία σκύλων…

Η Γυναίκα κλείνει το ραδιόφωνο. Σηκώνεται, φορά το κολιέ με τα μαργαριτάρια και τα ρούχα της. Στέκεται μπροστά στην πόρτα του μπάνιου. Την ανοίγει.

Αντί για μπάνιο βλέπουμε ένα μεγάλο δικηγορικό γραφείο. Ένας άντρας, ο πατέρας της Αγγελικής, είναι στο βάθος μέσα στο γραφείο. Η πόρτα μάς δυσκολεύει να τον δούμε καθαρά. Τον ακούμε.

Η Γυναίκα μπαίνει στο γραφείο απειλητική.

Γυναίκα

Έχω βεβαίωση γιατρού πως τη χτυπήσατε πολύ άσχημα, πως της προξενήσατε σοβαρές βλάβες. Και υπάρχουν και φωτογραφίες. Θα σας καταγγείλω στην αστυνομία.

Πατέρας Αγγελικής

Η Αγγελική έφυγε από το σπίτι. Δεν ξέρω πού έχει πάει. Μπορώ να μάθω, αν και πιστεύω πως εσείς την κρύβετε στο δικό σας σπίτι. Δεν το έχω καθόλου δύσκολο να στρέψω όλη αυτή την υπόθεση εναντίον σας, να σας κατηγορήσω για απαγωγή αλλά και κακοποίηση. Έχω πολλούς διαπρεπείς πελάτες που τους έχω απαλλάξει από πολλά σκάνδαλα και μου οφείλουν. O πρύτανης είναι φίλος μου. Αν του μιλήσω, εμένα θα πιστέψει. Μπορώ να τον εξαναγκάσω. Ξέρω πολύ καλά τι κάνει με τα αγόρια που ψωνίζει στις σχολές της εκκλησίας…

Γυναίκα

Εσύ έχεις μια καταπιεσμένη κρυφή διεστραμμένη σεξουαλικότητα. Φέρεσαι έτσι στην κόρη σου γιατί τη μισείς για την ύπαρξή της…

O πατέρας της Αγγελικής σηκώνει το χέρι του και χτυπά τη Γυναίκα. Η Γυναίκα εκτός ελέγχου του αντεπιτίθεται. Πιάνονται στα χέρια, παλεύουν.

Όλα γίνονται πράσινα. Η πόρτα εμποδίζει να δούμε τι συμβαίνει.

Ακούμε ουρλιαχτά λύκου. Η πόρτα ανοίγει διάπλατα και βλέπουμε ένα νεκρό λύκο με το λαιμό του ξεσκισμένο να αιμορραγεί.

Για το έργο:

Μια γυναίκα, με σύζυγο, φίλους, καριέρα (διδάσκει σε πανεπιστήμιο), εγκαταλείπει την κανονική της ζωή, γιατί μέσα της κάτι (ένας λύκος) αρνείται να εξημερωθεί και την ωθεί να διεκδικήσει μια άγρια ευτυχία.

«Εκείνη ήταν ολόκληρη ένα δάσος, ένα σκοτεινό σύμπλεγμα βελανιδιών που θροΐζει ανεπαίσθητα καθώς μυριάδες μάτια ανοίγουν, με τα πουλιά του πόθου να φωλιάζουν στο απέραντο πυκνό σύμπλεγμα του κορμιού της». Ντέιβιντ X. Λόρενς, Ο εραστής της λαίδης Τσάτερλι

Η Έλενα Πέγκα είναι θεατρική συγγραφέας και σκηνοθέτιδα. Παρουσίασε τα πρώτα της έργα σε πρωτοποριακά θέατρα της Νέας Υόρκης, ενώ στην Ελλάδα επέστρεψε τη δεκαετία του ’90. Έχει γράψει, μεταξύ άλλων, τα έργα: ΒΑΛΣ ΕΞΙΤΑΣΙΟΝ (1998), Η ΚΑΙΤΕ ΚΟΛΛΒΙΤΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΜΙΑ ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΟΝΤΕΡΝΑΣ ΤΕΧΝΗΣ (1999), 3-0-1 ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ (2000), ΟΤΑΝ ΧΟΡΕΥΟΥΝ ΟΙ GO-GO DANCERS (2002), Η NELLYS ΒΓΑΖΕΙ ΒΟΛΤΑ ΤΟ ΣΚΥΛΟ ΤΗΣ (2003), ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΙ ΦΙΛΟΙ (2006), ΦΑΙΔΡΑ Η ΑΛΚΗΣΤΗ LOVE STORIES (2007), ΤΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΡΟΥΧΑ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑ (2009), Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ ΓΚΟΡΚΙ (2011). Κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Νεφέλη και έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, τα γερμανικά, τα ιταλικά, τα ολλανδικά και τα γαλλικά. Πέρα από τα θεατρικά της γράφει και πεζά που κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Άγρα.

 

 

Τα σχόλια σας

Κάντε το σχόλιο σας, με σύνδεση από το facebook ή συμπληρώστε τα στοιχεία σας, στην παρακάτω φόρμα.

 


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Ηλίας Γκρης - Σαν άλλος Οιδίποδας - εκδήλωση

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

 

Το email σας: