fbpx
«Sui generis» του Κωνσταντίνου Πιτένη

«Sui generis» του Κωνσταντίνου Πιτένη

Ένας αυθεντικός homo faber∙ παράκαιρος και ατοπίας. Τρεφόταν με τα πάρεργα, μ’ όλα τα φάλτσα των ημερών του. Και μηρυκαστικός. Ένας κόσμος επωαζόταν μέσα του, στις ανάπαυλές του. Όχι πως νοιαζόταν και πολύ για τα καθημερινά. Πού χρόνος; Δεν τριβόταν μ’ αυτά. Αφού ήταν esthète∙ κάπως αφηρημένος όλη την ώρα, μ’ ένα καλειδοσκόπιο στο χέρι, βυθομετρούσε τ’ ανακλαστικό και σπασμωδικό chiaroscuro που διαμειβόταν μεταξύ των ανθρώπων. Ήταν τραγικός∙ βίωνε την αέναη επιστροφή των πραγμάτων να διαπομπεύει τις προθέσεις του. Τύπος sui generis. Ένας joker αυτοδίδακτος στην αλληγορία. Μπορούσε να καταστρώσει γρίφους στο άψε σβήσε∙ να σ’ εγκιβωτίσει εκεί, να σε χειρουργήσει∙ να σ’ αγοράσει και να σε πουλήσει. Έμοιαζες ανδρείκελο στο παιγνίδι του. Marionette.

Σοφιλιασμένος με τους βραχνάδες και τα φαντάσματα-στοιχειά του, κονιορτοποιούνταν, τεμαχιζόταν όμοιος με τον Βάκχο∙ έπειτα, η ψυχή του αναρριχιόταν ανά τη γη, διαμελιζόταν και σπερνόταν από μιας αρχής στην καρδιά του σύμπαντος. Πώς του άρεζε αυτό∙ τούτη η αναβίωση, η γένεση μέσ’ απ’ τ’ αποκαΐδια του. Λάτρευε να πέφτει σε χειμέρια νάρκη∙ να μοριοποιείται, να σφαδάζει, να αιματοκυλίζεται∙ τα χέρια του να γίνονται φύτρες που να σφιχταγκαλιάζουν όσα μοιράζονται οι άνθρωποι. Ήταν η αρρώστια του∙ να σφηνώνεται στις ρωγμές των άλλων∙ το κρυφό τάλαντό του. Το παράσιτο, ο décadent, ο villain.

Οι λέξεις του οι υπηρετικές του, οι θεραπαινίδες του, οι ancillae του. Τις τάνυζε, τις τρόχιζε. Απ’ τις κουβέντες που του ’λεγες, κράταγε σαν διπλοτυπία πάντοτε το υπόσκαφο, το υφαλοποιημένο. Σ’ άφηνε να τον ξεγελάς∙ γιατί ψυχανεμιζόταν τα γούστα σου, τα μάθαινε σύντομα απ’ έξω κι ανακατωτά. Αποστήθιζε τον τρόπο που ζωγράφιζαν οι χειρονομίες σου τον ουρανό του, καταπίνοντας τις μινιόν κορδέλες που άφηναν πίσω τους∙ μαζί με τους απειροχιλιοστούς υπαινιγμούς των χειλιών σου, τις θερμορροές σου, την υγρασία σου. Ήσουν δικός του. Ολόδικός του.

Ήταν gambler. Θα ποντάριζε αρκετές φορές ακόμη τα δανεικά σου στη ρουλέτα. Θα ανακάτευε την τράπουλα ξανά και ξανά αποξαρχής, ταχυδακτυλουργώντας, πλέκοντας ψιλοβελονιά την αλληγορία όσων θα φιλιώνουν και θα χωρίζουν ατέρμονα μες στη σβούρα του amor fati.

 

Ο Κωνσταντίνος Πιτένης εργάστηκε με σύμβαση επικουρίας στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ κατά το ακαδημαϊκό έτος 2016-7. Δημοσιεύει μελέτες, δοκίμια, διηγήματα και κριτικογραφίες σε επιστημονικά και λογοτεχνικά-κριτικά περιοδικά. Έχει διακριθεί στο παρελθόν στις κατηγορίες της νουβέλας και της ποίησης.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ > ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
«Χορεύτρια στον Παρθενώνα» του Πέτρου Γκάτζια

«Και τι έχετε να πείτε εσείς οι νέοι; Τι έχετε να διηγηθείτε; Κάποτε γίνονταν πράγματα. Υπήρχαν προσωπικότητες, γεγονότα. Είχες κάτι να αφηγηθείς σε κάποιον προτού αφήσεις αυτόν τον κόσμο. Τώρα,...

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ > ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
«Το μέντιουμ» του Γιώργου Μυλωνά

Τις περισσότερες ώρες τα Σαββατοκύριακα, που έμενα στους δικούς μου, τις περνούσα στο μπαλκόνι. Το έβρεχα με το λάστιχο για να καθαρίσει από το καυσαέριο που είχε μαζευτεί μέσα στην εβδομάδα και...

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ > ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
«Τα δύσκολα, θαλασσινά ταξίδια» του Βασίλη Κόκκοτα

Εκείνα τα χρόνια, για να κάνεις ένα μακρινό ταξίδι στη θάλασσα, έπρεπε να προετοιμαστείς σωστά και για αρκετό καιρό: να συγκεντρώσεις όλες τις απαραίτητες προμήθειες, να δημιουργήσεις τις κατάλληλες επαφές, να πάρεις...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.