fbpx
Ian Manook: «Οι άγριοι καιροί»

Ian Manook: «Οι άγριοι καιροί»

Ο Ίαν Μανούκ, Γάλλος δημοσιογράφος, συγγραφέας και εκδότης, το πραγματικό όνομα του οποίου είναι Ίαν Μανουκιάν, τολμά τη συγγραφή μιας ενδιαφέρουσας σειράς αστυνομικών μυθιστορημάτων και ιδιαίτερα πρωτότυπης, μια και ο πρωταγωνιστής ακούει στο ασυνήθιστο όνομα Γερουλντελγγέρ, με καταγωγή τη μακρινή Μογγολία και χώρο δράσης του κυρίως την άγνωστη αυτή χώρα. Ο Μανούκ ταξιδεύει από τα δεκαοκτώ του διασχίζοντας τις ΗΠΑ και τον Καναδά, ενώ κατόπιν το ίδιο κάνει με την Ισλανδία, το Μπελίζ, τη Βραζιλία, την αμερικανική ήπειρο. Ένα ταξίδι όμως στη Μογγολία θα του προκαλέσει τον έρωτα για τη χώρα αυτή, καρπός της οποίας αποτελούν τα αστυνομικά μυθιστορήματα που προαναφέραμε.

Ο υπότιτλος του νέου βιβλίου του Μανούκ είναι «Η επιστροφή του επιθεωρητή Γερουλντελγγέρ» και αυτό γιατί είχε προηγηθεί το πρώτο βιβλίο της σειράς με τίτλο Γερουλντελγγέρ: εγκλήματα στη Μογγολία (Στερέωμα), όπου μας συστήνεται ο Μογγόλος επιθεωρητής. Στο βιβλίο Οι άγριοι καιροί, η εναρκτήρια παράγραφος μας εισάγει στο τι θα επακολουθήσει δικαιολογώντας απόλυτα τον τίτλο: «Τυλιγμένη μέσα στο παρκά για το πολικό ψύχος, η επιθεωρητής Ογιούν προσπαθούσε να καταλάβει την ακολουθία των γεγονότων. Είχε καθίσει ανακούρκουδα, πάνω στο χιόνι που έτριζε, κι είχε σκύψει για να βλέπει καλύτερα. Το κρύο της στέγνωνε τις κόρες των ματιών, κι ο παγωμένος αέρας σε κάθε αναπνοή της έγδερνε τη ρινική κοιλότητα. Ήταν σαν να εισέπνεε θραύσματα γυαλιού. Γύρω της άλλο ένα τρομερό ντζουούντ [πολύ βαρύς χειμώνας] έκανε την πάλλευκη στέπα να μοιάζει με τζάμι. Για τρίτη συνεχή χρονιά, η λευκή συμφορά χτυπούσε τη χώρα». Ο βαρύς χειμώνας, με τις χιονοθύελλες και τις πολικές θερμοκρασίες που αγγίζουν τους μείον είκοσι πέντε βαθμούς Κελσίου είναι το σταθερό μοτίβο με το οποίο ξετυλίγεται η πλοκή, χαρακτηριστικό που επιτείνει την ατμόσφαιρα. Στο επίκεντρό της βρίσκεται η εξαφάνιση του γιου, μιας πόρνης η οποία δολοφονείται στο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου. Δύο ακόμη πτώματα έρχονται να περιπλέξουν την κατάσταση. Το ένα θαμμένο στο χιόνι και το άλλο γαντζωμένο στην κόχη ενός γκρεμού μπλέκουν την υπόθεση στην επίλυση της οποίας ρίχνονται ο Γερουλντελγγέρ και οι συνεργάτες του. Οι έρευνες θα οδηγήσουν τον επιθεωρητή να διασχίσει τη Μογγολία, την Κίνα, τη Ρωσία και να φτάσει εν τέλει στη Γαλλία, στα χνάρια ενός κυκλώματος εμπορίας παιδιών.

Οι Άγριοι καιροί είναι ένα απολαυστικό βιβλίο, που συνδυάζει το κατασκοπικό θρίλερ με την περιπέτεια, το αστυνομικό και το νουάρ. Ο Μανούκ [...] μας προκαλεί να αφεθούμε να μας ξεναγήσει με τον τρόπο του στην εξωτική και παράξενη Μογγολία.

Ian Manook: «Οι άγριοι καιροί»Ο Μανούκ θέλει να προσφέρει στον αναγνώστη μια σειρά από πληροφορίες για τη χώρα που τον σαγήνευσε, κι έτσι μας ξεναγεί στην πρωτεύουσά της, την Ουλάν Μπατόρ, που μπορεί να κάνει δειλά βήματα στο να μοιάζει με δυτική πρωτεύουσα, όμως εν τέλει η ρύπανση από την αιθαλομίχλη είναι αυτή που επισκιάζει τα πάντα: «Το πρωί πάλι η αιθαλομίχλη έπνιξε την πόλη. Ένα εκατομμύριο δυστυχισμένοι κάτω από τις φτωχικές φθαρμένες σκηνές τους να καίνε στα μαγκάλια τους ξύλο κακής ποιότητας, κάρβουνα ή σκασμένα λάστιχα για να βγάλουν τον χειμώνα. Ο αέρας στυφός σε σημείο που σου γδέρνει τους πνεύμονες». Αναφορές γίνονται στη σχέση της χώρας με τη Σοβιετική Ένωση, τότε, τη Ρωσία και την Κίνα τώρα, στην εκμετάλλευση ανθρώπων και παιδιών, στην ιδιαίτερη μογγολική κουζίνα, ενώ με χαρακτηριστικό απόσπασμα συνδέει το παρελθόν με το παρόν της χώρας: «Έπρεπε τελικά να συνεχίσει ν’ αγαπά αυτή τη χώρα, που βάδιζε στον γκρεμό, με την ίδια περηφάνια με την οποία είχε καβαλήσει άλογα, αιώνες πριν, για να κατακτήσει πολιτισμούς που ήταν εκατό φορές ανώτεροι από εκείνη;».

Οι Άγριοι καιροί είναι ένα απολαυστικό βιβλίο, που συνδυάζει το κατασκοπικό θρίλερ με την περιπέτεια, το αστυνομικό και το νουάρ. Ο Μανούκ, έχοντας να τιθασεύσει έναν μεγάλο όγκο πληροφοριών, τα καταφέρνει μια χαρά και μας προκαλεί να αφεθούμε να μας ξεναγήσει με τον τρόπο του στην εξωτική και παράξενη Μογγολία.

 

Οι άγριοι καιροί
Η επιστροφή του επιθεωρητή Γερουλντελγγέρ
Ίαν Μανούκ
Μετάφραση: Κωνσταντίνος Κωστογιανόπουλος
Στερέωμα
552 σελ.
ISBN 978-960-8061-54-5
Τιμή: €19,08
001 patakis eshop


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.