John Verdon: «Η Λίμνη των Λύκων»
John Verdon: «Η Λίμνη των Λύκων»

John Verdon: «Η Λίμνη των Λύκων»

«Η συμπεριφορά του σκαντζόχοιρου δεν έβγαζε νόημα». Ο Ντέιβ Γκάρνεϊ, αστυνομικός που έχει βγει πρόωρα στη σύνταξη για να απολαύσει τις χαρές της ηρεμίας και της φύσης με τη φυσιολάτρη σύζυγό του, παρατηρεί έναν σκαντζόχοιρο να πηγαινοέρχεται σε ένα κλαρί χωρίς κανένα σκοπό. Δεδομένου ότι σε όλη του την επαγγελματική ζωή έψαχνε για έναν σκοπό πίσω από κάθε πράξη, προσπαθεί να καταλάβει τους σκοπούς αυτού του σκαντζόχοιρου. Όταν όμως θα τηλεφωνήσει στον πρώην συνεργάτη του για να ζητήσει μια κάμερα προκειμένου να παρακολουθήσει τις κινήσεις του μικρού ζώου, θα αναγκαστεί να δεχτεί να συμμετάσχει στη λύση ενός μυστηρίου, μια και οι ικανότητές του φαίνεται να είναι οι μόνες που θα μπορούσαν να το πετύχουν. Το τηλεφώνημα δίνει στον συνεργάτη του την ευκαιρία που περίμενε για να του προτείνει να δουλέψουν και πάλι μαζί, αυτή τη φορά από την ανεπίσημη οδό.

Ο Ντέιβ Γκάρνεϊ διστάζει αρχικά να δεχτεί την πρόκληση, μια και φοβάται τις αντιδράσεις της γυναίκας του, Μάντλιν, με την οποία έχουν κανονίσει μερικές μέρες διακοπές για σκι. Η Μάντλιν όμως λέει αναπάντεχα και πρόθυμα «ναι», κι έτσι βρίσκονται στον δρόμο για τη Λίμνη των Λύκων και ένα θέρετρο για πλούσιους, το οποίο όμως είναι κλειστό λόγω του πρόσφατου θανάτου του ιδιοκτήτη του. Οι πρώτες ενδείξεις για τον θάνατό του υποδεικνύουν αυτοκτονία, όπως και οι θάνατοι ορισμένων πρόσφατων επισκεπτών στο θέρετρο. Γιατί όμως η αστυνομία ισχυρίζεται ότι πρόκειται για φόνους που έχει διαπράξει με εξαιρετικά πρωτότυπο τρόπο ο διακεκριμένος ψυχίατρος που εργάζεται στο θέρετρο;

Ο John Verdon στήνει μια πρωτότυπη ιστορία που βάση της έχει τα όνειρα και έναν ταλαντούχο ψυχίατρο, σε ένα χειμωνιάτικο τοπίο, όπου το χιόνι αποτελεί μια διαρκή απειλή και οι παγωμένες δίδυμες λίμνες φαντάζουν από την πρώτη σελίδα ιδιαίτερα απειλητικές.

Είναι δυνατόν κάποιος να μπορέσει να επηρεάσει τα όνειρα κάποιου άλλου; Αυτό είναι από την αρχή το σημαντικότερο ερώτημα. Ο ψυχίατρος που κατηγορείται ότι το έχει ήδη πράξει και μάλιστα με καταστροφικές συνέπειες, το αρνείται κατηγορηματικά. Γιατί όμως όλα τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η αστυνομία υποδεικνύουν ότι αυτό μπορεί να γίνει; Άραγε τα όνειρα μπορούν να γίνουν εφιάλτες;

Ο John Verdon στήνει μια πρωτότυπη ιστορία που βάση της έχει τα όνειρα και έναν ταλαντούχο ψυχίατρο, σε ένα χειμωνιάτικο τοπίο, όπου το χιόνι αποτελεί μια διαρκή απειλή και οι παγωμένες δίδυμες λίμνες φαντάζουν από την πρώτη σελίδα ιδιαίτερα απειλητικές.

«Είμαι τρομαγμένος και θέλω να σηκωθώ, αλλά διαπιστώνω πως έχω παραλύσει. Θέλω να φωνάξω βοήθεια, αλλά δεν βγαίνουν οι λέξεις. Μετά βλέπω να αναδύεται από το σκοτάδι ένα ζώο με ανορθωμένο τρίχωμα. Με κάποιον άγνωστο τρόπο, ξέρω πως είναι λύκος. Βλέπω τα μάτια του να γυαλίζουν κατακόκκινα μέσα στο σκοτάδι. Μετά, αισθάνομαι το βάρος του πάνω μου και την καυτή του ανάσα. Η ανάσα του μυρίζει σαπίλα. Ένα κολλώδες υγρό στάζει από το στόμα του...»

Η αστυνομία δείχνει αποφασισμένη να αποσπάσει μια ομολογία. Συγχρόνως κάποιες παλιές ιστορίες βγαίνουν στο φως, ενώ δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη η ιδιόρρυθμη προσωπικότητα του πλούσιου ιδιοκτήτη του θέρετρου και του ακόλαστου αδερφού του.

Από την αρχή που φτάνουν ο Ντέιβ Γκάρνεϊ και η Μάντλιν στο Σαλέ Γουλφ Λέικ, το μέρος προσπαθεί να τους διώξει. Ο τρελός της περιοχής τούς προειδοποιεί για τους κινδύνους από το γεράκι, ο ολισθηρός δρόμος εγκλωβίζει το αυτοκίνητό τους σε ένα χαντάκι, ο διευθυντής, παρότι τους παρέχει την καλύτερη σουίτα του ξενοδοχείου, δεν χαίρεται όσο παρατείνεται η διαμονή τους και ο καιρός χειροτερεύει μέρα με τη μέρα, προειδοποιώντας τους ότι πρέπει να φύγουν, διαφορετικά θα εγκλωβιστούν εκεί.

Ο συγγραφέας ξέρει να κρατάει σε αγωνία το αναγνωστικό του κοινό μέχρι την ανατροπή του τέλους. Οι χαρακτήρες είναι ολοκληρωμένοι μέσα στην παραδοξότητά τους. Απλά γεγονότα μπορούν να δείξουν απειλητικά όταν τοποθετούνται στο σωστό σημείο. Ακόμα και το «ναι» που είπε τόσο πρόθυμα η Μάντλιν προκειμένου να συμμετάσχει ο σύζυγός της στη λύση του μυστηρίου, φαίνεται να έχει τη δική του τρομακτική εξήγηση. Το παγωμένο τοπίο, το κλειστό θέρετρο, όπου κυκλοφορούν μόνο λίγοι άνθρωποι και ακούγονται τα ουρλιαχτά των κογιότ και των πανταχού παρόντων λύκων, στήνουν το ιδανικό πλαίσιο για μια αστυνομική ιστορία με στοιχεία θρίλερ. Οι τρομακτικές εικόνες είναι ολοζώντανες και είναι εύκολο να αποσπάσουν και από τον αναγνώστη ένα επιφώνημα φόβου. Και μέσα στη φύση, στα έλατα, τις παγωμένες λίμνες και το χιόνι, η σύγχρονη τεχνολογία διεκδικεί τα δικά της δικαιώματα στην ιστορία.

Στη διάρκεια της ιστορίας τοποθετούνται πολλές μικρές κουκκίδες, φαινομενικά άσχετες μεταξύ τους, που όμως στο τέλος, καθώς ο ήρωας τις ενώνει με τη σωστή σειρά, μπορούν να οδηγήσουν σε ένα συμπέρασμα που αρχικά φαίνεται απίθανο, είναι όμως το μόνο σενάριο που θα μπορούσε να είναι αληθινό.

 

Η λίμνη των λύκων
John Verdon
Μετάφραση: Γιώργος Μπαρουξής
Διόπτρα
520 σελ.
ISBN 978-960-605-157-9
Τιμή: €17,70
001 patakis eshop


 

Τα σχόλια σας

Κάντε το σχόλιό σας, με σύνδεση από το facebook ή συμπληρώστε τα στοιχεία σας, στην παρακάτω φόρμα.

 


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
Chuck Palahniuk: «Σκαρφίσου κάτι! – Ιστορίες που δεν γίνεται να ξεχάσεις»

Η περίπτωση του συγγραφέα Τσακ Πολάνικ μπορεί να χαρακτηριστεί από μια ιδιαιτερότητα. Ή θα τον λατρέψεις, με αποτέλεσμα να κυνηγάς την κάθε καινούργια έκδοσή του, ή θα τον σιχαθείς, προσπαθώντας...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
Balli Kaur Jazwal: «Ερωτικές ιστορίες από χήρες Punjabi»

«Πώς είναι δυνατόν να χρειάζομαι βίζα για να επισκεφτώ την πατρίδα μου;» θα αναρωτηθεί μια από τις ηρωίδες του μυθιστορήματος της Μπάλι Κερ Τζάσουαλ Ερωτικές ιστορίες από χήρες Punjabi. «Μα έχετε...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
Giovanni Verga: «Οι ιστορίες του κάστρου της Τρέτσα»

«Νεανικό σφάλμα» είχε χαρακτηρίσει ο Τζοβάννι Βέργκα τη σπονδυλωτή νουβέλα του Οι ιστορίες του κάστρου της Τρέτσα, χωρίς να συνειδητοποιεί πόσο μπροστά από την εποχή του ήταν, και χωρίς φυσικά να ξέρει πόσο...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

*  Το email σας:

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.