fbpx
Karin Slaughter: «Πτώση»

Karin Slaughter: «Πτώση»

Η Κάριν Σλότερ ανήκει στη γενιά των συγγραφέων που έχει αναδείξει το αστυνομικό μυθιστόρημα ως ένα από τα πιο δημοφιλή λογοτεχνικά είδη παγκοσμίως. Το βιβλίο της Πτώση πρωτοεκδόθηκε στις ΗΠΑ το 2011. Από τότε πέρασαν έξι χρόνια για να εμφανιστεί στο ελληνικό κοινό από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Την αργοπορία αυτή της ελληνικής έκδοσης μπορεί να τη θεωρήσει κάποιος αξιοπερίεργη, δεδομένης τόσο της μεγάλης αναγνωσιμότητας των αστυνομικών μυθιστορημάτων στη χώρα μας όσο και της αναγνώρισης της Σλότερ ως βασίλισσας του crime fiction στην Αμερική και παγκοσμίως.

Η Πτώση δεν είναι ένα αστυνομικό μυθιστόρημα που στηρίζεται κατά βάση στην επίλυση μιας αστυνομικής περιπέτειας. Το βιβλίο της Σλότερ κινείται σε πολλά επίπεδα. Δεν είναι μόνο το έγκλημα που καλεί τον αναγνώστη να βρει την άκρη του νήματος κεντρικό στην αφήγηση. Είναι και το ψυχογράφημα των ηρώων εξίσου σημαντικό, καθώς η εξέλιξη της πλοκής εξαρτάται άμεσα από το βάρος των προσωπικών ιστοριών των ηρώων, την προσωπική πτώση του καθενός και την άνοδό του. Πρωταγωνιστής, με την έννοια του ενός βασικού και κεντρικού χαρακτήρα, δεν υπάρχει, αλλά οι παράλληλες παρελθοντικές ιστορίες των προσώπων του έργου ευθύνονται κατά κάποιον τρόπο και για το έγκλημα και για τη λύση του.

Δεν είναι μόνο το έγκλημα που καλεί τον αναγνώστη να βρει την άκρη του νήματος κεντρικό στην αφήγηση. Είναι και το ψυχογράφημα των ηρώων εξίσου σημαντικό, καθώς η εξέλιξη της πλοκής εξαρτάται άμεσα από το βάρος των προσωπικών ιστοριών των ηρώων, την προσωπική πτώση του καθενός και την άνοδό του.

Η πλοκή του βιβλίου διαδραματίζεται μέσα σε έξι μέρες. Στο πρώτο κεφάλαιο, την πρώτη μέρα της δράσης η αστυνομικός Φέιθ Μίτσελ πηγαίνει στο σπίτι της μητέρας της Έβελιν, η οποία είναι πρώην αστυνομικός, για να πάρει τη μικρή της κόρη. Η Φέιθ είναι γύρω στα 35, διαβητική και ανύπαντρη μητέρα. Από αυτά τα χαρακτηριστικά, που αμέσως αποκαλύπτονται, γίνεται αντιληπτή η ιδιαίτερη σχέση που έχει με τη μητέρα της. Μπαίνοντας όμως στο σπίτι της Έβελιν, έρχεται αντιμέτωπη με την απαγωγή της μητέρας της. Υποφέροντας από αυξημένο σάκχαρο και μην μπορώντας να σκεφτεί καθαρά μέσα στη θλίψη και κάτω από ψυχολογική πίεση, καταρρέει. Κινούμενη από τον συναισθηματισμό της θα ακολουθήσει έναν παράλληλο σε σχέση με τις επίσημες αρχές δρόμο επίλυσης της υπόθεσης.

Η απαγωγή της Έβελιν είναι η αφετηρία να αναδυθούν ερωτήματα και να δοθούν απαντήσεις σε σκοτεινά ζητήματα που ταλανίζουν το σώμα της αστυνομίας, όπως η διαφθορά, η δωροδοκία και η εξαπάτηση. Επίσημα η υπόθεση είναι στα χέρια της Αμάντα, παλιάς και στενής φίλης της Έβελιν και του Γουίλ, του συνεργάτη της Φέιθ. Για να φτάσουν στη λύση θα μπουν βαθιά στον υπόκοσμο, στις συμμορίες των διακινητών ναρκωτικών, στα μονοπάτια της διαφθοράς και του περιθωρίου. Θα συνομιλήσουν με έμπορους ναρκωτικών και θανατοποινίτες και θα αναμετρηθούν εν τέλει με τον ίδιο τους τον εαυτό, τις αδυναμίες και το παρελθόν τους.

Αν και φαίνεται δευτερεύον πρόσωπο, η γιατρός Σάρα είναι ένας χαρακτηριστικός ήρωας στα βιβλία της Σλότερ. Έξυπνη, μεθοδική, τρυφερή, διακρίνεται για την οξύνοιά της και είναι ένας ήρωας που απαντάται συχνά στα έργα της συγγραφέα.

Το κουβάρι της ιστορίας αποδεικνύεται μπλεγμένο. Η Έβελιν, ως πρώην αστυνομικός της δίωξης ναρκωτικών, φαίνεται αναμεμειγμένη σε μια ιστορία δωροδοκίας που έχει οδηγήσει συναδέλφους της στη φυλακή. Το κίνητρο της απαγωγής της μπερδεύει. Είναι η εκδίκηση ή η τιμωρία; Είναι ξέπλυμα λογαριασμών; Ή το μισός κάποιου από αυτούς που είχε καταδιώξει; Ποια μυστικά πρέπει να φανερωθούν για να βρεθεί η Έβελιν κοντά στα αγαπημένα της πρόσωπα; Η προσωπική προσπάθεια της κόρης της φαίνεται αδιέξοδη, γιατί τα κομμάτια του παζλ που πρέπει να ενωθούν συνδέονται με το βαθύ της παρελθόν και μόνο ένας καθαρός νους ή κάποιος γνώστης του μπορεί να τα ενώσει.

Το βιβλίο της Σλότερ κινείται στο παρασκήνιο. Στο παρασκήνιο της κοινωνίας, όπου επικρατούν η βία, το έγκλημα και η σκληρότητα, αλλά και στο παρασκήνιο της ζωής των προσώπων που πρωταγωνιστούν. Αυτά τα δύο επίπεδα δένονται συνεκτικά μεταξύ τους και η αλήθεια του ενός συνδέεται με την αλήθεια του άλλου. Το τέλος του βιβλίου είναι ανατρεπτικό, αν και ίσως απογοητεύσει τους αναγνώστες της αστυνομικής λογοτεχνίας που δεν αγαπούν τόσο το συναισθηματικό στη λύση της ιστορίας. Μέχρι εκεί όμως η Σλότερ φτιάχνει μια ιστορία που ρέει εύκολα και κρατά το ενδιαφέρον ανοιχτό σε κάθε ενδεχόμενο. Δημιουργεί υπόπτους, δεν προδίδει το τέλος και οι ένοχοί της είναι ένοχοι περισσότερο για την προσωπική τους πτώση μέχρι να αναδειχθούν νικητές.

Τα βιβλία της Σλότερ είναι από τα πιο ευπώλητα βιβλία στις ΗΠΑ. Τι είναι αυτό όμως που έκανε την Πτώση ένα τόσο επιτυχημένο σε πωλήσεις βιβλίο; Τα αστυνομικά θέματα από μόνα τους κεντρίζουν έντονα το κοινό. Πόσω μάλλον όταν αγγίζουν κομμάτια διαφθοράς μέσα στους κόλπους της αστυνομίας. Εξάλλου, πολλοί αναγνώστες αρέσκονται στο να ψάχνουν αστυνομικά σκάνδαλα τα οποία αργά ή γρήγορα αντιμετωπίζονται από αστυνομικούς που μοιάζουν με υπερανθρώπους. Εδώ όμως είναι το διαφορετικό στην Πτώση. Η συγγραφέας σταδιακά χτίζει ένα είδος «αντιηρώων», με αδυναμίες, λάθη, ανθρώπους που είναι παγιδευμένοι στους φόβους και στις ελλείψεις τους. Η ατομική τους πτώση γίνεται έτσι μια ώθηση να βγουν στην επιφάνεια.

 

Πτώση
Καρίν Σλότερ
Μετάφραση: Χρήστος Καψάλης
Ψυχογιός
520 σελ.
ISBN 978-618-01-1920-6
Τιμή: €17,70
001 patakis eshop

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
Pip Williams: «Το λεξικό των χαμένων λέξεων»

Ένα βιβλίο για τις λέξεις και την ιστορία τους. Για τις λέξεις που χάθηκαν ανά τους αιώνες. Για εκείνες που έχουν άλλη σημασία για τις γυναίκες και άλλη για τους άντρες. Αλλά και ένα βιβλίο για τις...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
J. M. Coetzee: «Ο Πολωνός»

Διαβάζοντας τη νουβέλα Ο Πολωνός (2023) του Τζον Μάξγουελ Κούτσι, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Διόπτρα σε μετάφραση της Χριστίνας Σωτηροπούλου, ο αναγνώστης και η αναγνώστρια συνειδητοποιούν τη δύναμη που έχει ο...

ΚΡΙΤΙΚΕΣ > ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
Arturo Pérez-Reverte: «Ο Ιταλός»

Ο πολυγραφότατος Ισπανός συγγραφέας από την Καρθαγένη, ο Αρτούρο Πέρεθ-Ρεβέρτε, έχει φωτίσει πολλές φορές μέσα από τα μυθιστορήματά του άγνωστες στιγμές της Ιστορίας. Έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά, μέχρι στιγμής,...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.