fbpx
Ann Cleeves: «Μαύρα φτερά» κριτική του Φίλιππου Φιλίππου

Ann Cleeves: «Μαύρα φτερά»

Ο αναγνώστης που διαβάζει τα μυθιστορήματα της Ανν Κλιβς (γεννήθηκε το 1954), η οποία προτού ασχοληθεί συστηματικά με την αστυνομική λογοτεχνία είχε εργαστεί ως δικαστικός επιμελητής, ως μαγείρισσα σε παρατηρητήριο πουλιών, αλλά και στην ακτοφυλακή, διαπιστώνει πως το ένα είναι καλύτερο από το άλλο, είτε σε αυτό πρωταγωνιστεί η ντετέκτιβ της αστυνομίας, Βέρα Στάνχοουπ, είτε ο ντετέκτιβ Τζίμι Πέρεζ, Άγγλος με ισπανική καταγωγή. Και οι δύο έχουν γίνει ήρωες τηλεοπτικών σειρών, χαρίζοντας χρήμα και δόξα στη δημιουργό τους. Εδώ, στο Μαύρα φτερά (πρωτότυπος τίτλος Raven Black), όπως και στα άλλα βιβλία που έχουν εκδοθεί στην Ελλάδα, όλα από τον Κλειδάριθμο, χώρος δράσης δεν είναι η επαρχιακή Αγγλία, αλλά τα νησιά Σέτλαντ, ψηλά στον βορρά, βορείως της Σκοτίας, τα οποία μετά την ανακάλυψη του πετρελαίου στην περιοχή έχουν πλουτίσει. Οι άνθρωποι σ' εκείνο το ειδυλλιακό μέρος απολαμβάνουν την καθημερινότητα με κέφι και χαρά, μακριά από την τύρβη των πόλεων. Ένα γεναριάτικο πρωινό, κι ενώ το χιόνι έχει καλύψει τα πάντα, σ' ένα χωριό μια γυναίκα ανακαλύπτει νεκρή μια έφηβη γειτόνισσά της, την Κάθριν. Οι κάτοικοι αμέσως υποπτεύονται ως δράστη τον Μάγκνους, έναν μοναχικό και κάπως διαταραγμένο άντρα, ο οποίος είχε θεωρηθεί ύποπτος και πριν από μερικά χρόνια, όταν εξαφανίστηκε ένα μικρό κορίτσι. Ο άντρας είχε δεχτεί την επίσκεψη της Κάθριν και της φίλης της, της Σάλι, τις οποίες περιποιήθηκε δεόντως, προσφέροντάς τους κρασί.

Η κλειστή κοινωνία δείχνει ικανοποιημένη που βρήκε τον «αποδιοπομπαίο τράγο» και συνεχίζει να ζει σαν να μη συνέβη τίποτα σημαντικό. Πρόκειται για μια συντηρητική κοινωνία (τα παιδιά εκκλησιάζονται τακτικά μαζί με τους γονείς τους), στην οποία οι οικογενειακές σχέσεις δεν είναι ειδυλλιακές, αλλά περίπλοκες, οι σύζυγοι δεν έχουν μεταξύ τους την ιδανικότερη συμπεριφορά. Οι νέοι άνθρωποι, πάντως, άντρες και γυναίκες, τολμηροί και δραστήριοι, νιώθουν δυνατοί και ατρόμητοι.

Μπορούμε να πούμε πως η συγγραφέας έχει καταφέρει να αναζωογονήσει το ορθόδοξο αστυνομικό αφήγημα, εκείνο της αγγλικής σχολής, που «φαινόταν να αργοπεθαίνει», σύμφωνα με το Times Literary Supplement.

Ωστόσο, ο ντετέκτιβ Πέρεζ έχει διαφορετική γνώμη: αυτό που φαίνεται ως βέβαιο ή ως πιθανό δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα. Κι ενώ ο Μάγκνους προφυλακίζεται, ένα κοριτσάκι εξαφανίζεται, πράγμα που σημαίνει πως ο δολοφόνος δεν έχει πιαστεί. Ένα πέπλο καχυποψίας και φόβου απλώνεται στην κοινότητα κι ο αναγνώστης παρακολουθεί τα δρώμενα με αγωνία. Τι απέγινε το κοριτσάκι; Θα έχει την τύχη των δύο προηγούμενων;

To Μαύρα φτερά, ένα αξιανάγνωστο ψυχολογικό μυθιστόρημα με επιρροές από την Άγκαθα Κρίστι, δείχνει το ταλέντο της συγγραφέως του. Σε αυτό η Ανν Κλιβς σχολιάζει το φαινόμενο του έρωτα και του σεξ, όπως το βιώνουν οι έφηβοι στην περιοχή. Προσπαθώντας να υποδείξει ως πιθανό ένοχο κάποιο από τα πρόσωπα της ιστορίας, καταφέρνει να αποπροσανατολίσει τον αναγνώστη και στο τέλος να τον καταπλήξει, με την αποκάλυψη ως δράστη του λιγότερου ύποπτου. Μπορούμε να πούμε πως η συγγραφέας έχει καταφέρει να αναζωογονήσει το ορθόδοξο αστυνομικό αφήγημα, εκείνο της αγγλικής σχολής, που «φαινόταν να αργοπεθαίνει», σύμφωνα με το Times Literary Supplement. Επομένως, δεν είναι υπερβολή να ισχυριστούμε πως συναγωνίζεται επάξια τη Μεγάλη Κυρία του εγκλήματος. Άρα, το παρόν βιβλίο πολύ δίκαια το 2006 χάρισε στην Ανν Κλιβς το βραβείο Duncan Lawrie Dagger στην κατηγορία του καλύτερου αστυνομικού μυθιστορήματος.

 

Μαύρα φτερά
Ann Cleeves
μετάφραση: Μαρία Πηγαδά
Κλειδάριθμος
456 σελ.
Τιμή € 17,50
1-patakis-link


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.