fbpx
Amor Towles: «Λεωφόρος Λίνκολν»

Amor Towles: «Λεωφόρος Λίνκολν»

Ένα έξοχο μυθιστόρημα, ταξιδιωτικού και συνάμα ψυχογραφικού χαρακτήρα, που απεικονίζει με ενάργεια τη ζωή στις ΗΠΑ στα μέσα του 20ού αιώνα, αποτελεί το νέο δημιούργημα του Amor Towles, του Αμερικανού συγγραφέα με καταγωγή από την περιοχή της Βοστόνης, γνωστού στο ελληνικό κοινό από το έτερο αριστούργημά του, Ένας τζέντλεμαν στη Μόσχα (δείτε κριτική εδώ). Το εν λόγω πόνημα τιτλοφορείται Λεωφόρος Λίνκολν και δανείζεται το όνομά του από τον πεντέμισι χιλιάδων χιλιομέτρων δρόμο που κατασκευάστηκε στις ΗΠΑ το 1912 για να συνδέσει τη Νέα Υόρκη με το Σαν Φρανσίσκο, τη δυτική, δηλαδή, με την ανατολική ακτή των ΗΠΑ. Πάνω στον άξονα αυτής της διαδρομής χτίζει ο συγγραφέας τη μυθιστορία του με αφετηρία την πολιτεία της Νεμπράσκα, που βρίσκεται στο κέντρο του εν λόγω δρόμου.

Η μυθιστορία ξεκινά στις 12 Ιουνίου 1954, όταν ο δεκαοκτάχρονος Έμετ Γουάτσον αποφυλακίζεται από το αγροτικό αναμορφωτήριο της πολιτείας Νεμπράσκα, στο οποίο είχε εκτίσει δεκαπεντάμηνη ποινή για φόνο εξ αμελείας. Ο πατέρας του έχει πεθάνει προσφάτως, η μητέρα του τους έχει εγκαταλείψει εδώ και πολλά χρόνια και το σπίτι τους το έχει κατασχέσει η τράπεζα. Ο Έμετ έχει επίσης έναν αδελφό οκτώ ετών, τον Μπίλι, ο οποίος περιμένει με αγωνία την αποφυλάκισή του προκειμένου να τραβήξουν προς την πολιτεία της Καλιφόρνια και να κάνουν εκεί μία νέα αρχή με όχημα το μοναδικό περιουσιακό στοιχείο που τους έχει απομείνει, τη γαλάζια Studebaker Land Cruise του 1948. Όμως, ο Ντάτσες και ο Γούλι, δύο λαθρεπιβάτες στο αυτοκίνητο που τον μετέφερε στο σπίτι του από τη φυλακή, αποφασίζουν να αλλάξουν τα σχέδια των δύο αδελφών.

Ένα έξοχο μυθιστόρημα, ταξιδιωτικού και συνάμα ψυχογραφικού χαρακτήρα, που απεικονίζει με ενάργεια τη ζωή στις ΗΠΑ στα μέσα του 20ού αιώνα.

Ο Ντάτσες και ο Γούλι θα παρασύρουν τους αδελφούς Γουάτσον σε μία οδική περιπέτεια προς την ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση, προς το Μεγάλο Μήλο, τη Νέα Υόρκη δηλαδή. Το ταξίδι τους θα είναι γεμάτο ανατροπές, αναπάντεχα γεγονότα και τραγελαφικές συναντήσεις. Αξίζει επίσης να ειπωθεί ότι η υπόθεση του πολυσέλιδου αυτού μυθιστορήματος εκτυλίσσεται σε χρονική διάρκεια δέκα μόλις ημερών, ο συγγραφέας χρησιμοποιεί δηλαδή την αφηγηματική τεχνική της επιβράδυνσης, κατά την οποία παρουσιάζει πολλά γεγονότα να συμβαίνουν σε μικρό χρονικό διάστημα.

Ο συγγραφέας ξετυλίγει τη συναρπαστική περιπέτεια των τεσσάρων ηρώων του μέσω των διαφορετικών αφηγήσεων του Έμετ, του Ντάτσες και του Γούλι, αλλά και άλλων δευτερευόντων χαρακτήρων που οι πρωταγωνιστές θα συναντήσουν στον δρόμο τους. Το αποτέλεσμα είναι μία έξοχη απεικόνιση της ψυχοσύνθεσης των ηρώων, η οποία συμπληρώνεται και από εγκιβωτισμένες στην αφήγηση αναδρομές που εκθέτουν στον αναγνώστη το παρελθόν τους. Κάποιες φορές δε, ο συγγραφέας επιλέγει να μας αφηγηθεί το ίδιο γεγονός ιδωμένο από τη σκοπιά ενός έτερου πρωταγωνιστή του βιβλίου. Οι χαρακτήρες των τεσσάρων πρωταγωνιστών διαφέρουν τα μάλα μεταξύ τους, ωθώντας τον αναγνώστη να ταυτιστεί με όποιον από αυτούς αισθανθεί ότι πλησιάζει τη δική του ιδιοσυγκρασία. Αυτοί είναι ο ρεαλιστής και πραγματιστής Έμετ, ο εντελώς χαμένος στον κόσμο του Γούλι, ο αθώος και ανυποψίαστος Μπίλι και ο ανεύθυνος και παρορμητικός, μα πάντα χαμογελαστός Ντάτσες.

a towles23Η πένα του Amor Towles είναι ρεαλιστική και γλαφυρότατη, ενώ συχνά αποκτά και κωμική χροιά. Ο συγγραφέας ενίοτε προβαίνει σε κρίσεις για τη ζωή και για τα αναπάντεχα που μας επιφυλάσσει, καθώς και για τα δύο φύλα, ενσωματώνοντας έξυπνα στη διήγησή του αναφορές στον Σαίξπηρ, στα έργα και τους ήρωές του, στη λογοτεχνία, αλλά και στην αρχαιοελληνική μυθολογία. Ένα άκρως καλοδουλεμένο από όλες τις απόψεις βιβλίο, τόσο από εκείνη της γλώσσας –και της μετάφρασης στα ελληνικά της Ρηγούλας Γεωργιάδου– όσο και από εκείνη της υπόθεσης και της παρουσίασης των χαρακτήρων, ένα μυθιστόρημα το οποίο διαβάζεται εξαιρετικά ευχάριστα παρά το μεγάλο του μέγεθος.

 

Λεωφόρος Λίνκολν
Amor Towles
μετάφραση: Ρηγούλα Γεωργιάδου
Διόπτρα
σ. 720
ISBN: 978-960-653-662-5
Τιμή: 19,90€
001 patakis eshop


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.