fbpx
M.W. Craven: «Τυφλό σημείο»

M.W. Craven: «Τυφλό σημείο»

Αναφέρεται στο εξώφυλλο ως το καλύτερο θρίλερ του 2022 και ίσως είναι ένα από τα καλύτερα αστυνομικά μυστήρια της χρονιάς που πέρασε. Πρόκειται για το βιβλίο του Μ.W. Craven Τυφλό σημείο, που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις Εκδόσεις Bell, σε μετάφραση του Αντώνη Γιαννούλη.

Χρησιμοποιώντας ο συγγραφέας τους σταθερούς του ήρωες, τον ντετέκτιβ αρχιφύλακα Ουάσινγκτον Πόου, ο οποίος δεν νοιάζεται καθόλου να γίνει αρεστός σε κανέναν, και την πανέξυπνη αλλά αδέξια κοινωνικά Τίλι Μπράντσο, στήνει έναν πολυδιάστατο γρίφο.

Με χιούμορ ξεκινάει η ιστορία, σε ένα δικαστήριο όπου συστήνονται οι βασικοί ήρωες, σε όσους δεν τους γνωρίζουν από προηγούμενα μυθιστορήματα. Ο Πόου κινδυνεύει να χάσει το σπίτι του, ένα ανακαινισμένο παλιό υποστατικό, από μια ομάδα που θεωρεί ότι η ανακαίνιση του χτίσματος αλλοιώνει το τοπίο. Η Τίλι, κάθε άλλο παρά δικηγόρος, έχει αναλάβει τη νομική κάλυψη του Πόου και φαίνεται να τα καταφέρνει ιδιαίτερα καλά, όταν κάποιοι εισβάλλουν στο δικαστήριο και, παίρνοντας την άδεια του δικαστή, απομακρύνουν και τους δύο δηλώνοντας ότι τους χρειάζονται.

Κάπως έτσι θα βρεθούν στα άδυτα της MΙ5, της βρετανικής μυστικής υπηρεσίας, όπου παρότι αρχικά ο Πόου δεν είναι καθόλου συνεργάσιμος, στο τέλος θα δεχτεί να συμμετάσχει στην ενημέρωση σχετικά με τη δολοφονία ενός άντρα που είχε χτυπηθεί μέχρι θανάτου. Επιτακτική για την κυβέρνηση η διαλεύκανση της δολοφονίας, δεδομένου ότι στην περιοχή ετοιμάζεται να πραγματοποιηθεί μια συνάντηση κορυφής και το θύμα ήταν συνέταιρος στην εταιρεία που είχε αναλάβει να μεταφέρει μερικά υψηλόβαθμα στελέχη.

Η Χάνα, πράκτορας της ΜΙ15, θα φανερώσει από την αρχή την αντίρρησή της να συνεργαστεί με τον Πόου, εστιάζοντας στο δεδομένο ότι ανάμεσα στις αρετές του Πόου δεν συμπεριλαμβάνονταν η διακριτικότητα και το τακτ. Ούτε ο Πόου είναι πρόθυμος να αναλάβει την υπόθεση, θεωρώντας την κατώτερη των δυνατοτήτων του. Τη διαφορά όμως θα την κάνει μια Αμερικανίδα πράκτορας του FBI, η οποία συμμετέχει στην έρευνα και, γνωρίζοντας τον Πόου από παλιότερη υπόθεση, απαίτησε τη συνεργασία μαζί του.

Έτσι, η ομάδα έρευνας συμπληρώνεται από άτομα διαφορετικής ιδιοσυγκρασίας, ενώ η ένταση μεταξύ του Πόου και της Χάνα κορυφώνεται και η Τίλι έχει τον δικό της τρόπο να παραβαίνει τεχνολογικά τους κανόνες. Οι ισορροπίες μεταξύ τους δεν είναι πάντα εύκολο να κρατηθούν, καθώς μάλιστα ο Πόου νιώθει ότι η Χάνα λειτουργεί ως κατάσκοπος της ομάδας. Από την άλλη, ως μυστική πράκτορας εκείνη έχει πρόσβαση σε πηγές που δεν θα μπορούσε να έχει η βρετανική αστυνομία.

Οι ανατροπές διαδέχονται η μία την άλλη και, εκεί που νομίζει ο αναγνώστης ότι τα έχει καταλάβει όλα, τον περιμένει μια ακόμα έκπληξη.

Η αρχή της έρευνας ξεκινάει από τον τόπο του εγκλήματος, από έναν περιστασιακό οίκο ανοχής. «Παρόλο που το πτώμα ήταν στο νεκροτομείο, ο Πόου μπορούσε να μυρίσει τον θάνατο. Υποπτευόταν ότι επρόκειτο για κάτι εν μέρει ψυχολογικό». Την κατάσταση στην οποία βρέθηκε ο νεκρός θα δουν μέσα από βίντεο: «Μπορεί τα χτυπήματα στο κρανίο του να ήταν αυτά που τον είχαν σκοτώσει, όμως, πριν το ρόπαλο του μπέιζμπολ ξεκινήσει το θανατηφόρο έργο του, ο Μπίρμαν είχε βασανιστεί». Αυτό γίνεται φανερό χωρίς να είναι κανείς ειδικός. Ο Πόου όμως θα εντοπίσει μια λεπτομέρεια. Τον κόμπο στο ένα από τα δύο παπούτσια του νεκρού. Και λύνοντας το μυστήριο του κόμπου, αρχίζει να ξετυλίγεται η λύση του μυστηρίου. Διότι οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά σε όλη τη διάρκεια της έρευνας.

Το θύμα δεν ήταν η πρώτη φορά που είχε βασανιστεί, καθώς χρόνια πριν είχε γλιτώσει από ομηρία στο Αφγανιστάν, όταν ομάδα του βρετανικού στρατού τον είχε βρει μισοπεθαμένο, χτυπημένο, στα όρια της λιμοκτονίας. Και όσο ο Πόου επιμένει να σκαλίζει εκείνη την παλιά ιστορία του Αφγανιστάν, εκεί που το θύμα γνωρίστηκε με τον Αμερικανό μετέπειτα συνέταιρό του, τόσο πιο απρόθυμοι γίνονται από τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας του να του δώσουν πληροφορίες. Η Τίλι όμως έχει τον δικό της τρόπο να παρακάμπτει τους κανόνες, προσθέτοντας μάλιστα το χιουμοριστικό στοιχείο σε μια σκληρή ιστορία. Η απαγόρευση προς τον Πόου να μιλήσει με συγγενείς μελών της ομάδας Βρετανών στρατιωτικών που έχασαν τη ζωή τους στο Αφγανιστάν, σε μια αποστολή ρουτίνας, αφού είχαν σώσει τον όμηρο, μετέπειτα θύμα της δολοφονικής επίθεσης, οδηγεί τον Πόου κατευθείαν σε αναζήτηση των συγγενών. Εξάλλου, όλοι γνωρίζουν ότι έχει πρόβλημα να ακολουθεί οδηγίες.

Το ανθρώπινο δράμα κυριαρχεί στην ιστορία. Η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, οι συνθήκες που οδήγησαν σε μια δολοφονία και μετά σε μια δεύτερη, για να γίνει φανερό ότι η δουλειά του δολοφόνου δεν έχει τελειώσει. Ένας δολοφόνος με ένα πολύπλοκο σχέδιο που εφαρμόζεται με τέτοιον τρόπο, ώστε δεν αφήνει περιθώρια για τον εντοπισμό του.

Η Αμερική ενδιαφέρεται ιδιαίτερα να βρεθεί ο δολοφόνος. Αν δεν βρεθεί, δεν πρόκειται να διακινδυνεύσει την παρουσία του ο Αμερικανός ηγέτης. «Αν υπάρξει συμφωνία, θα έρθουν για να υπογράψουν συνθήκες. Να ανταλλάξουν χειραψίες μπροστά στις κάμερες, τέτοιου είδους πράγματα. Ίσως και να φυτέψουν ένα δέντρο».

Πρόκειται για ένα πολυεπίπεδο, αστυνομικό κυρίως, μυθιστόρημα, με στοιχεία κατασκοπικού αλλά και πολιτικού θρίλερ, με μια διάχυτη ειρωνεία που αφορά κυρίως την πολιτική και αυτούς που την ασκούν. Οι ανατροπές διαδέχονται η μία την άλλη και, εκεί που νομίζει ο αναγνώστης ότι τα έχει καταλάβει όλα, τον περιμένει μια ακόμα έκπληξη.

Διαχρονικά ηθικά διλήμματα θέτει ο συγγραφέας, όπως: Πρέπει όλοι οι ένοχοι να βρεθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης; Μήπως τα ελαφρυντικά τους είναι πιο ισχυρά από το έγκλημά τους; Και τελικά, πόσο εύκολο είναι να αποκρύψεις την αλήθεια στην εποχή της τεχνολογίας; «Και επειδή γνωρίζαμε ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να καλύψει το ψέμα τους, παρακάμψαμε τους πάντες και χρησιμοποιήσαμε τα εργαλεία της γενιάς της Έμιλυ. Και ταυτόχρονα οι αποδείξεις που είχαμε συγκεντρώσει στάλθηκαν με μέιλ σε όλες τις μεγάλες εφημερίδες της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών και ανέβηκαν στο σάιτ μας». Τελικά όμως το ερώτημα μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερο και πολύ διαφορετικό από το ποιος και αν θα οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη: «Θέλεις πραγματικά να πωλούνται όπλα σε διαδικτυακά καταστήματα; Την ιδιωτικοποίηση της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας; Κοτόπουλα πλυμένα με χλωρίνη; Γιατί γι’ αυτά πιέζουν ήδη οι λομπίστες τους».

mw craven 23Πίσω από το κίνητρο κάθε εγκλήματος κρύβεται ο έρωτας, η εκδίκηση, τα χρήματα. Καμιά φορά, συνδυασμός αυτών.

Με μια ειρηνική σκηνή φτάνει το μυθιστόρημα στο τέλος του, ενώ ο συγγραφέας αφήνει ένα ερώτημα ανοιχτό σχετικά με το μικρό όνομα του Πόου «Ουάσινγκτον», που αρνείται να χρησιμοποιεί, δημιουργώντας την προσδοκία για τη λύση του στο επόμενο μυθιστόρημα.

 

Τυφλό σημείο
M.W. Craven
μετάφραση: Αντώνης Γιαννούλης
Bell
432 σελ.
ISBN 978-960-507-166-0
Τιμή €11,90
001 patakis eshop


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.